- Yeşil Büyüme Haftalık Bülten
- Posts
- Yeşil Büyüme Haftalık Bülten - 163
Yeşil Büyüme Haftalık Bülten - 163
Türkiye'de kuraklık kırmızı alarm veriyor, Yeşil Varlık Oranı raporlamaları başladı, İngiltere Yeşil Taksonomi'den vazgeçti ve fazlası...
Merhaba değerli okurumuz!
Bu hafta gerçekleşen gelişmelerden sizler için derleyerek oluşturduğumuz başlıca analiz konuları şu şekilde;
Türkiye Kuraklık Haritasında Kırmızı Alarm Veriyor
Yeşil Varlık Oranı Raporlama Süreci Başladı
Birleşik Krallık Yeşil Taksonomi Planından Resmen Vazgeçti
Case Study | Commercial International Bank'ın Mısır'ın Sürdürülebilir Finans Yolculuğuna Katkıları
Bir Finansman Aracı Olarak YETA’lar Türkiye İçin Neden Kritik?
Çin, Ağır Sanayiye Yeşil Enerji Zorunluluğu Getiriyor
YEŞİL BÜYÜME’NİN ÜRETTİKLERİ
Kum Bataryası Nedir?
Enerji depolama çözümleri alanında dikkat çekici bir yenilik olan Kum Bataryası teknolojisi henüz niş, ama gerekli ölçekleme başarılabilirse, enerji verimliliği açısından önemli bir yer edinebilir.
Biz de Yeşil Büyüme olarak, henüz erken gelişme safhasında olan bu teknolojiyi mercek altına aldık.
ÖNE ÇIKAN KONU
Türkiye Kuraklık Haritasında Kırmızı Alarm Veriyor

Kuraklık artık sadece bir hava durumu anomalisinden ibaret değil; sosyal, ekonomik ve ekolojik sonuçları olan yapısal bir tehdit. Birleşmiş Milletler’e bağlı Kuraklıkla Mücadele Sözleşmesi Sekreteryası’nın (UNCCD), ABD Ulusal Kuraklık Azaltım Merkezi (NDMC) iş birliğiyle hazırladığı çalışma, 2023-2025 dönemi için dünya genelindeki kuraklık odaklarını incelemiş. İncelemede Türkiye’ye özel kritik tespitler de var.
Su Zengini Bir Ülke Değiliz
Türkiye’nin %88’i çölleşme riski altında. OECD’nin 2019 verilerine göre, Türkiye “su stresi altındaki ülkeler” kategorisinde yer alıyor. Kişi başına düşen yıllık su miktarı 1350 m³ civarında; bu miktarın 2030’da 1000 m³’e düşmesi ve Türkiye’nin “su fakiri ülke” sınıfına geçmesi bekleniyor.
Kuraklık 2023'ten Bu Yana Genişledi ve Derinleşti
Rapora göre, 2023 yazında Karadeniz dışında tüm bölgelerde kuraklık yaşandı. Özellikle Marmara, Ege, İç ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ciddi etkilere maruz kaldı. İstanbul’daki üç büyük barajın ortalama doluluk oranı Temmuz 2023’te %43,81’e kadar gerilerken, en düşük baraj yalnızca %3,91 doluluk seviyesindeydi.
Kuraklık sadece yüzey sularını değil, yeraltı sularını da vurdu. Konya Kapalı Havzası’nda yılda 2 metreye yakın su seviyesi düşüşü gözlemlenirken, oluşan binin üzerindeki obruk, sadece bir yeraltı su krizi değil, aynı zamanda jeolojik ve sosyoekonomik bir tehdit olarak değerlendiriliyor.
Tarım Alarm Veriyor
Türkiye'de su tüketiminin yaklaşık %75’i tarım kaynaklı. Ancak 2024 yılında tahıl ve tarla ürünlerinde %5'lik bir üretim düşüşü yaşandı. Sulama verimliliği için gece sulaması ve yağmur suyu hasadı gibi yöntemler kullanılsa da, bu çabalar kuraklık etkilerini tamamen telafi edemedi. 2025’in Ocak ayı ise son 24 yılın en kurak dönemi olarak kayda geçti; özellikle Güneydoğu Anadolu, normal yağışın sadece %6’sını alabildi.
İklim Projeksiyonu: Daha Sıcak ve Daha Kuru Bir Gelecek
Mevcut trendler devam ederse, 2100 yılına kadar kıyı bölgelerinde sıcaklıklar 4–5°C, iç bölgelerde ise 5–6°C artacak. Bu artışa eşlik edecek %30’luk yağış azalışı, Türkiye’nin bugünkü su krizini gelecek için kalıcı bir yapısal riske dönüştürecek.
Ücretsiz abonelerimiz için tanımlanan makalelerin sonuna geldiniz.
1000TL karşılığında yıllık premium bülten abonesi olabilir ve bültendeki diğer yazıları da okuyabilirsiniz.
BDDK'nın Nisan ayında yayımladığı tebliğ ile bankaların Yeşil Varlık Oranı hesaplaması zorunlu hale gelmişti. 30 Haziran 2025 itibarıyla bankalar artık çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlayan varlıklarını raporlamaya başladı.(Devamı)
İngiltere Hükümeti 15 Temmuz 2025'te yeşil taksonomi geliştirme planlarını durdurduğunu duyurdu. Hükümet dikkatini UK SRS, geçiş planları ve greenwashing karşıtı düzenlemelere çevirecek. (Devamı)
Mısır’ın en büyük bankalarından olan Commercial International Bank (CIB), 2019'da UNEP FI'nin Sorumlu Bankacılık İlkeleri'nin kurucu imzacılarından biri olarak sürdürülebilirlik yolculuğuna başladı. Bankanın çalışmalarını inceledik.(Devamı)
SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi'nin yeni raporu, Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmaları'nın (YETA) yalnızca satın alma aracı değil, kamu desteklerinden bağımsız yeni bir finansman kanalı olduğuna dikkat çekiyor. Rapor, piyasa tasarımı, lisans süreçleri ve risk yönetimi eksiklikleri gibi sistemsel engelleri ve çözüm önerilerini ele alıyor. (Devamı)
Çin'in Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu, çimento, çelik, polisilisyum üretim tesisleri ve veri merkezleri için ilk kez sektörel bazda yenilenebilir enerji kullanım oranlarını zorunlu hale getiren düzenleme yayımladı. Yeni veri merkezlerinin yeşil elektrik oranı en az %80 olacak.(Devamı)
BİTERKEN
Yeşil Büyüme ile İşbirliği Yapın
Bu hafta da bültenin sonuna geldik. Yeşil Büyüme’nin diğer hizmetlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Dinamik Regülasyonlara uyum ve sürdürülebilirlik alanındaki deneyimimizden faydalanmak isterseniz işte Yeşil Büyüme’nin size değer katabileceği alanlar:
Kurumsal Sürdürülebilirlik Eğitimleri - Başta GRI, CSRD ve TSRS raporlama çerçevelerini kapsayan, kurum ve sektöre özel sürdürülebilirlik ve raporlama eğitimleri için irtibata geçin.
Sürdürülebilirlik Raporlaması Danışmanlığı - Şirketinizin sürdürülebilirlik çalışmalarının, risk ve fırsatların üst bakışla raporlara yansıtılması için iletişime geçin.
Sürdürülebilirlik İletişimi- Çoğunluğu yönetici seviyesinde 8000+ abone ve 32.000+ sosyal medya takipçisi ve ~20.000 Websitesi okuyucusuna mesajınızı iletin. Kapsamlı işbirliği paketi için irtibata geçin.