- Yeşil Büyüme Haftalık Bülten
- Posts
- Yeşil Büyüme Haftalık Bülten - 142
Yeşil Büyüme Haftalık Bülten - 142
Denizcilik Sektörüne Karbon Vergisi Geliyor, Demir Çelik Sektöründe 2025 Trendleri, Climate Bonds Initiative'den Sürdürülebilir Tahvil Analizi ve daha fazlası...
Merhaba değerli okurumuz!
6 Şubat’tan bu yana Yeşil Büyüme Haftalık Bülteni’nin tamamına yalnızca premium ücretli okuyucular erişebiliyor. Siz de bir yıl boyunca bültendeki içeriğin tamamına erişmek isterseniz Premium Bülten’i sadece 1000 TL karşılığında buradan satın alabilirsiniz.
Bu haftaki bültende yer alan analiz konuları şu şekilde;
Denizcilik için Karbon Vergisi Geliyor (Tüm okuyucular)
Uzun Vadeli Yatırımcılar ile Varlık Yöneticileri Arasında İklim Riski Anlaşmazlığı (Premium okuyuculara özel)
GRI 207'nin Raporlamalarda Kullanımı (Premium okuyuculara özel)
Demir Çelik Sektöründe 2025 için Konuşulan Trendler (Premium okuyuculara özel)
Uluslararası Enerji Ajansı’nın 2027 Elektrik Tahminleri (Premium okuyuculara özel)
İnternet Ağ Altyapısı İçin Yeni Enerji Verimliliği Standardı (Premium okuyuculara özel)
İklim Yatırımları Haritalandı (Premium okuyuculara özel)
Climate Bonds Initiative'den Sürdürülebilir Tahvil Analizi (Premium okuyuculara özel)
ÖNE ÇIKAN KONU
Denizcilik için Karbon Vergisi Geliyor

Denizcilik sektörünün çevresel etkileri tartışmaların odak noktası olmaya devam ediyor. Fosil yakıtlara bağımlılığı yüksek olan bu sektör, dünya çapındaki karbon emisyonlarının yaklaşık %3’ünden sorumlu. Uzun yıllardır süregelen bu durum, hükümetleri ve uluslararası kuruluşları sektörde karbon azaltımını teşvik edecek adımlar atmaya itiyor. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından önerilen küresel karbon vergisi ile de bu sürecin hızlandırıyor.
Halihazırda (17-21 Şubat) Londra'da gerçekleşmekte olan 18. Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) toplantısında, dünya genelindeki ticari gemilerin karbon salımı için bir vergilendirme sisteminin kabul edilmesi bekleniyor.
Avrupa, Afrika, Asya, Pasifik ve Karayipler'den 50'den fazla ülke bu kararı desteklerken, Yunanistan, Japonya, Kore ve Birleşik Krallık gibi önemli denizci ülkeler de plana sıcak bakıyor. Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Denizcilik Odası (ICS) gibi büyük organizasyonlar da sürecin hızlandırılması gerektiği fikrinde.
Üzerinde uzlaşılan plana göre, ticari gemilere saldıkları bir ton karbon başına belirli bir ücret uygulanacak. Şu an için önerilen vergi aralığı ton başına 18 ila 150 ABD doları arasında değişiyor. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından yapılan bir çalışmaya göre, bu verginin 150 ila 300 dolar seviyesine çıkarılması, denizcilik sektörünün dekarbonizasyon sürecini hızlandırırken, küresel ekonomik büyümeye olan etkisini azaltabilir. Fakat bunun gerçekleşmesi için elde edilen gelirin iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelere yönlendirilmesi gerekiyor.
Karbon fiyatlandırmasının uygulanmasıyla birlikte denizcilik sektörünün fosil yakıtlara olan bağımlılığı azalması ve daha düşük emisyonlu yakıtlara yönelmesi öngörülüyor. Alternatif olarak hidrojen, metanol, biyoyakıtlar ve amonyak gibi daha çevre dostu enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşması bekleniyor.
Okuma Tavsiyesi: Denizcilik sektörünün sürdürülebilirlik açısından durumunu merak ediyorsanız; sektörün halihazırdaki çevresel etkilerini, alandaki sürdürülebilirlik çalışmalarını ve IMO'nun dekarbonizasyon yol haritasını ayrıntılı olarak işlediğimiz Denizcilik Sektöründe Sürdürülebilirlik isimli raporumuza göz atabilirsiniz.
EĞİTİM
Sürdürülebilirlik Profesyonelleri İçin Yapay Zeka Eğitimi

Yapay zeka sürdürülebilirlik alanını kökten değiştirecek ve bu değişimin geri dönüşü yok. Birkaç basit araçla olağanüstü işler yapabilmek artık mümkün. Üstelik bu araçların kabiliyetlerini bilen ve bilmeyen arasındaki makas da giderek açılıyor.
Yeşil Büyüme ekibi olarak ilk çıktığı andan itibaren bu araçları belirli bir şablon dahilinde kullanıyor, bu sayede hem verimliliğimizi artıyor hem de işlerimizden hiç olmadığı kadar keyif alıyoruz. Daha da önemlisi yapay zekanın yarattığı değer sayesinde zamanımızı boşaltarak sevdiğimiz işlere odaklanabiliyoruz.
İşte tüm bu süreçleri göz önünde bulundurarak, sizin için uygulamalı bir eğitim hazırladık: Sürdürülebilirlik Profesyonelleri İçin Yapay Zeka Eğitimi
6 Şubat Perşembe 13:00 - 16:30 arasında Zoom üzerinden online
4 oturum, toplamda 3,5 saat
5 farklı araç ve kullanım şekilleri (ChatGPT, Claude, Perplexity, Deepmind, NotebookLM)
Atölye uygulamaları ile sonuç odaklı bir yaklaşım
Ücret: 5000 ₺
Profesyonel Paket satın alanlara %40 İndirimli
Eğitimimizle birlikte sürdürülebilirlik profesyonelleri olarak yapay zekayı:
Araştırma süreçlerinizde (sektör trendleri, benchmark, mevzuat takibi)
Analiz çalışmalarınızda (karbon ayak izi, risk değerlendirme, etki analizi)
Raporlama görevlerinizde (ESG raporları, ilerleme raporları, KPI takibi)
Paydaş iletişimi ve sunumlarınızda (içerik geliştirme, görselleştirme, veri hikayeleştirme)
İnovasyon projelerinizde (sürdürülebilir ürün geliştirme, çözüm önerileri) kullanarak verimliliğinizi artırabilirsiniz.
Ücretsiz okurlarımız için tanımlanan makale limitiniz doldu.
Sadece 1000 TL ödeyerek bir yıl boyunca premium bültene sınırsız erişebilirsiniz.
BİTERKEN
Yeşil Büyüme ile İşbirliği Yapın
Bu hafta da bültenin sonuna geldik. Yeşil Büyüme’nin diğer hizmetlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Dinamik Regülasyonlara uyum ve sürdürülebilirlik alanındaki deneyimimizden faydalanmak isterseniz işte Yeşil Büyüme’nin size değer katabileceği alanlar:
Kurumsal Sürdürülebilirlik Eğitimleri - Başta GRI, CSRD ve TSRS raporlama çerçevelerini kapsayan, kurum ve sektöre özel sürdürülebilirlik ve raporlama eğitimleri için irtibata geçin.
Sürdürülebilirlik Raporlaması Danışmanlığı - Şirketinizin sürdürülebilirlik çalışmalarının, risk ve fırsatların üst bakışla raporlara yansıtılması için iletişime geçin.
Sürdürülebilirlik İletişimi- Çoğunluğu yönetici seviyesinde 8000+ abone ve 32.000+ sosyal medya takipçisi ve ~20.000 Websitesi okuyucusuna mesajınızı iletin. Kapsamlı işbirliği paketi için irtibata geçin.