Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-85

iş birliğiyle

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Girdileriniz ve ekosistemin ihtiyaçlarıyla şekillenecek bu bültende hangi konuları görmek istersiniz? Bize yazın. Keyifli okumalar!

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • Kamu Gözetimi Kurumu Tarafından TSRS’ye Yönelik Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

  • Erdemir ve İsdemir’den 3.2 Milyar Dolarlık Yeşil Yatırım Hamlesi

  • DIES Projesi’nin Kapanış Toplantısı Gerçekleştirildi

  • Yeşil Büyüme Sürdürülebilirlik Almanağı Yayımlandı

  • GRI ve IFRS’den Yeni Uyumluluk Hamlesi

  • Şirketler IFRS S1 ve S2 (TSRS)’ye Göre Raporlama Konusunda Yeterli Hazırlığa Sahip Değil

  • Gönüllü Karbon Piyasaları Değer Kazanmaya Devam Ediyor

  • Karbon Kredilerinin Emisyon Azaltımındaki Rolü

  • Avrupa Birliği Yeşil Yıkamaya Karşı Tedbirleri Sıkılaştırıyor

  • AB'nin İklim Nötrlüğüne Doğru: İlerleme, Politika Boşlukları ve Fırsatlar Raporu

HAFTANIN SPONSORU

Günümüzde, başarılı finansal yönetimin yanında ESG alanında gösterilen performans da şirketleri ön plana çıkarıyor. TRASTA ESG “Sürdürülebilirlik yolculuğunuzun her aşamasında yanınızdayız” mottosu ile uluslararası normlara uygun ve sektör farklılıkları göz önünde tutularak hazırlanmış “Sürdürülebilirlik Değerlendirme ve Yönetim Platformu” ile işletmelere ESG skorlama ve danışmanlık hizmetleri vermeye devam ediyor.

Trasta ESG’nin hizmetlerine buradan erişebilirsiniz.

TÜRKİYE’NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

Kamu Gözetimi Kurumu Tarafından TSRS’ye Yönelik Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

1 Ocak’ta yürürlüğe giren ve belli şartları karşılayan şirketler için sürdürülebilirlik raporlaması hazırlanmasını şart koşan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartları’nı kaleme alan KGK yetkililileri, TSRS ile ilgili merak edilen konulara ilişkin bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Entegre Raporlama Derneği Türkiye ev sahipliğinde düzenlenen ve Yeşil Büyüme olarak bizim de yakından takip ettiğimiz toplantıda KGK Başkanı Sn. Hasan Özçelik ve Sürdürülebilirlik Daire Başkanı Sn. Gülşah Günay sorulara cevap verdi.

Toplantıya ilişkin tuttuğumuz notlar şöyle:  

☑️ TSRS kapsamında raporlama yükümlülüğünün, KGK Kurul Kararı ve internet sitesinde paylaşılan karar ağacında da gösterildiği üzere, listede yer alan şirketlere belirtilen hadleri aşmaları halinde, bankalara ise hadlere bakılmaksızın uygulanacağının altı çizildi. Yani şirketlerin yalnızca hadleri aşmalarından yola çıkarak raporlama yükümlüsü oldukları sonucuna varmaları yanıltıcı olacaktır.

☑️ İlk aşamada yaklaşık 1400'e yakın şirketin sürdürülebilirlik raporlaması yapmakla yükümlü olacağı tahmin ediliyor. Bu şirketlerin birçoğu zaten halihazırda çeşitli adlar altında sürdürülebilirlik performanslarına ilişkin açıklamalar yapmaktalar.

☑️ Türk Ticaret Kanunu'nun KGK'yı sürdürülebilirlik raporlaması konusunda yetkilendirdiği ve bu durumun, sürdürülebilirlik raporlaması yapma yükümlülüğü olup da bu yükümlülüğü yerine getirmemenin, finansal tablolarla ilgili raporlama yükümlülüklerini yerine getirmemekle eşdeğer olarak kabul edileceği anlamına geldiği vurgulandı.

☑️ Bilindiği üzere TSRS’nin kaleme alınmasında ISSB raporlama standartlarının metinleri esas alınmıştı. Bu da Türkiye raporlama evreninin, diğer önemli raporlama çerçeveleri olan ESRS ve GRI standartlarından farklılaşacağı yorumlarına sebep olmaktaydı. Ancak toplantıda, ISSB'nin finansal önemliliğin yanı sıra etki önemliliği üzerine de standartlar geliştirmekte olduğu ve bunların ilerleyen dönemlerde TSRS'ye de uyarlanacağı bilgisi paylaşıldı. Bu da TSRS kapsamında raporlama yapacak şirketlerimizin AB ve AB dışı GRI/ESRS gibi standartları kullanan şirketler ile benzer önemlilik değerlendirmelerini yaparak raporlama yapacağı anlamına geliyor.

Y🌍RUM: Dünya'da ve başta AB'de tüm paydaşların sürdürülebilirlik raporlamasına artan talebi göz önüne alındığında şirketlerimizin bu faaliyeti bir zorunluluk olarak görmek yerine çok önemli bir fırsat olarak görmeleri faydalı olacaktır.

Yeşil Büyüme olarak 07 Şubat’ta çevrimiçi olarak vereceğimiz TSRS Eğitimi’ne katılarak bu alanda öncü bir rol üstlenebilir ve organizasyonunuz adına erken tedbir alabilirsiniz.

Not: Eğitime erken kayıt avantajını kullanmak istiyorsanız ilk otuz katılımcı için geçerli olan “TSRS30” indirim koduyla eğitimi 5700 TL yerine 3400 TL’ye satın alabilirsiniz.

Eğitim ücretini IBAN yoluyla ödemek istiyorsanız, gerekli bilgileri almak üzere bizimle [email protected] e-posta adresi üzerinden irtibat kurabilirsiniz.

DIES Projesi’nin Kapanış Toplantısı Gerçekleştirildi

AB tarafından finanse edilen Türkiye Endüstriyel Emisyon Stratejisinin Belirlenmesi (DIES) Projesi’nin kapanış toplantısında elde edilen başarılar şu şekilde özetlendi:

  • 39 hafta süren proje kapsamında endüstriyel emisyonların etkili bir şekilde azaltılmasına yönelik politikalar geliştirildi.

  • 2 Temmuz 2020’de başlayan proje kapsamında AB’de uygulanan “Endüstriyel Emisyon Direktifi“ne uyumlu olarak milli mevzuatın oluşturulması için bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları yapıldı.

  • Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrolü (EKÖK) tesislerinin envanterinin revizyonu ve maliyet analizi, sektörel analizler, EKÖK yaklaşımının uygulanması ve Ulusal Eylem Planı’nın geliştirilmesi, Endüstriyel Emisyon Direktifi kapsamında teknik dokümantasyonun geliştirilmesi, EKÖK hazırlığı için yazılım geliştirilmesi ve EKÖK internet sitesinin gözden geçirilmesi çalışmaları DİES projesi kapsamında elde edilen önemli başarılar arasında yer alıyor.

Erdemir ve İsdemir’den 3.2 Milyar Dolarlık Yeşil Yatırım Hamlesi

Görsel: erdemir.com.tr

Türkiye’nin en büyük çelik üreticileri olan Erdemir ve İsdemir, geçtiğimiz hafta yaptığı Sıfır Karbon Hedefine Doğru “Çeliğin Yeşil Yolculuğu ” sunumuyla, 2050 net-sıfır hedefi doğrultusunda yapmayı planladığı yatırımları açıkladı.

Buna göre şirketler, karbon emisyonlarını azaltmak için 3,2 milyar dolar yatırımla emisyonlarını 2030 yılına kadar %25 oranında azaltmayı ve aynı zamanda bu yatırımlarla üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Plan kapsamında, Erdemir ve İsdemir entegre çelik tesislerinde biyokütle ve doğal gaz kullanarak kömür tüketimini azaltacak ve yeni elektrik ark ocakları inşa edecek. Erdemir'de kurulacak elektrik ark ocağının yıllık 1,4 milyon ton, İsdemir'de kurulacak olanın ise 2,5 milyon ton kapasiteye sahip olması planlanıyor. Yapılacak yatırımlarla birlikte, Erdemir ve İsdemir'in halen 9,5 milyon ton olan toplam ham çelik kapasitesinin 13,5 milyon tona çıkması bekleniyor.

Bu planların gerçekleşmesi için gerekli yatırımın %70'inden fazlasının ise yabancı kaynaklarla finanse edilmesi öngörülüyor.

Yeşil Büyüme Sürdürülebilirlik Almanağı Yayımlandı

2023 yılında sürdürülebilirlik alanında olup bitenleri kronolojik sıraya göre özetlediğimiz ve 2024’te yükselmesini öngördüğümüz trendleri açıkladığımız Açıklamalı Sürdürülebilirlik Almanağı’nı geçtiğimiz hafta yayımladık.

Çalışmamızı buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Yorum ve eleştirilerinizi bekliyoruz. Keyifli okumalar!

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

GRI ve IFRS’den Yeni Uyumluluk Hamlesi

Sürdürülebilirlik raporlaması yaparken tercih edilen en önemli raporlama çerçevelerinden olan GRI ve ISSB standartlarının birbirleriyle uyumlu hale getirilmesi için çalışmalar sürüyor. Dün yapılan açıklamada, GRI ve IFRS Vakfı tarafından yeni bir ortaklaşa analiz ve haritalama kaynağının yayımlandığı duyuruldu.

Bu yeni gelişmeyle, sürdürülebilirlik raporlamalarında sera gazı emisyonları konusunda GRI ve IFRS standartları arasındaki uyumsuzluklar önemli ölçüde azaltıldı.

Yayınlanan doküman, şirketlerin Kapsam 1, Kapsam 2 ve Kapsam 3 sera gazı emisyonlarını hem GRI 305: Emisyonlar hem de IFRS S2 İklimle İlgili Açıklamalar standartlarına uygun şekilde ölçmeleri ve açıklamaları sırasında dikkate alınması gereken uyumluluk alanlarını ortaya koyuyor.

Şirketler IFRS S1 ve S2 (TSRS)’ye Göre Raporlama Konusunda Yeterli Hazırlığa Sahip Değil

Durham Üniversitesi tarafından 100 şirket üzerinde yapılan bir çalışmaya göre şirketler, Türkçe’ye de çevrilen IFRS S1 ve S2 standartlarına yönelik yeterli hazırlığa sahip değil.

Metrikler ve hedefler açısından bakıldığında şirketlerin %67’si hedeflerini açıklarken sadece %35’i metrik verilere dayalı raporlama yapıyor. Ayrıca şirketlerin büyük bir bölümü iklimle bağlantılı riskleri raporlama konusunda yeterli veriyi sağlamıyor. Şirketlerin raporları arasında yapılan atıfların düşük olması, finansal raporlama ve sürdürülebilirlik raporlaması arasındaki bağın anlaşılmasını da güçleştiriyor.

Halihazırda IFRS S1 ve S2 standartları kapsamında önemlilik değerlendirme süreçlerinin denetime tabi tutulması beklenmiyor. Bununla birlikte, yapılacak iyileştirmeler ile birlikte gelecek yıllarda bu süreçlerde denetimin zorunlu tutulmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

SEKTÖREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Gönüllü Karbon Piyasaları Değer Kazanmaya Devam Ediyor

Gönüllü karbon piyasalarının piyasa değeri artmaya devam ediyor. Karbon emisyonlarının etkisini azaltmak isteyen şirketler, başka coğrafyalarda emisyon azaltımı sağladığı iddia edilen projeleri satın aldıkları karbon kredileri ile finansal olarak destekleyerek çevresel hedeflerini yakalamak istiyor. Ormancılık faaliyetleri, petrol kuyularının kapatılması ve yenilenebilir enerji projeleri gönüllü karbon piyasalarında yaygın olarak kullanılan seçenekler arasında öne çıkıyor.

Öte yandan, gönüllü karbon piyasalarının şeffaflığı ile ilgili ciddi soru işaretleri bulunuyor. Karbon dengeleme faaliyetlerinin etkili olabilmesi için, satın alınan kredilerle elde edilen finansal kaynakların, bu kaynaklar olmadığı takdirde hayata geçirilemeyecek projelerde kullanılması gerekiyor. Bu konuda usulsüzlüklerin olduğu ise bilinen bir gerçek. Yayımlanan bir rapora göre Guatemala’da yenilenebilir enerji üreten ve karbon dengeleme kapsamında desteklenen bir barajın aslında 10 yıl önce faaliyetlerine başladığı ve bir kömür şirketi tarafından işletildiği ortaya çıktı.

Karbon Kredilerinin Emisyon Azaltımındaki Rolü

Karbon kredi mekanizmaları, ticareti yapılabilir sertifikalar sayesinde emisyon azaltımına katkı sunuyor. Bu mekanizmalara katılım halihazırda gönüllülük esasına dayanıyor. Dünya genelinde sayısı her geçen gün artan karbon rejimlerinde de gönüllü karbon piyasaları önemli bir yere sahip. Birleşmiş Milletler verilerine göre günümüzde dünya genelinde 27 karbon kredi mekanizması bulunurken, 5 ülkede bu mekanizmaların kurulumuna dair çalışmalar devam ediyor.

Paris İklim Anlaşması’nın 6.4 maddesine göre işletilen uluslararası kredi mekanizmaları (Güney Kore kredi dengeleme mekanizması, Kolombiya Karbon Vergisi Dengeleme Mekanizması vb.) uluslararası anlaşmalara uygun olarak yöneliyor. Gold Standard ve VCS gibi bağımsız kuruluşlar tarafından yönetilen bağımsız kredi mekanizmaları da yaygın olarak kullanılıyor.

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

Avrupa Birliği Yeşil Yıkamaya Karşı Tedbirleri Sıkılaştırıyor

Görsel: Brian Yurasits

Avrupa Parlamentosu bu hafta içinde, yeşil yıkama (greenwashing) olarak algılanan açıklamaları ve ürünlerin üzerinde yer alan yanıltıcı bilgileri yasaklayan yeni bir düzenlemeyi kabul etti.

Tüketicileri, pazarlama amaçlı kullanılan yanıltıcı ifadelerden korumayı ve ürünlerin erken eskimesine karşın tedbirler almayı hedefleyen düzenleme uyarınca artık "çevre dostu", "doğal", "biyolojik olarak parçalanabilir", "iklim nötr" veya "eko" gibi genel çevresel iddialar, bir kanıtla desteklenmediği sürece kullanılamayacak.

Ayrıca ürünlerde kullanılan sürdürülebilirlik etiketlerinin de sadece onaylı sertifikasyon programlarına dayalı olarak veya kamu kurumları tarafından oluşturulmasına izin verilecek. Son olarak; düzenleme, garanti bilgilerinin ürün veya ambalaj üzerinde daha görünür olmasına yönelik de çeşitli tedbirler getiriyor.

Yasanın, nihai onay sürecini müteakip AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi bekleniyor.

AB'nin İklim Nötrlüğüne Doğru: İlerleme, Politika Boşlukları ve Fırsatlar Raporu

Avrupa İklim Değişikliği Bilimsel Danışma Kurulu tarafından yayımlanan raporda politika yapıcılara şu tavsiyelerde bulunuldu:

  • Avrupa Birliği üyesi ülkeler, karbon yutakları da dâhil olmak üzere 55’e Uyum Paketi ile hayata geçirilen politikalara uygun olarak emisyon azaltım çabalarını hızlandırmalı. Bu kapsamda 30 Haziran 2024’e kadar güncellenmesi gereken milli iklim ve enerji planlarının bu çabalara uyumlu olarak hazırlanmasına ihtiyaç duyuluyor.

  • Görüşmeleri duran Enerji Vergi Direktifi ile ilgili yasama süreci bir an önce tamamlanmalı. Direktif ile birlikte fosil yakıtlara verilen desteklerin sonlandırılması hedefleniyor.

  • Yenilenebilir enerji kurulumu konusunda kapasite Net Sıfır Endüstri Yasası, Elektrik Piyasa Reformu ve Kritik Hammadde Yasası gibi düzenlemelerin de desteği ile hızlı bir şekilde artırılmalı.

  • Fosil yakıtların sonlandırılmasına yönelik somut tarih belirlenmeli.

  • AB ETS’deki karbon ücretleri, binalar ve karayolu taşımacılığı ETS sistemine dahil edildikten sonra, özellikle 2030 yılı sonrasında düşük emisyonlu sistemlere geçiş konusunda yatırımları artıracak şekilde ve yeterli seviyede artırılmalı.

Hazır olduğunuzda Yeşil Büyüme'den aşağıdaki hizmetleri alabilirsiniz.

Login or Subscribe to participate in polls.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

🔎 GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA

Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik:

  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşçakalın!