Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-80

iş birliğiyle

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Girdileriniz ve ekosistemin ihtiyaçlarıyla şekillenecek bu bültende hangi konuları görmek istersiniz? Bize yazın. Keyifli okumalar!

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • COP28 Sona Erdi

  • COP28 Taslak İklim Anlaşması’na Eleştiriler Var

  • Net-Sıfır Endüstri Yasası Teklifi Çalışmaları İlerliyor

  • Batarya Pasaportu Uygulaması

  • Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi Görüşmelerinde Uzlaşmaya Varıldı

  • Yeşil Sözlük: Sürdürülebilirlik Raporlaması

HAFTANIN SPONSORU

Bu haftanın sponsoru ESG skorlaması alanında Turkiye'nin öncü şirketi Pera ESG.

Pera ESG'nin uluslararası normlara uygun ve farklı sektörlere göre tasarlanmış, “Sürdürülebilirlik Değerlendirme ve Yönetim Platformu” ile işletmenizin ESG skorunu belirleyebilirsiniz.

Pera ESG'nin sürdürülebilirlik danışmanlığı gibi diğer hizmetlerini buradan inceleyebilirsiniz.

BM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI

COP28 Sona Erdi

Fotoğraf: cop28.com

Bir gün gecikmeli olarak, 13 Aralık’ta sona eren BM İklim Değişikliği Konferansı’nda varılan anlaşmayı sizler için kısaca özetledik👇

✅ Ülkeler Paris İklim Anlaşması'nda belirtilen hedeflere kolektif olarak ulaşmaktan uzaklar.

✅ 2023 yılı sıcaklık rekorlarının kırıldığı bir yıl olarak tarihe geçti ve 1.5 hedefi içerisinde kalabilmek için acil olarak harekete geçilmesi gerekiyor.

✅ İklim değişikliği ile mücadelede finansman, kapasite inşası ve teknoloji transferi kritik önem arz ediyor.

✅ Adil geçiş için gençler, kadınlar ve yerli toplumlar gibi kırılgan gruplara da söz hakkı verilmesi gerekiyor.

✅ İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine maruz kalan gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçları özellikle dikkate alınmalı.

✅ İklim değişikliğinin etkilerini hafifletme ve bu etkilere uyum kapsamında yürütülen projelere aktarılan finansal kaynağın birkaç kat daha artırılması gerekiyor.

✅ Paris İklim Anlaşması öncesinde küresel ısınmanın yüz yılın sonunda 4 dereceye ulaşacağı tahmin edilirken, Anlaşma sonrasında alınan tedbirler sayesinde ısınmanın 2.1 ila 2.8 derece arasında sınırlı kalacağı değerlendiriliyor.

✅ Ülkelerin Ulusal Katkı Beyanları ile taahhüt ettikleri emisyon azaltım hedefleri ile uygulamadaki azaltım miktarı arasında farklılıklar var. Emisyon azaltımı ile ilgili projelerin geliştirilmesinde ve uygulanmasında daha fazla hassasiyete ihtiyaç duyuluyor.

✅ 1.5 derece hedefine ulaşma konusunda insanlığın sahip olduğu fırsat penceresi her geçen gün biraz daha daralmakta.

✅ 1.5 derece hedefine ulaşmak için küresel emisyonların 2030 yılına kadar %43, 2035 yılına kadar ise %60 oranında azaltılması gerekiyor.

✅ 1.5 derece hedefinin yakalanabilmesi için;

 🎯 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin 3 kat artırılması,

 🎯 Kömür kullanımının sonlandırılması ile ilgili çabaların artırılması,

 🎯 2050 yılına kadar sıfır emisyonlu enerji sistemlerinin ve sıfır/düşük emisyonlu karbon içeren yakıtların kullanılmasının hızlandırılması,

 🎯 Fosil yakıt kullanımından adil, hakkaniyetli ve düzenli (orderly) bir şekilde uzaklaşılması,

 🎯 Özellikle metan başta olmak üzere karbondioksit haricinde kalan sera gazı emisyonlarının azaltılması,

 🎯 Ulaşımdan kaynaklanan emisyonların azaltılması,

 🎯 Yoksullara yönelik destekler haricinde fosil yakıtlara verilen desteklerin sonlandırılması gerekmekte.

Metnin orijinaline buradan erişebilirsiniz.

Siz bu metin ve verilen taahhütler hakkında neler düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi [email protected] adresine bildirebilirsiniz.

COP28 Taslak İklim Anlaşması’na Eleştiriler Var

Fotoğraf: cop28.com

COP 28 taslak iklim anlaşması, yetersiz ve belirsiz içeriği nedeniyle ağır bir şekilde eleştiriliyor. Anlaşmanın, fosil yakıt kullanımının kademeli olarak sona erdirilmesi konusunda net bir taahhüt yerine, fosil yakıt kullanımının azaltılmasını sağlayabilecek her türlü önlemin alınması gibi belirsiz ifadeler içermesi eleştiri konusu. Ayrıca, bazı ülkelerin fosil yakıt tüketimini sürdürebilmek adına karbon yakalama ve depolama teknolojilerinin daha geniş çapta kullanılmasını talep etmesi, iklim değişikliği tehditlerine karşı alınması gereken somut adımların göz ardı edilmesi olarak değerlendiriliyor. Bu durum, iklim değişikliğinin yarattığı tehlikeleri gösteren bilimsel verilerin yok sayıldığı şeklinde yorumlanıyor.

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

Net-Sıfır Endüstri Yasası Teklifi Çalışmaları İlerliyor

Avrupa Konseyi, Net-Sıfır Endüstri Yasası ile ilgili pozisyonunu belirlediğini ve diğer AB kurumları ile müzakerelere hazır olduğunu duyurdu.

Net-Sıfır Endüstri Yasası ile, temiz teknoloji olarak adlandırılan alanlarda Avrupa Birliği yerli üretim kapasitesini %40'ın üzerine çıkarmak istiyor. Yasa teklifinde yer alan hedefler şu şekilde:

✅ Kurulu güneş enerji kapasitesinin 2025 yılına kadar 320 GW, 2030 yılına kadar ise 600 GW’a çıkarılması ve bu sayede 400.000 yeni istihdam ve 60 milyar avro gelir sağlanması

✅ Kurulu rüzgar gücü kapasitesinin 2030 yılına kadar 500 GW'a yükseltilmesi

✅ Taşınabilir bataryaların %63'ünün 2027 yılına kadar, %73'ünün ise 2030 yılına kadar toplanması

✅ Hafif araçlardaki batarya toplama oranının 2028 yılına kadar %51'e, 2030 yılına kadar ise %61'e yükseltilmesi

✅ Lityum toplama kapasitesinin 2021 yılına kadar %50'ye, 2030 yılına kadar ise %80'e çıkarılması

✅ Halihazırda yaklaşık 2 milyon olan ısı pompası kullanım sayısının 2030 yılına kadar 6 milyonun üzerine çıkarılması ve bu sayede binaların ısınması için gerekli olan gazdan 21 milyar kübik ton tasarruf edilmesi

✅ Halihazırda enerji karışımında %2 olan hidrojen oranının 2050 yılına kadar %20'ye yükseltilmesi

✅ Biyometan üretim miktarının 2030 yılına kadar 35 milyar bcm'e ulaşması

✅ 2030 yılına kadar yıllık 50 milyon ton karbondioksitin AB'nin kıta sahanlığı veya münhasır ekonomik bölgesine gömülmesi

✅ 2024 yılına kadar AB'deki tüketicilerin %77'sinin elektrik için, %44'ünün ise doğalgaz için akıllı metreye sahip olması

Yasa Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin üçlü müzakereleri sonrası varılacak anlaşma metni üzerinden yasalaşarak yürürlüğe girecek.

Batarya Pasaportu Uygulaması

İçten yanmalı araçların Avrupa Birliği'nde üretiminin 2035 yılından itibaren yasaklanacak olması, elektrikli araçlara ve bu araçlarda kullanılacak bataryalara yönelik talebi artırıyor.

Bataryaların yaşam döngüsünden kaynaklı çevresel etkilerin azaltılması için 2006 yılında çıkarılan "Batarya Direktifi"nde yapılan değişiklikle birlikte 2 kWh üzerindeki bataryalara "batarya pasaportu" uygulaması geliyor. Buna göre, AB pazarına sunulan bütün bataryalar için üretim yeri dikkate alınmaksızın dijital pasaportların sunulması gerekiyor.

Batarya pasaportları için aşağıdaki paydaşlardan veri alınması gerekiyor:

✅ Madencilik ve rafine işlemleri şirketi

✅ Hücre ve batarya üreticisi

✅ Aracın üreticisi

✅ Batarya bakım servisleri, yenileme ve geri dönüşümü paydaşları

Batarya pasaportlarının ihtiva etmesi gereken bilgiler ise şöyle:

✅ Her bataryanın bir kimlik numarası ile tanımlanması

✅ Bataryanın tipi ve modeli gibi genel karakteristikleri

✅ Performans ve dayanıklılık istatistikleri

Görsel: Circularise

Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi Görüşmelerinde Uzlaşmaya Varıldı

Avrupa Birliği'nden başlamak üzere dünya genelinde çevre ve insan haklarının korunmasını iyileştirmeyi hedefleyen Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi (Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)) ile ilgili devam eden üçlü görüşmelerde geçici olarak uzlaşmaya varıldı.

CSDDD, belirli kriterleri sağlayan şirketlere, kendileri, bağlıları ve iş partnerlerinin operasyonlarından kaynaklı çevre ve insan hakları ihlallerinden sorumlu tutuyor. Varılan uzlaşmaya göre tüm değer zincirleri yerine, kaynak yönlü iş partnerlerinin tamamı ve aşağı yönlü dağıtım/geri dönüşüm gibi sadece belirli partnerleri kapsayacak şekilde şirketlere sorumluluk yükleniyor.

CSDDD ile ilgili ayrıntılı analizimizi buradan okuyabilirsiniz. Konu ile ilgili olarak eğitim veya danışmanlık hizmetine ihtiyaç duyuyorsanız bizimle buradan iletişime geçebilirsiniz.

📗YEŞİL SÖZLÜK

Sürdürülebilirlik Raporlaması

Fotoğraf: rawpixel

Sürdürülebilirlik raporlaması, bir şirket veya kuruluşun çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) performansı ve etkisi hakkında bilgi açıklama uygulamasıdır. Bu tür raporlama, paydaşların kuruluşun sürdürülebilirlik çabalarını ve uzun vadeli sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma yolunda kaydettiği ilerlemeyi anlamalarına yardımcı olur.

Bu raporlar, kuruluşun karbon emisyonları, atık azaltma çabaları, çalışan çeşitliliği ve kapsayıcılık girişimleri gibi ÇSY ölçütlerine ilişkin verileri içerir. Bu raporlar, kuruluşların sürdürülebilir uygulamalara ve şeffaflığa olan bağlılıklarını göstermelerine yardımcı olur ve sürekli iyileştirme ve hesap verebilirlik için bir araç olarak hizmet eder.

Bültenden fayda sağladıysanız, Yeşil Büyüme'den 4 farklı şekilde hizmet alabilirsiniz:

Kurumsal Sürdürülebilirlik Eğitimleri - GRI, CSRD ve ISSB raporlama çerçevelerini kapsayan, kurum ve sektöre özel sürdürülebilirlik raporlaması eğitimleri.

SKDM Eğitimi (2 saat) - SKDM kapsamında yapılması gerekenleri, sorumluluklarınızı ve yaptırımları öğrenin, sektörünüze özel düzenlemeleri takip edin.

Haftalık Bülten Sponsorluğu - Çoğunluğu yönetici seviyesinde 7000 abone ve 20.000 sosyal medya takipçisine mesajınızı iletin. Kapsamlı sponsorluk paketi için irtibata geçin.

1:1 Üst Düzey Yönetici Danışmanlığı (2 Saat) - Zamanı değerli olan üst düzey yöneticiler için, şirketinize özel stratejik danışmanlık. (Haftada bir slot ile sınırlıdır)

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

🔎 GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA

Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik:

  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşçakalın!