Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-69

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Girdileriniz ve ekosistemin ihtiyaçlarıyla şekillenecek bu bültende hangi konuları görmek istersiniz? Bize yazın. Keyifli okumalar!

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • BDDK'dan Yeşil Varlık Oranı hamlesi

  • Mars'tan 1 milyar dolarlık yatırım

  • EcoVadis Ürün Karbon Emisyonları Takip Çözümünü Piyasaya Sürüyor

  • Fransa’dan ucuz bilete yasak teklifi

  • Tedarik zincirlerinde en iyi uygulamalar

  • AB mikroplastik kullanımına kısıtlama getiriyor

  • Avrupa Birliği’nden Euro 7 düzenlemesi

  • Yeşil Sözlük: ESG Puanı

🇹🇷 TÜRKİYE'NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

BDDK'dan Yeşil Varlık Oranı hamlesi

BDDK, bankaların faaliyetlerinde sürdürülebilir finansmana katkısını ölçmek amacıyla tasarladığı “Yeşil Varlık Oranı Tebliğ Taslağı”nın kamuoyunun görüşüne açıldığını duyurdu.

Bankaların çevresel sürdürülebilir ekonomik faaliyetlerin finansmanına katkısının ölçümü için belirlenen yeşil varlık oranı ve diğer anahtar performans göstergelerinin hesaplanması ve raporlanmasında kullanılacak olan Tebliğ kriterleri büyük oranda AB Taksonomisi baz alınarak hazırlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlık çalışmaları yürütülmekte olan ulusal taksonominin yürürlüğe girmesinin ardından Tebliğde değişiklik yapılarak metinde ve eklerinde AB Taksonomisine yapılmış atıfların ulusal taksonomiye atıflarla değiştirilmesi planlanıyor.

SEKTÖREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Mars'tan 1 milyar dolarlık yatırım

ABD'li gıda devi Mars, bir önceki emisyon azaltma hedefine ulaşmada yeterli ilerleme kaydedilemediğini açıklamasının ardından, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona erişebilmek için gelecek üç yıl içerisinde 1 milyar dolarlık bir yatırım taahhüdünde bulundu.

Daha önce 2025 yılına kadar emisyonlarını yüzde 27 oranında azaltmayı hedefleyen şirket, 2015’ten bu yana yalnızca yüzde 8'lik bir azalma gerçekleştirebilince stratejisini gözden geçirmeye karar verdi.

Mars'ın 1 milyar dolarlık yatırım planı, tamamen yenilenebilir enerjiye geçiş, tedarik zincirinin daha şeffaf hale getirilmesi, iklim dostu tarım uygulamalarının genişletilmesi, tariflerin revize edilmesi ve lojistik süreçlerinin geliştirilmesini kapsıyor.

Mars'ın bu yatırım alanlarına odaklanmasının nedeni ise tesadüf değil. Kapsam 3 emisyonları, birçok gıda şirketi gibi Mars'ın da en büyük emisyon zorluklarından birini oluşturuyor. Bu emisyonlar, tedarik zinciri süreçlerinde ve ürünlerin tüketimi sırasında ortaya çıkan sera gazlarından kaynaklanıyor. Şirket, yaptığı açıklamada, globaldeki 140 fabrikasının toplam emisyonların sadece yüzde 4'ünü oluşturduğunu, ancak toplam emisyonlarının yüzde 80'den fazlasının satın alınan mal ve hizmetlere bağlı olduğunu belirtmişti.

EcoVadis Ürün Karbon Emisyonları Takip Çözümünü Piyasaya Sürüyor

Ticari sürdürülebilirlik derecelendirme kuruluşu EcoVadis, şirketlerin ürün düzeyindeki sera gazı emisyonlarını daha hassas bir şekilde takip etmelerini sağlamayı amaçlayan Ürün Karbon Ayak İzi (PCF) Veri Alışverişi isimli bir çözüm geliştirdiğini duyurdu.

EcoVadis'e göre bu yeni özellik, şirketlerin karbon azaltma stratejilerinin önündeki en önemli engellerden birini ele alarak tedarik zinciri boyunca satın alınan ürün ve hizmetler için emisyon raporlaması yapılmasını sağlamayı amaçlıyor; tedarikçiler genellikle genel karbon ayak izlerini raporlarken, alıcılar bu emisyonların satın alımlarına denk gelen kısmını belirlemek için kesin verilere sahip değiller.

EcoVadis'e göre kuruluşlar bu çözümü kullanarak tedarikçilerden ürün karbon ayak izi verilerini talep edip toplayabilecek, emisyon azaltma fırsatlarını belirlemek için işbirliği içinde çalışabilecek ve küresel standartlara dayalı olarak tedarikçi ağı genelinde PCF verilerini karşılaştırabilecekler.

HİZMETLERİMİZ

Yeşil Büyüme olarak, en sık muhatap olduğumuz soruların başında sunduğumuz hizmetleri ve referanslarımızı öğrenmek geliyor. Bu nedenle, sunduğumuz hizmetler hakkında sizlere zaman zaman bilgi vermek ve deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz.

Sürdürülebilirlik konusunda verilen eğitimlerin daha faydalı olabilmesi için sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde özelleştirilmesi gerekiyor. Sürdürülebilirlikle ilgili hayatımıza giren düzenlemelerin etkileyeceği sektörlerin başında da gayrimenkul sektörü geliyor. Binalar için yeni enerji kriterleri, döngüsel ekonomi modelleri, inşaat malzemelerinde gömülü emisyonların azaltılması gibi pek çok konu ile ilgili atılacak adımlar binaların daha sürdürülebilir hale gelmesini sağlayarak başta enerji verimliliği olmak üzere birçok konuda önemli faydalar sunuyor.

Bu kapsamda, geçtiğimiz günlerde Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın değerli çalışanlarına “Gayrimenkul Sektöründe Sürdürülebilirlik” konusunda eğitim verme fırsatını bulduk. Bu deneyimi, sektörün sürdürülebilirlik alanındaki öncüleriyle birlikte gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduk.

Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın değerli katılımı ve ilgisi için teşekkür ederiz.

Siz de organizasyonunuza özel spesifik eğitim ihtiyacınızın olup olmadığını öğrenmek isterseniz lütfen bizimle iletişim sayfamızdan irtibata geçin.

🏢KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Tedarik zincirlerinde en iyi uygulamalar

Kurumsal sürdürülebilirlikle ilgili gelen zorunlu raporlama yükümlülükleri büyük şirketleri tedarik zincirlerinde daha sürdürülebilir partnerlerle çalışmaya zorluyor. Şirketlerimizin özellikle AB ve ABD’deki şirketlerin tedarik zincirlerinde rekabet güçlerini artırabilmeleri için atabilecekleri bazı adımlar;

  • Üretimde yenilenebilir ve çevre dostu materyallerin kullanılması

  • Üretim süreçlerinde enerji verimliliğini artıracak adımların atılması

  • Su tüketiminin azaltılması

  • Döngüsel üretim modeline geçilerek atık miktarının asgari seviyeye indirilmesi

  • Tedarikçilerinizin sürdürülebilirlik politikalarınız hakkında bilgilendirilmesi ve tedarikçilerinize yönelik anket ve denetimlerin gerçekleştirilmesi

  • Karbon ayak izinin hesaplanarak azaltım için hedeflerin belirlenmesi ve somut planlamaların yapılması

  • Organizasyonel etkinliği artıracak dijital çözümlerin (bulut, veri analitiği vb.) uygulanması ve personelin bu konularda eğitilmesi

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

AB mikroplastik kullanımına kısıtlama getiriyor

Avrupa Birliği kimyasal mevzuatı REACH yönetmeliği kapsamında, ürünlerde mikroplastik kullanımını ciddi şekilde kısıtlayan yeni bir düzenlemeyi çıkarmaya hazırlanıyor. Buna göre ürün kullanımı esnasında, ürünün bir özelliği olarak çevreye mikroplastik partiküller yayan ürünlerin kullanımı yasaklanıyor.

Düzenleme, yapay spor yüzeylerinde kullanılan granül dolgu malzemeleri veya kozmetik ürünlerinde kullanılan peeling gibi ürünlere yasak getirirken mikroplastik içermesine rağmen bunları çevreye yaymayan inşaat malzemeleri ya da tıbbi malzemeler gibi ürünler ise yasaklar kapsamına girmeyecek. Düzenlemenin mikroplastik tanımı ise, organik, çözünmeyen ve (biyolojik) bozunmaya direnç gösteren beş milimetreden küçük tüm sentetik polimer parçacıklarını kapsamakta.

AB yetkilileri bu düzenlemeyle birlikte, önümüzdeki on yılda yaklaşık yarım milyon ton mikroplastiğin doğaya salınmasının önüne geçilebileceğini öngörüyorlar.

Avrupa Birliği’nden Euro 7 düzenlemesi

Avrupa Konseyi, ağır vasıtalar için çeşitli emisyon sınırlamaları koyan ve test koşullarını ağırlaştırmayı hedefleyen düzenleme ile ilgili pozisyonunu belirlediğini ve Parlamento ve Konsey ile müzakere için hazır olduğunu duyurdu.

Buna göre Euro 7 ile, egzozdan kaynaklanan emisyonlara ek olarak, fren ve lastiklerden kaynaklanan partiküller gibi egzoz dışı emisyonlar için de sınırlar belirleniyor. Ayrıca elektrikli otomobillerde batarya dayanıklılığı için asgari performans ve daha sıkı araç ömrü gereklilikleri de getirilen yeni zorunluluklar arasında.

Düzenleme AB’nin 2022 yılında içten yanmalı araçların emisyonlarına ilişkin vardığı siyasal anlaşmanın bir uzantısı niteliğinde görülebilir. AB Yeşil Mutabakat dahilinde, 2035 yılına kadar hem yeni otomobiller hem de kamyonetler için %100 CO2 emisyon azaltma hedefi belirledi. Buna göre sektör bu değişikliğe hazırlanırken, içten yanmalı otomobiller ve kamyonetler 2035 yılına kadar piyasada bulunmaya devam edecek. Diğer içten yanmalı araçlar (kamyonlar, otobüsler ve diğer ağır vasıtalar) ise bu tarihten sonra da üretilmeye devam edecek.

Fransa’dan ucuz bilete yasak teklifi

Ulaşımdan kaynaklanan emisyonları azaltmanın çarelerini arayan ülkelerden, dekarbonizasyonun zor olduğu havacılık sektörünün ulaşımdaki payını azaltmaya yönelik hamleler geliyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında tren seferi alternatifine sahip kısa mesafeli uçuşları yasakladığını duyuran Fransa’dan benzeri bir hamle daha geldi. Fransa Ulaştırma Bakanı, uçuşların ve havayolu yolcu trafiğinin artmasının başlıca sorumlusu olarak gördükleri ucuz bilet uygulamasının yasaklanması için AB’ye çağrıda bulundu.

Ancak çağrıya yönelik eleştiriler de yok değil. Buna göre, Fransa’nın teklifinin gerçekçi olmadığı düşünülüyor ve ulaşımları havayoluna bağlı ada ülkeleri ve İtalya, İspanya gibi turizm ülkeleri tarafından hoş karşılanmayacağı öngörülüyor. Avrupa’da demiryolu ağının hala havayoluna alternatif olacak kadar geniş olmaması ve tren fiyatlarının uçak biletlerine göre genelde pahalı seyretmesi Fransa’nın çağrısını anlamsız kılan bir kaç etmenden bazıları. Nitekim, ülkenin mayıs ayında koyduğu kısa mesafeli uçuş yasağı da, tren seferlerinin yetersiz kalması sebebiyle istenen etkiyi yaratmamıştı.

📗YEŞİL SÖZLÜK

ESG Puanı

Şirketlerin Çevre, Sosyal ve Yönetişim (Environmental, Social, and Governance) kriterlerine göre ne kadar sürdürülebilir ve etik olduklarını ölçen bir göstergedir. Genellikle 0 ile 100 arasında bir puanlama sistemiyle ifade edilir ve çeşitli derecelendirme kuruluşları tarafından belirlenir.

Yüksek ESG puanı, yatırımcılar için daha düşük risk ve daha yüksek sürdürülebilir getiri potansiyeli anlamına gelir, ancak puanların standart olmayan metodlarla hesaplandığı ve puanların “yeşil yıkama”ya alet edildiği gibi eleştiriler de mevcuttur.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

🔎 GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA

Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik:

  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşçakalın!