Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-79

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Girdileriniz ve ekosistemin ihtiyaçlarıyla şekillenecek bu bültende hangi konuları görmek istersiniz? Bize yazın. Keyifli okumalar!

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • COP28’den Notlar

  • IMF Başkanı’na Göre Petrol Şirketleri ‘Olup Bitenin Farkında’

  • Türkiye Emisyonlarını 100 Milyon Ton Azaltmayı Hedefliyor

  • Dünya Bankası Türkiye'nin Elektrik İletim Altyapısına 750 Milyon Dolar Destek Verecek

  • İngiltere'den Sürdürülebilirlikle İlgili Tanımlamalara Düzenleme

  • ESG'nin Büyük Problemi: Parametre Eksikliği

  • AB Binalarda Enerji Performansı Direktifi’ni Kabul Etti

  • Yeşil Sözlük: AB Taksonomisi

BM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI

COP28’den Notlar

  • 118 ülke, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji hedefini üç kat, enerji verimliliği hedefini iki kat artırma taahhüdünde bulundu.

  • Hidrojen, dekarbonizasyon süreçleri zor olan sektörler için önemli bir alternatif olarak masada duruyor. Şu ana kadar duyurulan projelere göre hidrojen üretimi 2030 yılına kadar 40 kat artabilir. COP28’de 39 ülke küresel hidrojen sertifikasyonu için imza attı.

  • 60’tan fazla ülkenin imza attığı Küresel Soğutma Taahhüdü belgesi (Global Cooling Pledge), 2050 yılına kadar emisyonların %68 azaltılmasını amaçlıyor.

  • Petrol ve gaz üretiminin %40’ını gerçekleştiren 50 şirket tarafından imzalanan Petrol & Gaz Dekarbonizasyon Sözleşmesi, 2050 yılına kadar Kapsam 1 ve 2 emisyonları ve sıfırlamayı hedefliyor.

  • 150’den fazla ülke tarafından imzalanan Küresel Metan Taahhüdü ile ise “Sanayi Devrimi“nden bu yana küresel ısınmanın %30’undan sorumlu olan metan emisyonların 2030 yılına kadar %30 azaltılması hedefleniyor.

IMF Başkanı’na Göre Petrol Şirketleri ‘Olup Bitenin Farkında’

Fotoğraf: LinkedIn

Özellikle Ekim ayı itibarıyla yürürlüğe giren Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile birlikte sık sık gündeme gelen karbon vergisi konusu COP28'de konuşan IMF Başkanı Kristalina Georgieva'nın da gündemindeydi.

Eskiden beri karbon vergisini savunduğu bilinen Georgieva konuşmasında, karbon fiyatlandırma uygulamalarının 'kirleten öder' prensibi gereği adil bir uygulama olduğunu ve fosil yakıtlardan uzaklaşmanın en makul yolu olduğunu söyledi.

COP28'den çıkan yenilenebilir enerji kaynaklarına olan yatırımların üç katına çıkarılması kararını da değerlendiren IMF şefi, petrol üreten ülkelerin birçoğunun durumun farkında olduğunu ve enerji yatırımlarını oldukça hızlı bir şekilde çeşitlendirdiğini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE’NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

Türkiye Emisyonlarını 100 Milyon Ton Azaltmayı Hedefliyor

Fotoğraf: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024-2030 yıllarını kapsayan İkinci Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında emisyonları 100 milyon ton azaltmayı hedeflediklerini söyledi

COP28 kapsamında düzenlenen “Türkiye'yi Güneş, Rüzgar ve Akıllı Şebekelerle Dönüştürmek: Net Sıfıra Doğru Yeni Hedefler” paneline video mesajı gönderen Sn. Bakan’ın ilerleyen döneme ait enerji planlamalarıyla ilgili konuşmasından satır başları ise şöyle:

Yenilenebilir, Altyapı ve Verimlilik: Yenilenebilir kaynaklardan faydalanmak, daha çok yenilenebilir enerji için iletim altyapısını geliştirmek ve tüm sektörlerde enerji verimliliğini artırmak olmak üzere üç temel alana odaklanıyoruz.

Kurulu Kapasite: Bugün itibariyle toplam kurulu kapasitemiz 106 gigawatt seviyesini aşarken yenilenebilir enerjinin payı yüzde 55’e ulaştı. Projeksiyonlar ülkemizin 2035’e kadar toplam kurulu gücünü, 60 gigawatt yenilenebilir enerji üretim kapasitesi dahil 190 gigawatt seviyesine çıkaracağını gösteriyor.

Yeşil Şebeke: Enerji dönüşümü, şebekeyi sürekli geliştirmek anlamına geliyor. Bu nedenle güçlü enterkonektiviteye sahip, yenilenebilir kapasitesinde beklenen artışı kaldırabilecek Yeşil Şebeke’yi kurma çabası içerisindeyiz. 2030’a kadar şebekeye 10 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyoruz.

100 Milyon Ton Azaltım Hedefi: 2024-2030 yıllarını kapsayan İkinci Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında emisyonlarımızı toplam 100 milyon ton azaltmayı hedefliyoruz. Bu planın iddialı olduğu ve ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğumuz doğrudur. Ancak uluslararası toplumla ve bilhassa finansal kuruluşlar ve yatırımcılarla birlikte tüm bunları başarabiliriz.

Dünya Bankası Türkiye'nin Elektrik İletim Altyapısına 750 Milyon Dolar Destek Verecek

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez, COP28 kapsamında düzenlenen bir etkinlikte Dünya Bankası'nın, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısına yönelik önemli bir yatırım planı için 750 milyon dolara kadar taahhütte bulunduğunu duyurdu. Ayrıca Lopez, Türkiye'nin önümüzdeki 12 yıl içinde kurulu yenilenebilir enerji kapasitesini üç katına çıkararak 60 gigavatlık yenilenebilir enerji üretimine ulaşma planı için de "gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji kurulumuna yönelik en büyük programlardan biri" ifadesini kullandı.

Enerji Bakanı Alpaslan Bayraktar Ekim ayında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 2035 yılına kadar 60 gigawatt'lık orta vadeli net sıfır üretim hedefine ulaşmak için 'her yıl' 5 gigawatt'lık güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesi kurması gerektiğini söylemişti.

Proje; üretim, iletim ve dağıtım harcamaları dikkate alındığında 12 yılda yaklaşık 100 milyar dolara mal olacak. Bunun 60-75 milyar doları üretim, 10 milyar doları iletim ve 8-10 milyar doları da dağıtım altyapısına harcanacak.

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

İngiltere'den Sürdürülebilirlikle İlgili Tanımlamalara Düzenleme

Görsel: Global Capital

İngiltere'ye ait Mali Tutum Otoritesi (FCA), sürdürülebilir yatırım ürünlerinin güven ve şeffaflığını artırmak ve yeşil yıkamayı en aza indirmek için önemli bir önlem paketini onayladı.

Firmaların 'yeşil', 'ESG' veya 'sürdürülebilir' gibi terimleri kullanırken bu tanımlamaları ortak bir paydada buluşturan bir düzenlemenin olmaması yatırımcıların yatırımlar hakkında sürdürülebilirlikle ilgili iddialara inanmalarını güçleştiriyor.

Düzenleme, sürdürülebilir finansal ürünlere yatırım yapmak isteyen tüketicilerin daha bilinçli kararlar almalarına yardımcı olmayı ve sürdürülebilir yatırım piyasasının güvenilirliğini artırmayı hedefliyor. Düzenlemede;

  • Sürdürülebilirlikle ilgili iddiaların adil, açık ve yanıltıcı olmadığından emin olmak için tüm yetkili firmalar için yeşil yıkama karşıtı kurallar

  • Yatırımcıların paralarının ne için kullanıldığını anlamalarına yardımcı olmak için açık sürdürülebilirlik hedefleri ve kriterlerine dayalı ürün etiketleri

  • Ürünlerin sürdürülebilirlik üzerinde olumlu bir etkiye sahip olmadıkları halde öyleymiş gibi yansıtılmasının önüne geçen kısıtlayıcı tedbirler bulunuyor.

ESG'nin Büyük Problemi: Parametre Eksikliği

Görsel: Unsplash-Lo Lo

Net-sıfıra giden yolda finansmanın öneminin giderek daha iyi anlaşılmasıyla beraber yeşil finansa ilgi duyan kuruluşların ve bu doğrultuda piyasaya sürülen finans ürünlerinin sayısı da gittikçe artıyor. Özellikle büyük bankalar kendilerine net-sıfır hedefi belirlerken ESG faaliyetlerine aktardıkları bütçeleri de açıklıyorlar.

Ancak The Japan Times'da yayımlanan bir makaleye göre, finans kuruluşlarının bu hesaplamaları yaparken neleri sürdürülebilir faaliyet olarak kabul ettikleri meçhul. Hesaplamalar arasındaki farklılıklar, bankaların birleşme ve satın almalar ile borç yüklenimlerini nasıl ele aldıklarından başlayarak özel sermaye yatırımları, para piyasası fonları, özel bankacılık, ipotekler ve döner kredi tesislerinden elde ettikleri gelirleri nasıl hesapladıklarına kadar uzanıyor.

Makaleye görüş bildiren birçok uzmanın görüş birliğine vardığı bir konu ise bahse konu portföyler hesaplanırken kullanılacak 'ortak bir metodoloji'ye acilen ihtiyaç duyulduğu yönünde.

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

AB Binalarda Enerji Performansı Direktifi’ni Kabul Etti

Görsel: Unsplash-Marius Oprea

AB kurumları enerji tüketiminin yaklaşık %40'ına ve enerjiyle ilgili sera gazı emisyonlarının %36'sına sebep olan binalarla ilgili adım attı ve 2020 yılında teklif edilen Binalarda Enerji Performansı Direktifi’nin yasama sürecini tamamladı.  

Buna göre,Direktif özellikle en kötü performans gösteren binalara odaklanarak, AB hükümetlerinin binaların enerji performansını yapısal olarak artırmasına yardımcı olacak bir dizi tedbir belirleyecek. 

Direktifin barındırdığı bazı hükümler ise şu şekilde:

  • Her Üye Devlet, konut binalarının ortalama birincil enerji kullanımını 2030 yılına kadar %16 ve 2035 yılına kadar %20-22 oranında azaltmak için kendi ulusal planını belirlemek zorunda. Ancak Üye Devletler hangi binaların hedefleneceğini ve hangi tedbirlerin alınacağını seçmekte serbest olacaklar.

  • Binalarda fosil yakıtlarla çalışan bağımsız kazanların kurulumuna yönelik sübvansiyonlara 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren izin verilmeyecek.

  • Yeni binalar çatılarında fotovoltaik veya termal güneş enerjisi tesislerine ev sahipliği yapmaya uygun olarak inşa edilmek zorunda olacak.

Direktif’in Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından resmi kabulünün ardından yürürlüğe girmesi bekleniyor.

📗YEŞİL SÖZLÜK

🏷️ AB Taksonomisi

AB Taksonomisi, çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunan ekonomik faaliyetleri tanımlamak ve kategorize etmek için Avrupa Birliği tarafından geliştirilen bir sınıflandırma sistemidir.

Yatırımcıların, şirketlerin ve diğer paydaşların çevresel açıdan sürdürülebilir yatırımları ve faaliyetleri belirlemelerine ve değerlendirmelerine yardımcı olmanın yanı sıra çevresel etkilerinin nasıl ölçüleceği ve raporlanacağı konusunda rehberlik sağlaması amaçlanmaktadır.

Taksonomi, iklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonu, su ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, biyoçeşitliliğin ve ekosistemlerin korunması ve restorasyonu, kirliliğin önlenmesi ve kontrolü, döngüsel ekonomiye geçiş ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı dahil olmak üzere altı temel çevresel hedefe dayanmaktadır.

Yeşil Büyüme Sponsorluk Programı

Sevgili Yeşil Büyüme Okuyucuları,

Her hafta sizlere ulaştırdığımız ve sürdürülebilirlik dünyasının nabzını tutan bültenimizin 79. sayısı ile sizlerleydik. Açılma oranımızın %40 civarında seyrettiği ve 7000 bilinçli okuyucumuzun hayatına dokunduğumuz bu yolculukta, siz değerli okuyucularımızın ilgisi ve desteği bizim için en büyük motivasyon kaynağı oldu.

Sürdürülebilirliğin sadece bir konu değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğuna inanıyoruz. Bu inançla, bültenimizi daha da geniş bir kitleye ulaştırabilmek ve uzun vadede sürdürülebilir bir yapıya kavuşturabilmek adına önemli bir adım atıyoruz. Yeşil Büyüme ailesi olarak, bültenimize sponsorlar dahil etme kararı aldık.

Sponsorlarımız, sürdürülebilirlik alanında bilinçli ve hassasiyeti yüksek bir kitleye doğrudan ulaşma fırsatı bulacaklar. Profesyonellerden oluşan okuyucu kitlesine markalarını ve ürünlerini tanıtma, sektörel sürdürülebilirlik mevzularında lider düşüncelerini paylaşma ve yeşil gündemde öne çıkma şansı yakalayacaklar. Bültenimiz, reklam verenler için sadece bir reklam alanı değil, aynı zamanda değerlerini ve sürdürülebilirlik hedeflerini benzer düşünen bir toplulukla paylaşabilecekleri bir platform olacak.

Sponsorluk ile ayrıntılı bilgi edinmek ve Yeşil Büyüme Sponsorluk Kiti’ni edinmek için bizimle [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz. Birlikte yeşil bir dünya için çalışabilir, sürdürülebilir bir geleceğe yatırım yapabiliriz.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

🔎 GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA

Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik:

  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşçakalın!