Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-84

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz.

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • Yeşil Lojistik Belgesi Başvuruları 31 Ocak’ta Sona Eriyor

  • ESRS İle İlgili Uygulama Rehberleri Yayımda

  • Sabancı Holding, MSCI Sürdürülebilirlik Notunu AA’ya Yükseltti

  • Dünya Ekonomik Forumu ‘Küresel Riskler Raporu‘nu Yayımladı

  • Uluslararası Enerji Ajansı Yenilenebilir Enerji 2023 Raporu’nu Yayımladı

  • Avrupa Birliği'nden Yeşil Endüstrilere 4 Milyar Avroluk Destek

📢 Yeşil Büyüme'den Sürdürülebilirlik Raporlamalarında Önemlilik Değerlendirmesi Eğitimi

📅 17 Ocak 2024, saat 14:00'de, sürdürülebilirlik alanında bir adım öne çıkmanızı sağlayacak özel bir eğitim düzenliyoruz. "Sürdürülebilirlik Raporlamalarında Önemlilik Değerlendirmesi" konusunda derinlemesine bir yolculuğa çıkacağız.

Önemli bir not: Eğitim, hafta sonu boyunca halihazırdaki %25 indirimli fiyatıyla satışta olacaktır. Fiyatlar pazartesi günü itibarıyla 2400 TL olarak güncellenecektir. 

🌍 Neler öğreneceksiniz?

✔️ GRI, ISSB ve ESRS çerçevelerinde önemlilik değerlendirmesinin nasıl yapıldığını,

✔️ Sürdürülebilirlik riskleri ve fırsatlarının nasıl belirlendiğini ve yönetildiğini,

✔️ Etki, finansal ve çifte önemlilik süreçlerinin detaylarını.

⏰ Toplam 2 saat sürecek çevrimiçi eğitimimizde; sürdürülebilirlik yöneticileri, danışmanlar ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen herkes için interaktif bir ortam sağlayacağız.

🔍 Eğitimde İşlenecek Konular:

✔️ Önemlilik Değerlendirmesinin tanımı ve önemi,

✔️ Şirketler için önemlilik değerlendirmesinin faydaları,

✔️ Paydaş analizi, etki belirleme, raporlama süreçleri ve daha fazlası.

🌟 Neden Yeşil Büyüme Önemlilik Değerlendirmesi Eğitimi?

Bütüncül Bakış Açısı: Çok disiplinli yaklaşımımız ve sürekli güncellenen bilgi birikimimizle katılımcılarımızi en yeni ve etkili bilgilerle donatıyoruz.

Karmaşadan Senteze: Farklı raporlama çerçevelerindeki önemlilik değerlendirmelerini anlaşılır ve uygulanabilir hale getiriyoruz.

Bu eşsiz eğitim fırsatını kaçırmayın! Sürdürülebilirlik yolculuğunuzda Yeşil Büyüme olarak yanınızdayız. 💚

Eğitim, hafta sonu boyunca halihazırdaki %25 indirimli fiyatıyla satışta olacaktır. Fiyatlar pazartesi günü itibarıyla 2400 TL olarak güncellenecektir.

TÜRKİYE’NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

Yeşil Lojistik Belgesi Başvuruları 31 Ocak’ta Sona Eriyor

Yeşil lojistik esaslarında AB mevzuatlarına uyum kapsamında T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından  2022 yılında çıkarılan Kombine Taşıma Yönetmeliği’ne göre, Yeşil Lojistik Belgesi almak isteyen şirketlerin başvurularını her senenin Ocak ayı içerisinde yapması gerekiyor.

Yeşil Lojistik Belgesi almaya hak kazanmak için yönergede belirlenen ‘yeşil lojistik faaliyetler’den herhangi dördünü gerçekleştiriyor olmak gerekiyor:

☑️ Yılda en az 200 adet kombine yük taşımacılığı seferi gerçekleştirmek.

☑️ İşletmenin enerji tüketiminin en az %5’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektrikten karşılandığını gösteren Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesine (YEK-G) veya Uluslararası Yeşil Enerji Sertifikasına (I-REC) sahip olmak.

☑️ İşletmenin tüm iklimlendirme süreçlerinde, Düşük Küresel Isınma Potansiyeli (KIP) değerine sahip gazlar içeren iklimlendirme sistemleri kullanmak.

☑️ Yıllık asgari %5 oranında yeşil paketleme faaliyeti yürütmek.

☑️ Türkiye genelinde uygun bulunan ağaçlandırma sahaları için Orman Genel Müdürlüğü’ne yılda en az 500 adet fidan bağışı yapmak.

☑️ İşletme içerisinde oluşan atıkların yönetimine yönelik 12/7/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında sıfır atık yönetim sistemine sahip olmak.

☑️ ISO 14046 Su Ayak İzi Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak.

☑️ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak.

☑️ ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak.

☑️ ISO 14064 Sera Gazı Yönetim Sistemi belgesine sahip olmak.

Yeşil Lojistik Belgesi sahibi şirketler yönetmelikte belirtilen teşvik, muafiyet, istisna ve/veya kolaylıklardan yararlanma hakkına sahip olacaklar.

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

ESRS İle İlgili Uygulama Rehberleri Yayımda

Görsel: efrag.org

Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartları’nı kaleme alan bağımsız kuruluş EFRAG, ESRS ile ilgili 3 adet taslak Uygulama Rehberi yayımladı. 

ESRS uygulamasının kullanıcılar açısından en öncelikli yönlerini barındıran taslak rehberlerin içerikleri şöyle:

☑️ Önemlilik Değerlendirmesi Uygulama Rehberi: Önemlilik değerlendirmesine ilişkin raporlama gerekliliklerini açıklayan doküman aynı zamanda önemlilik değerlendirmesi sürecinin olası adımlarını da gösteriyor. Ayrıca, ESRS’nin benimsediği çifte önemlilik değerlendirmesine ilişkin sıkça sorulan sorulara da yer verilmiş.

☑️ Değer Zinciri Uygulama Rehberi: Önemlilik değerlendirmesi esnasında değer zinciri, etkiler, riskler ve fırsat yönetimi ile metrikler ve hedefler için raporlama gerekliliklerini açıklıyor.

☑️ Veri Noktaları Uygulama Rehberi: Raporlama kapsamında kullanılması gereken ayrıntılı gerekliliklerin tam listesini Excel formatında sunuyor.

Kamuoyu görüşüne açılan taslak rehberlerle ilgili geri bildirimler 2 Şubat tarihine kadar iletilebilecek.

Eğer siz de sürdürülebilirlik raporlaması ile ilgili eğitim ya da hizmet almakla ilgileniyorsanız [email protected] adresinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Sabancı Holding, MSCI Sürdürülebilirlik Notunu AA’ya Yükseltti

Görsel: freepik/Drazen Zigic

Ülkemizin önde gelen topluluklarından Sabancı Holding, ESG derecelendirmesi kuruluşu MSCI tarafından yapılan değerlendirme neticesinde notunu AA seviyesine yükseltti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper grubun ilerleyen dönemdeki hedeflerine ilişkin şöyle konuştu:

2050 net sıfır hedeflerimiz kapsamında kendimize çok zorlu hedefler koyduk. Bunun için de en öncelikli konumuz sözden aksiyona geçmek. İşlerimizi dönüştürmenin yanında çevremizi ve paydaşlarımızı aktive etmeyi bir iş kültürü olarak kodlamak. Ayrıca tüm bunları, bilimin, teknolojinin izinde ilerleyerek yapmak.  Bu doğrultuda, Bilime Dayalı Hedefler Girişimi (SBTi) ile koordinasyon halinde, en geç 2030 yılında doğrudan karbon emisyonlarımızı 2021 yılına göre en az yüzde 42 seviyesinde azaltacağız. 2025 sonunda ise Holding olarak yüzde 15’lik azaltımı yakalamış olmayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte, 2022-2027 dönemini kapsayan 6 yıllık dönemde sürdürülebilirlik bağlantılı alanlara gerçekleştireceğimiz yatırımlarımızı da 5 milyar dolara tamamlayacağız

Cenk Alper, Sabancı Holding CEO

KÜRESEL ARENA

Dünya Ekonomik Forumu ‘Küresel Riskler Raporu‘nu Yayımladı

Dünya Ekonomik Forumu her sene yayımladığı ‘Küresel Riskler Raporu’nun 19.’sunu bu hafta içi okuyucularıyla buluşturdu. Önümüzdeki dönemde Dünya’nın yüzyüze gelmesi muhtemel riskleri kısa (2 sene) ve uzun (10 sene) vadeli bir değerlendirmeye tabi tutan rapordan yaptığımız çıkarımlar ise şöyle:

☑️ 2023 yılında yaşanan çeşitli küresel zorluklar, gelecek iki yıl için dünya genelinde olumsuz bir görünüme işaret ediyor; bu durumun önümüzdeki on yıl içinde daha da kötüleşmesi bekleniyor.

☑️ İklim değişikliği ve sonuçları, dünya çapında demografik değişiklikler, teknolojik hızlanma ve jeopolitik güç kaymaları gibi dört ana yapısal güç, küresel riskleri şekillendiriyor.

☑️ 2024 için en büyük risk olarak aşırı hava olayları görülüyor; biyoçeşitlilik kaybı ve Dünya sistemlerindeki kritik değişiklikler konusunda ciddi endişeler var.

☑️ Toplumsal kutuplaşma, özellikle dezenformasyon ve yanlış bilgilendirme ile daha da kötüleşiyor; bu durum, birçok ülkede yaklaşan seçimler bağlamında önem taşıyor.

☑️ Yaşam maliyeti krizi ve ekonomik durgunluklar, özellikle düşük ve orta gelirli ülkeler için büyük endişe kaynakları; AI ve diğer teknolojilerdeki ilerlemeler nedeniyle artan dijital uçurum da raporda özellikle vurgulanmış.

☑️ Devletler arası silahlı çatışma, yeni güvenlik riskleri bağlamında artan bir endişe olarak belirtiliyor; teknolojinin bu risklerde önemli bir rol oynadığına dikkat çekiliyor.

☑️ Uluslararası ilişkilerde daha derin bir bölünme ve küresel yönetimde işbirliği zorlukları öngörülüyor.

Özellikle iklim aşırılıkları gibi risklere ülke olarak oldukça hassas olduğumuz göz önüne alındığında, yeşil dönüşüm konusunda geç kalmamamız gerektiği açık bir şekilde görülüyor.

ENERJİ

Uluslararası Enerji Ajansı Yenilenebilir Enerji 2023 Raporu’nu Yayımladı

Kurumun bu sene yayımladığı ilk rapor olan Yenilenebilir Enerji Raporu, 2023 yılında sektördeki gelişmeleri ve dünya genelindeki mevcut yenilenebilir enerji politikalarını analiz ediyor.

Yenilenebilir enerji teknolojilerinin elektrik, ulaşım ve ısı alanlarında 2028 yılına kadar yayılacağını öngören rapor aynı zamanda sektörün önündeki temel zorlukları inceleyerek hızlı büyümenin önündeki engelleri de araştırmış.

Raporun başlıca çıkarımlarını ise şöyle özetleyebiliriz:

☑️ 2023 yılında küresel bazda yıllık yenilenebilir kapasite artışı, neredeyse %50 büyümeyle yaklaşık 510 gigawatt'a (GW) ulaştı ve bu son yirmi yılın en hızlı büyüme oranı oldu. Bu artışta en büyük pay ise Çin’in. Ülke, 2023 yılında, tüm dünyanın 2022 yılında devreye aldığı kadar güneş panelini devreye alırken, rüzgâr enerjisi kurulumunda da bir önceki yıla göre %66'lık bir artış kaydetti.

☑️ COP28'in 2030 yılına kadar küresel yenilenebilir kapasitenin üç katına çıkarılması hedefine ulaşılması politikaların uygulanmasına bağlı. Buna göre, 2030 yılında yenilenebilir kapasitenin 11.000 GW’ın üzerine çıkması gerekmekte. Ancak mevcut politikalarla bu hedefe ulaşılması mümkün görünmüyor.

☑️ Ülkelerin yenilenebilir enerji kapasitelerini artırma konusunda içinde bulunduğu mevcut zorluklar:

  • Politika belirsizlikleri ve yeni makroekonomik ortama uyum sağlayamama

  • Şebeke altyapı yatırımlarının yetersiz kalması

  • İdari hantallık ve izin prosedürlerinin uzun sürmesi

  • Gelişmekte olan ekonomilerde finansmanın yetersiz kalması

☑️ Önümüzdeki beş yıl içinde yenilenebilir enerjide ulaşılması beklenen dönüm noktaları:

  • 2024 yılında rüzgâr ve güneş enerjisinden sağlanan üretim hidroelektrik kaynaklı üretimden fazla olacak.

  • 2025 yılında yenilenebilir enerji kaynakları kömürü geçerek en büyük elektrik üretim kaynağı haline gelecek.

  • Rüzgâr ve güneş enerjisinin her biri sırasıyla 2025 ve 2026 yıllarında nükleer elektrik üretimini geçecek.

  • 2028 yılında yenilenebilir enerji kaynakları küresel elektrik üretiminin %42'sinden fazlasını oluştururken, rüzgâr ve güneş enerjisinin payı ise iki kat artarak %25'e ulaşacak.

☑️ Güneş paneli fiyatları, arzdaki genişlemeye bağlı olarak düştü.

☑️ Hidrojen teknolojisindeki gelişmeler planların gerisinde kalmış durumda.

☑️ Biyoyakıt kullanımı hızlanıyor ve yenilenebilir dizel ve biyojet yakıtına doğru çeşitleniyor ancak kullanım oranlarının net-sıfır hedeflerine uyumlu hale gelebilmesi için dağıtım ağlarının genişletilmesi gerekmekte.

Rapora göre yenilenebilir enerji konusunda yatırım ve üretim artışı umut verici olsa da, kapasitenin belli bölgelerde birikmesi arz güvenliği açısından önümüzdeki dönemde sorun olabilir.

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

Avrupa Birliği'nden Yeşil Endüstrilere 4 Milyar Avroluk Destek

Avrupa Komisyonu, Yeşil Mutabakat Sanayi Planı çerçevesinde, net sıfır ekonomiye geçişi hızlandırmak amacıyla yeşil endüstrilere toplam 4 milyar avro tutarında devlet desteği sağlanacağını duyurdu. Bahse konu destekler otomobiller için bataryalar, ısı pompaları ve güneş panelleri üreten yeni tesislerin finansmanında kullanılacak.

Destek kapsamında İsveçli batarya üreticisi Northvolt, Almanya'da kuracağı fabrika için 902 milyon avro devlet yardımı alırken, Fransa'da bulunan bazı temiz teknoloji tesisleri de 2.5 milyar avroluk devlet yardımından faydalanacak.

Ayrıca önümüzdeki dönemde Avusturya, Belçika, Almanya, Macaristan, İtalya, Slovakya ve İspanya'da toplam 9.1 milyar avro değerinde benzer programların hazırlıkları da devam etmekte.

Bu adımlar, AB'nin ABD ve Çin'in temiz teknoloji atılımlarına cevap olarak nitelendirilebilir. ABD, 2022 yılında çıkardığı Enflasyonla Mücadele Yasası kapsamında temiz teknoloji alanında 369 milyar dolarlık bir sübvansiyon paketini devreye sokmuştu. Çinli elektrikli otomobil firmaları ise Avrupa'da artan kullanıma paralel olarak Avrupa ülkelerinde yatırımlarını hızlandırmış durumdalar. Fosil yakıtlarda dış ülkelere bağımlı kalmanın bedelini politika alanında ödeyen AB, aynı şeyi temiz teknolojilerde yaşamak istemiyor.

Hazır olduğunuzda Yeşil Büyüme'den aşağıdaki hizmetleri alabilirsiniz.

Login or Subscribe to participate in polls.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

🔎 GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA

Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik:

  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşçakalın!