- Yeşil Büyüme Haftalık Bülten
- Posts
- Yeşil Büyüme Haftalık Bülten - 146
Yeşil Büyüme Haftalık Bülten - 146
SBTi Net-Sıfır Standardı, ESRS ile CDP Arasında Veri Uyumu, Kakao Sektörü için İlk Sera Gazı Muhasebe Standardı ve daha fazlası..
Merhaba değerli okurumuz!
Bu hafta gerçekleşen gelişmelerden sizler için derleyerek oluşturduğumuz başlıca analiz konuları şu şekilde;
İlk 100 CSRD Raporundan Görülenler
SBTi Net-Sıfır Standardı'nı Güncelliyor
ESRS ile CDP Arasında Veri Uyumu Sağlandı
ABD, Amerikan Şirketlerinin CSDDD'ye Uymasını Yasaklamaya Hazırlanıyor
ISSB Standartları Küresel Raporlamayı Nasıl Şekillendiriyor?
Kakao Sektörü İçin İlk Sera Gazı Muhasebe Standardını Yayınladı
Sürdürülebilirliği İş Modeline Entegre Etmeyenler Kaybedecek
EĞİTİMLER VE YENİ YAYIMLANAN RAPORLAR
Sürdürülebilirlik Profesyonelleri İçin Yapay Zeka Eğitimi
Yapay zeka sürdürülebilirlik alanını kökten değiştirecek ve bu değişimin geri dönüşü yok. Birkaç basit araçla olağanüstü işler yapabilmek artık mümkün. Üstelik bu araçların kabiliyetlerini bilen ve bilmeyen arasındaki makas da giderek açılıyor.
Yeşil Büyüme ekibi olarak ilk çıktığı andan itibaren bu araçları belirli bir şablon dahilinde kullanıyor, bu sayede hem verimliliğimizi artıyor hem de işlerimizden hiç olmadığı kadar keyif alıyoruz. Daha da önemlisi yapay zekanın yarattığı değer sayesinde zamanımızı boşaltarak sevdiğimiz işlere odaklanabiliyoruz.
İşte tüm bu süreçleri göz önünde bulundurarak, sizin için uygulamalı bir eğitim hazırladık. İlk ikisini çevrimiçi olarak düzenlediğimiz bu eğitimin üçüncüsünü ise fiziki eğitim olarak düzenliyoruz.
📆18 Nisan Cuma 12:00 - 16:00 arasında
📍QNB Beyond, Şişli/İSTANBUL
🏷️ 5.000 TL+KDV (Profesyonel Paket üyeleri için 3.000 TL)

Etkinlik destekçimiz apollo’ya teşekkür ederiz.
Tedarik Zinciri ve Blockchain Teknolojisi
Karmaşık tedarik ağlarında sürdürülebilirliği sağlamak için Blokzincir, IoT ve yapay zeka gibi yeni nesil teknolojiler nasıl kullanılmalı?
Kurumsal yöneticiler, yatırımcılar ve tedarik zinciri profesyonelleri için hazırladığımız bu rehberde, regülasyonlardan başarı hikayelerine ve uygulanabilir dijital dönüşüm stratejilerine kadar her şey var.
Blokzincir teknolojisinin sunduğu şeffaflık ve güven nasıl sağlanır?
Sürdürülebilir tedarik zincirleri için hangi regülasyonlar geçerli?
Öncü şirketlerin başarı hikayelerinden hangi dersleri çıkarabiliriz?
Dijital dönüşüm için hangi adımlar atılmalı?
Bu rehber, yöneticiler için yalnızca bir bilgi kaynağı değil, aynı zamanda stratejik bir yol haritası olarak tasarlandı.
Diğer raporlarda olduğu gibi, Profesyonel Paket sahibi okurlarımız rapora ücretsiz ulaşabiliyor.
ÖNE ÇIKAN KONU
İlk 100 CSRD Raporundan Görülenler

CSRD ve TSRS'nin yürürlüğe girmesiyle birlikte sürdürülebilirlik raporlarının artık daha odaklı bir hale geldiğini söyleyebiliriz. Raporların artık yatırımcıların karar alma süreçlerinde kullanılan birer enstrüman haline gelmesi, kullanılan dilden grafik tasarıma kadar birçok hususta çeşitli değişiklikler gözlememize sebep oluyor.
Köln Üniversitesi'nden Maximillian Müller ve ekibi, son dönemde yayımlanan 100'den fazla CSRD raporunu inceleyerek, CSRD formatının sürdürülebilirlik raporlarını nasıl dönüştürdüğünü analiz etmiş. Önümüzdeki dönemde daha fazla şirketin dahil olacağı raporlama süreçlerindeki bu eğilimler, bu raporların potansiyel faydalanıcıları açısından önemli doneler barındırmakta:
Rapor Uzunluğu ve Dil Kullanımı
Daha Fazla Sayfa, Daha Fazla Kelime: Özellikle GRI uyumlu raporlarda geçmişte şirketler daha ketum davranabilirlerken, ESRS'nin getirdiği kapsamlı veri paylaşımı gereklilikleri nedeniyle raporların sayfa sayısı ve sayfa başına düşen kelime sayısında büyük bir artış görülüyor.
Ton Daha Olumsuz, Terminoloji Daha Teknik: Raporlara yönelik olarak gerçekleştirilen metinsel ve duygu analizi çalışmaları, rapor metinlerinin eskisine oranla daha karmaşık ve negatif bir tonda kaleme alındığını ortaya koymuş. Artık şirketler; risk, zorluk ve sorumluluk alanlarını daha açık biçimde ifade ediyor. Bu da metinlerin daha kompleks bir yapıda olması sonucunu doğurmakta.
ESG İçeriklerinin Yayılımı
İklim, İnsan Kaynağı ve Yönetişim Zirvede: İklim, insan kaynağı (şirketin kendi çalışanları) ve yönetişim konuları, raporlarda en çok bahsedilen konular olarak öne çıkmakta.
‘Önemli’ Konular: ESG başlıklarının tümünde artış görülmekle birlikte, "material topic" olarak belirlenen konuların raporlardaki görünürlüğünün hızla arttığı gözlenmiş.
Sunum Biçimi
Görsellik Yerini Veriye Bırakıyor: Raporlar, tablolara ve standart terminolojiye ağırlık verirken, görsel öğelerin (resim, grafik vb.) kullanım oranında ciddi bir düşüş söz konusu. Böylece kıyaslamalar ve hesap verebilirlik amaçlı verilerin görünürlüğüne artık daha fazla önem verildiğini söyleyebiliriz.
Rakam Kullanımı Değişmedi: Çarpıcı olan bir diğer nokta, sayıların (verilerin) kullanım sıklığında belirgin bir değişim tespit edilmemesi. Bu da bize, şirketlerin içeriklerini sunarken görselleştirme yerine tablolarla sunmayı tercih ettiğini gösteriyor.
Elbette bu analiz sadece ilk verilere dayanıyor, o yüzden sonuçların ihtiyatlı bir şekilde yorumlanması gerekir ancak yine de CSRD’nin şirketlerin raporlama pratiklerini büyük ölçüde yeniden şekillendirdiğini ortaya koyuyor. Daha standart, daha detaylı ve daha fazla oranda içgörü sağlayan raporların, sürdürülebilirlik yönetişimini güçlendireceği ortada. Elbette, bu tarz raporları okuması ve tüketmesi eskisine göre daha zor olacaktır ancak, eğer şirketlerin verilerine ve stratejilerine böylece daha sağlıklı bir şekilde erişebileceksek, bu zorluğa katlanmaya değer.
Ücretsiz abonelerimiz için tanımlanan makalelerin sonuna geldiniz.
1000TL karşılığında premium bülten abonesi olabilir ve bültendeki diğer yazıları da okuyabilirsiniz.
Veya Profesyonel Paket abonelerine katılarak bültenlerimize ücretsiz olarak erişebildiğiniz gibi, ek olarak özel hazırladığımız raporlara ulaşabilir ve canlı eğitimlerde %40 indirim sahibi olabilirsiniz.
SBTi, net-sıfır standartlarını sıkılaştırarak Kapsam 3 hedefleri ve karbon giderme stratejilerinde daha net kurallar getiriyor. (Devamı)
EFRAG, ESRS ve CDP veri noktalarını eşleştiren bir uyum haritası yayımladı. Çalışma, şirketlerin sürdürülebilirlik raporlamasını kolaylaştırıyor.(Devamı)
ABD, PROTECT USA Yasası ile şirketlerinin AB sürdürülebilirlik kurallarına uymasını yasaklamayı hedefliyor. Küresel tedarik zincirleri bu hamleden nasıl etkilenecek?(Devamı)
ISSB’nin IFRS S1 ve S2 standartları, sürdürülebilirlik raporlamasını daha tutarlı hale getirmeyi hedefliyor. Küresel uyum sürecindeki zorluklar, şirketlerin ESG verilerini nasıl standartlaştıracağı konusunda belirsizlik yaratıyor. (Devamı)
Dünya Kakao Vakfı, kakao sektörüne özel ilk sera gazı muhasebe standardını yayımladı. Şirketler, bu standartları benimseyerek sürdürülebilirlik hedeflerine nasıl ulaşacak?(Devamı)
Sürdürülebilirliği iş modeline entegre eden şirketler uzun vadede rekabet avantajı kazanıyor. Şirketler, bu dönüşümü nasıl kalıcı hale getirecek?(Devamı)
KEŞFEDİN
Bu hafta gözümüze çarpan diğer haberler
Araştırma yaparken karşımıza çıkan ve bu hafta bültene koymadığımız diğer haberleri sizler için aşağıda derledik.
BİTERKEN
Yeşil Büyüme ile İşbirliği Yapın
Bu hafta da bültenin sonuna geldik. Yeşil Büyüme’nin diğer hizmetlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Dinamik Regülasyonlara uyum ve sürdürülebilirlik alanındaki deneyimimizden faydalanmak isterseniz işte Yeşil Büyüme’nin size değer katabileceği alanlar:
Kurumsal Sürdürülebilirlik Eğitimleri - Başta GRI, CSRD ve TSRS raporlama çerçevelerini kapsayan, kurum ve sektöre özel sürdürülebilirlik ve raporlama eğitimleri için irtibata geçin.
Sürdürülebilirlik Raporlaması Danışmanlığı - Şirketinizin sürdürülebilirlik çalışmalarının, risk ve fırsatların üst bakışla raporlara yansıtılması için iletişime geçin.
Sürdürülebilirlik İletişimi- Çoğunluğu yönetici seviyesinde 8000+ abone ve 32.000+ sosyal medya takipçisi ve ~20.000 Websitesi okuyucusuna mesajınızı iletin. Kapsamlı işbirliği paketi için irtibata geçin.