Yeşil Büyüme Haftalık Bülten - 148

Danske Bank'ın Sürdürülebilirlik Stratejisi, DWS’ye Kesilen Greenwashing Cezası, SBTi’nin Net-Sıfır Standardı ve daha fazlası...

Merhaba değerli okurumuz!

Bu hafta gerçekleşen gelişmelerden sizler için derleyerek oluşturduğumuz başlıca analiz konuları şu şekilde;

  • Avrupa Komisyonu’ndan EFRAG’a ESRS Sadeleştirme Görevi

  • Case Study Analizi | Danske Bank Sürdürülebilirliği Stratejisine Nasıl Entegre Etti?

  • Batarya Depolama Sistemleri Tehlikeli mi?

  • Japon Emeklilik Devi GPIF’den Yeni ESG Hamlesi

  • Deutsche Bank’a Rekor Greenwashing Cezası

  • SBTi Net-Sıfır Standart Taslağı Hakkında Canlı Soru-Cevap Etkinliği

EĞİTİM
Sürdürülebilirlik Profesyonelleri İçin Yapay Zeka Eğitimi

Geçtiğimiz aylarda çevrim içi gerçekleştirdiğimiz ve yoğun ilgi gören "Sürdürülebilirlik Profesyonelleri için Yapay Zeka Eğitimi", şimdi yüz yüze formatıyla sizlerle!

Yapay zeka araçlarının gücünü işine entegre etmek isteyen sürdürülebilirlik profesyonellerini bu özel deneyime davet ediyoruz.

Bu kez sahneyi dijital ekranlardan alıp, gerçek bir buluşmaya taşıyoruz. Birebir etkileşim, canlı uygulamalar ve ilham verici sohbetlerle dolu bir eğitim sizi bekliyor.

📆18 Nisan Cuma 12:00 - 16:00 arasında

📍QNBeyond, Şişli/İSTANBUL

🏷️ 5.000 TL+KDV (Profesyonel Paket üyeleri için 3.000 TL)

Etkinlik destekçimiz apollo’ya teşekkür ederiz.

ÖNE ÇIKAN KONU
Avrupa Komisyonu’ndan EFRAG’a ESRS Sadeleştirme Görevi

Avrupa Komisyonu tarafından Şubat ayında açıklanan Omnibüs Paketi, bilindiği üzere CSRD, CSDDD ve Taksonomi ile birlikte şirketlerin üzerine binen raporlama yükümlülüklerini hafifletmeyi hedefliyor. Bu kapsamda yasa Avrupa’nın yasa yapıcı kurumları ile olan sürecini tamamlayadursun, uygulamaya ilişkin ayrıntılar da belli olmaya başladı.

Bu kapsamda Avrupa Komisyonu, ESRS’yi (European Sustainability Reporting Standards) daha yalın ve uygulanabilir hale getirmek üzere, standartları hazırlayan kurum olan EFRAG’a altı aylık bir teknik tavsiye görevi verdi. Avrupa Komisyonu’nun geçtiğimi hafta yayımladığı resmi görev mektubuna göre EFRAG’ın teknik tavsiye görevini 31 Ekim 2025’e kadar tamamlaması gerekiyor.

Bu gelişme, özellikle CSRD’nin ikinci ve üçüncü dalga uygulayıcıları için önemli. Komisyon’un hedefi, ESRS’nin bu yeni ve sadeleştirilmiş versiyonunu 2027 raporlama yılına kadar yürürlüğe koymak. Hatta isteyen şirketler için 2026 raporlamalarında erken uygulama da mümkün olabilir.

Odakta Ne Var?

Sadeleşme çalışmasının merkezinde zorunlu veri noktalarının azaltılması yer alıyor. Komisyon, ESRS kapsamında gereksiz ya da düşük önemde görülen veri taleplerinin ayıklanmasını, nicel veriye öncelik verilmesini ve gereksiz anlatı yükünün azaltılmasını talep ediyor. Amaç, daha özlü ve kararları desteklemede daha etkin bir raporlama yapısı oluşturmak.

Bu revizyon süreci yalnızca sadeleştirmeye bağlı değişiklikleri değil, aynı zamanda çifte önemlilik (double materiality) ilkesinin nasıl uygulanacağına dair daha açık rehberlik sunmayı da hedefliyor. Zira sahadan gelen geri bildirimler, şirketlerle denetçiler arasında bu konuda ciddi algı ve uygulama farkları olduğunu gösteriyor.

Örneğin, Maersk gibi büyük şirketler, ESRS kapsamında “önemli” gördükleri konulara odaklanırken, denetim firmalarının katı kontrol listeleriyle hareket ettiğini ve bu durumun çatışmalara yol açtığından şikayetçi. Komisyon, bu tür farkların önüne geçmek ve şirketlerin yalnızca gerçekten “önemli” verileri raporlamasını sağlamak için rehberliği netleştirmeyi hedefliyor.

EFRAG Saha ile Temasta Olacak

Komisyon, EFRAG’dan bu sadeleştirme sürecinde şirketlerle ve yatırımcılarla aktif etkileşim içinde olmasını da istiyor. Özellikle hangi veri noktalarının kritik görüldüğünü anlamak için çift taraflı bir istişare süreci bekleniyor.

Aynı zamanda, sadeleştirilen yeni ESRS’in, diğer AB mevzuatlarıyla (örneğin Taksonomi, CSDDD) tutarlı ve entegre olması gerekiyor. Ayrıca küresel raporlama standartlarıyla (GRI, ISSB, TCFD vb.) uyum kapasitesini artırması da önemli bir beklenti.

Y🌍RUM: Bu sadeleştirme süreci, CSRD uygulamasının ikinci fazına geçerken şirketlerin karşılaştığı uygulama zorluklarının ciddi şekilde dikkate alındığını gösteriyor. Şimdi EFRAG’ın şimdi önündeki görev şu: standartların karar değeri yüksek kısımlarını koruyarak, gereksiz yüklerden arındırmak.

EFRAG’ın görevi, sürdürülebilirlik ekipleri ve raporlama uzmanları için hem bir fırsat hem de dikkatle izlenmesi gereken bir süreç. Yeni tasarımın hangi veri noktalarını ne şekilde değiştireceği ve denetim süreçlerini nasıl etkileyeceği önümüzdeki aylarda netleşecek. Ancak şimdiden açık olan şu: 2025 sonbaharı, ESRS için yeni bir sayfa olabilir. Ayrıca, şimdiden söyleyebiliriz ki; sadeleşen ESRS, Avrupa’daki sürdürülebilirlik profesyonellerinin masa başı yükünü hafifletebilir, ama stratejik yaklaşım gerekliliğini ortadan kaldırmayacaktır.

Ücretsiz abonelerimiz için tanımlanan makalelerin sonuna geldiniz.

1000TL karşılığında premium bülten abonesi olabilir ve bültendeki diğer yazıları da okuyabilirsiniz.

  • Sürdürülebilirliği yalnızca bir uyum aracı değil, stratejik dönüşüm fırsatı olarak gören Danske Bank, finansal sektöre ilham veren bir model sunuyor. Bankanın kapsamlı yaklaşımını derinlemesine ele aldığımız case study’ye buradan ulaşabilirsiniz. (Devamı)

  • Batarya depolama sistemleri enerji dönüşümünde kritik bir rol oynasa da, güvenlik ve çevresel etkilerle ilgili sorular gündemde kalmaya devam ediyor. ABD’den gelen güncel veriler ve Türkiye için çıkarılabilecek dersler bu kapsamlı analizde yer alıyor. (Devamı)

  • Dünyanın en büyük emeklilik fonu GPIF, sürdürülebilir yatırım politikasını baştan yazarak ESG kriterlerini küresel piyasalara taşıyor. Yatırım dünyasının ezberini bozan bu hamlenin perde arkasını ve potansiyel etkilerini inceledik. (Devamı)

  • Deutsche Bank’ın varlık yönetim kolu DWS, greenwashing iddiaları nedeniyle Almanya tarihinin en büyük çevresel pazarlama cezasıyla karşı karşıya kaldı. 25 milyon euroluk bu yaptırım, sürdürülebilirlik iddialarının artık sadece kelimelerden ibaret olamayacağını net şekilde gösteriyor. (Devamı)

  • Net-sıfır yolculuğuna yön veren SBTi standartları yeniden şekilleniyor. 9 Nisan’daki canlı oturumda, güncellenen taslakla ilgili tüm kritik sorular uzmanlar tarafından yanıtlanacak. (Devamı)

KEŞFEDİN
Bu hafta gözümüze çarpan diğer haberler

Araştırma yaparken karşımıza çıkan ve bu hafta bültene koymadığımız diğer haberleri sizler için aşağıda derledik.

BİTERKEN
Yeşil Büyüme ile İşbirliği Yapın

Bu hafta da bültenin sonuna geldik. Yeşil Büyüme’nin diğer hizmetlerini aşağıda bulabilirsiniz.

Dinamik Regülasyonlara uyum ve sürdürülebilirlik alanındaki deneyimimizden faydalanmak isterseniz işte Yeşil Büyüme’nin size değer katabileceği alanlar:

  1. Kurumsal Sürdürülebilirlik Eğitimleri - Başta GRI, CSRD ve TSRS raporlama çerçevelerini kapsayan, kurum ve sektöre özel sürdürülebilirlik ve raporlama eğitimleri için irtibata geçin.

  2. Sürdürülebilirlik Raporlaması Danışmanlığı - Şirketinizin sürdürülebilirlik çalışmalarının, risk ve fırsatların üst bakışla raporlara yansıtılması için iletişime geçin.

  3. Sürdürülebilirlik İletişimi- Çoğunluğu yönetici seviyesinde 8000+ abone ve 32.000+ sosyal medya takipçisi ve ~20.000 Websitesi okuyucusuna mesajınızı iletin. Kapsamlı işbirliği paketi için irtibata geçin.