Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-78

Sevgili Yeşil Büyüme Okuyucuları,

Her hafta sizlere ulaştırdığımız ve sürdürülebilirlik dünyasının nabzını tutan bültenimizin 78. sayısına hoş geldiniz. Bugüne kadar çevre, ESG haberleri ve Türkiye'nin yeşil gündemi gibi hayati konularda bilgi ve analizler sunarak yaklaşık 7000 bilinçli okuyucumuzun hayatına dokunduk. Açılma oranımızın %40 civarında seyrettiği bu yolculukta, siz değerli okuyucularımızın ilgisi ve desteği bizim için en büyük motivasyon kaynağı oldu.

Sürdürülebilirliğin sadece bir konu değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi olduğuna inanıyoruz. Bu inançla, bültenimizi daha da geniş bir kitleye ulaştırabilmek ve uzun vadede sürdürülebilir bir yapıya kavuşturabilmek adına önemli bir adım atıyoruz. Yeşil Büyüme ailesi olarak, bültenimize sponsorlar dahil etme kararı aldık.

Sponsorlarımız, sürdürülebilirlik alanında bilinçli ve hassasiyeti yüksek bir kitleye doğrudan ulaşma fırsatı bulacaklar. Profesyonellerden oluşan okuyucu kitlesine markalarını ve ürünlerini tanıtma, sektörel sürdürülebilirlik mevzularında lider düşüncelerini paylaşma ve yeşil gündemde öne çıkma şansı yakalayacaklar. Bültenimiz, reklam verenler için sadece bir reklam alanı değil, aynı zamanda değerlerini ve sürdürülebilirlik hedeflerini benzer düşünen bir toplulukla paylaşabilecekleri bir platform olacak.

Siz de Yeşil Büyüme bülteninin bir parçası olmak ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak istiyorsanız, bizimle [email protected] adresinden iletişime geçebilirsiniz. Birlikte yeşil bir dünya için çalışabilir, sürdürülebilir bir geleceğe yatırım yapabiliriz.

Sürdürülebilir bir dünya için attığımız her adımda yanımızda olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • COP28 Dubai'de Başladı

  • Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD)’ne Hazırlık

  • 2023 Kurumsal ESG’nin Durumu Raporu

  • KOBİ’lerin Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması İle İmtihanı

  • Temiz Endüstriyel Dönüşümün Hızlandırılması

  • Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Soru ve Cevaplar

BM İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI

COP28 Dubai'de Başladı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı 30 Kasım tarihinde Birleşik Arap Emirliği ev sahipliğinde Dubai'de başladı. 12 Aralık'a kadar sürecek olan ve 140'tan fazla lider, bakan, bürokrat ve müzakere heyetlerinin katıldığı konferans son dönemde iklim koşullarının ağırlaşmasıyla birlikte geçtiğimiz senelerde düzenlenen eşleniklerinden biraz daha önemli bir hale gelmiş durumda.

Tarihi

Taraflar Konferansı anlamına gelen COP, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında 1995 yılından bu yana düzenlenen yıllık bir konferanstır ve taraflara iklim eylemi konusunda kaydedilen ilerlemenin tartışıldığı küresel bir forum sağlamak amacıyla dizayn edilmiştir.

1,5 °C taahhüdü

Gündemin ana maddesi elbette küresel iklim değişikliği. 2015 yılında düzenlenen COP21'den bu yana COP'lar 2015 yılında oluşturulan Paris Anlaşması’nın uygulanmasına öncelik verdi. Ancak BM Çevre Programı tarafından hazırlanan bir rapor, bugüne kadar sıcaklıklarda 1.4 °C'lik bir artışa ve BM Genel Sekreteri Guterres'in deyimiyle "cehennem gibi bir gelecek" anlamına gelen 3 °C'lik bir artış ihtimaline işaret ediyor.

COP28'den ne bekleniyor?

Yenilenebilir enerjinin artırılması ve gelişmekte olan ülkeler için bir 'kayıp ve zarar' fonunun somutlaştırılması, ülkeler tarafından öne sürülen iki önemli nokta. Ayrıca BM tarafından yürütülen ve ilk defa bu konferansta uygulanacak olan 'Küresel Durum Değerlendirmesi' çalışmaları da, ülkelerin Paris İklim Anlaşması'nda belirlenen hedeflere ulaşmada ilerleme kaydedip kaydetmediklerini ya da yetersiz kalıp kalmadıklarını belirleyecek.

Ayrıca, dünyanın dört bir yanından liderler ve kamu görevlileri yeni uluslararası iklim anlaşmalarını müzakere edecek ve Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar (NDC'ler) adı verilen ve her ülkenin karbon emisyonlarını azaltma taahhütlerini özetleyen kendi planlarını belirleyecekler.

Haftaya, Carbon Gate kurucu ortağı ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Genç Lideri Okan Dursun'un da katkılarıyla hazırlayacağımız ve Dubai'den izlenimleri aktaracağımız özel bültenimizi sizlerle buluşturacağız. Yaklaşık iki hafta sürecek olan COP28'deki gelişmeleri Yeşil Büyüme ile takip edin.

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD)’ne Hazırlık

Avrupa Birliği’nde yaklaşık 50.000 şirkete sürdürülebilirlik raporlamasını zorunlu hale getiren CSRD’ye hazırlık şirketler için karmaşık bir süreç. Kapsama girecek şirketlerin belirlenmesi, raporlama opsiyonları ve çifte önemlilik konuları şirketlerin CSRD’ye uyum kapsamında en fazla zorlandıkları alanlar olarak öne çıkıyor.

Şirketlerin CSRD kapsamında girip girmedikleri tesis seviyesinde değerlendiriliyor. Çok uluslu şirketlerin kendi bağlıları hakkında doğru veriye erişmekte yaşadığı güçlükler ve bilançoların/ciroların hesaplanmasında yaşanan teknik değerlendirme farklılıkları, CSRD kapsamına alınan şirketlerin belirlenmesini güçleştirebiliyor. Avrupa Birliği’nin CSRD’nin şirketler üzerindeki maliyetlerini %25 azaltma çabası da, şu an CSRD kapsamına girdiği değerlendirilen bazı şirketlerin gelecekte kapsam dışına çıkmasını sağlayabilir.

CSRD kapsamında kullanılacak Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartları (ESRS), yapılacak önemlilik değerlendirmesine istinaden çok farklı alanlarda kapsamlı bilgilerin raporlanmasını gerektiriyor. CSRD kapsamında şartların sağlanması halinde diğer raporlama standartlarının kullanılmasına izin verilmesi, şirketleri, kendilerine uygun olan çerçeveyi belirleme konusunda tereddütte bırakıyor.

ESRS’nin tasarlayıcısı olan EFRAG tarafından, CSRD ile birlikte uygulanması istenen çifte önemliliğin nasıl yapılacağına dair bir rehber henüz yayımlanmadı. Önemlilik değerlendirilmesi yapılırken, kendisini ifade etme imkanına sahip olmayan yerel toplumlar da dâhil olmak üzere farklı paydaşlarla çeşitli kanallarla etkin iletişim süreçlerinin yönetilmesi gerekiyor. Bu çerçevede, çifte önemlilik prensibinin nasıl uygulanacağına dair bilgilendirici eğitim ve dokümanlara ihtiyaç duyuluyor.

2023 Kurumsal ESG’nin Durumu Raporu

  • Üst yöneticilerin %71’i kurumsal performansta ESG’nin rolünün artacağını düşünüyor.

  • Yöneticilerin %60’ı rekabet avantajı açısından ESG yatırımlarının önemine inanıyor.

  • Şirket yöneticilerinin %56’sı ESG yatırımlarının değerli olduğu konusunda mutabık.

  • Şirketlerin %91’i ESG konusunda üçüncü taraflardan hizmet alıyor.

  • Şirketlerin büyük bölümü, farklı coğrafyalarda uygulanan çeşitli ESG çerçevelerine uyum konusunda güçlük yaşıyor.

  • Şirketler yeni çıkan düzenlemeler, tedarikçilerle ilişkiler, özen yükümlülüğü ve müşterilerin beklentilerinin izlenmesi gibi konularda üçüncü taraflardan yardım alıyor.

  • ESG verilerinin yönetilmesi konusunda yapay zekadan yararlanma eğilimi güçleniyor.

  • Şirketlerde kendi tedarikçilerinin ESG performansını takip etme ve iyileştirme çabaları artıyor.

KOBİ’lerin Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması İle İmtihanı

Avrupa Birliği’nde Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi’nin çerçevesinde olmayan küçük ölçekli işletmeler bile raporlama çerçevesinde bilgi talebi baskısı altında. Birçok işletme kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasının getireceği idari yükten dolayı endişeli. Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası, KOBİ’lerin sürdürülebilirlik raporlaması kapsamında bilgi paylaşım kapasitelerini geliştirmeleri gerektiği konusunda ısrarcı.

Avrupa’daki KOBİ’lerin çatı örgütü olan Avrupa Zanaatkarlar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Birliği (SMEunited) Genel Sekreteri Veronique Willems yaptığı açıklamada, getirilen standartların danışmanları zengin etmeye hizmet etmemesi hususunda uyarıyor. Bazı büyük şirketlerin, talep edilen bilgileri sağlamayan KOBİ’lerin tedarik zincirlerinden çıkarılabileceğini ifade etmesi KOBİ’ler arasında endişe ile karşılanıyor.

ENDÜSTRİYEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Temiz Endüstriyel Dönüşümün Hızlandırılması Raporu

Alan Jackson/Saatchi Art

Bill Gates’in başkanlığını yaptığı “Breakthrough Energy“ tarafından hazırlanan raporda endüstriyel temiz teknolojilerin durumu ile ilgili güncel bilgilere yer veriliyor. Raporda dikkatimizi çeken hususları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Hidrojenin endüstriyel alanda kullanılabilmesi için faaliyet gösteren şirketlerin sayısında büyük bir artış yaşandı. Güneş ve rüzgar gibi kesintilere maruz kalmadan enerji üretimine imkan sağlayabilecek olan hidrojen teknolojilerine yönelik yeterli talep henüz oluşmadı.

  • Sera gazı emisyonları sonlandırılsa bile atmosferde biriken sera gazları nedeni ile iklim değişikliğinin etkilerini devam edecek. Ağaç dikilmesi ve toprağın korunması gibi doğa temelli çözümler faydalı olsa da, bu yöntemlerle ne kadar sera gazı giderildiğinin doğru bir şekilde hesaplanması kolay değil. Karbon yakalama ve depolama gibi teknolojik çözümler ise oldukça maliyetli.

  • İklim değişikliği ile mücadelede en etkili yöntemlerden birisi her alanda elektrifikasyonun hızlandırılması ve ihtiyaç duyulan elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi. Bununla birlikte, pek çok ülkede elektrik şebekeleri, genel anlamda elektrifikasyondan kaynaklı ihtiyaçları karşılama adına yetersiz.

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması Soru ve Cevaplar

Industrielandschaft mit Arbeiters-Franz W.Seiwert

Avrupa Komisyonu, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması ile ilgili merak edilen sorulara cevap verdi. Komisyon tarafından yayımlanan dokümanda yer alan bazı soru ve cevaplar şu şekilde

  • Yanlış ve eksik raporlamalardan kim sorunlu olacak?

    SKDM kapsamında eksik ve yanlış raporlamalardan ithalatçı firma veya dolaylı gümrük temsilcisi sorumlu olacak. Böyle bir durumun tespit edilmesi halinde milli otoriteler ithalatçı firma veya gümrük temsilcisi ile irtibata geçek.

  • Excel tablosunu kullanmak zorunlu mu?

    Excel tablosunu kullanmak zorunlu olmamakla birlikte Avrupa Birliği tarafından tavsiye ediliyor. Excel tablosu, 17 Ağustos’ta yayımlanan “Uygulama Tüzüğünde“ yer alan yükümlülükleri kapsıyor.

  • Raporlanan bilgilerin doğruluğunu kim kontrol edecek?

    SKDM raporlarını ilk önce Avrupa Komisyonu kontrol edecek. Komisyonun yaptığı kontrollerde bir şüphe ile karşılaşılması durumunda nihai kontrolleri üye ülkelerdeki yetkili otoriteler yapacak.

  • Teslim edilen SKDM raporlarının düzeltilmesi mümkün mü?Raporlama tarihlerinden sonra bir ay içerisinde düzeltmeye imkan tanınıyor. İlk iki dönem için yapılacak raporlamalarda ise istisna olarak 31 Temmuz 2024 tarihine kadar düzeltme yapılabilecek.

🎯SKDM ve Emisyon Ticaret Sistemi ile ilgili kurumsal eğitim talepleriniz için [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

🔎 GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA

Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik:

  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşçakalın!