Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-66

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Girdileriniz ve ekosistemin ihtiyaçlarıyla şekillenecek bu bültende hangi konuları görmek istersiniz? Bize yazın. Keyifli okumalar!

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Enerji Finansman Programı

  • Panasonic’in sürdürülebilirlik planı

  • Yatırımcılar İngiltere’nin sürdürülebilirlik performansından memnun değil

  • CDP’den kurumsal sürdürülebilirlik konusunda kafa karışıklığı uyarısı

  • GRI Biyoçeşitlilik Standartı’nı güncelleniyor

  • BMW CEO'sundan Yeşil Mutabakat uyarısı

  • Apple’dan Tip C USB girişi kullanma kararı

  • Yeşil Sözlük: Karbon Dengeleme

🇹🇷 TÜRKİYE'NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Enerji Finansman Programı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD)’nın finansman desteğiyle hayata geçirilen Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı, yatırımcılara enerji verimliliği sağlayan ısıtma-soğutma sistemleri, havalandırma sistemleri, aydınlatma sistemleri, makine-ekipman yatırımları ile güneş, rüzgar, hidroelektrik vb. yenilenebilir enerji yatırımlarını finanse etme imkanı sunuyor.

Bugüne kadar yaklaşık 3000 projeye 834 milyon Avro finansman sağlayan program kapsamında finansman koşullarını buradan öğrenebilirsiniz.

SEKTÖREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Panasonic’in sürdürülebilirlik planı

İklim değişikliği ile mücadelenin kaçınılmaz olduğunun artık iyice anlaşıldığı günümüzde birçok şirket ve kuruluş, kendilerine net-sıfır hedefleri belirliyor. Ancak böylesi bir hedefi belirlemekten çok daha önemli olan şey, bu hedefi gerçekleştirecek kapsamlı bir planı istikrarlı bir şekilde uygulamaya sokmak olsa gerek. Dünyanın en önemli elektronik üreticilerinden Panasonic, uygulamaya koyduğu YEŞİL ETKİ isimli strateji planıyla sürdürülebilirlik yolunda sonuca giden adımlar atıyor.

Şirket kendisine net hedefler belirlemiş ve üretim ve yatırım stratejisini bu hedeflere göre konumlandırmış. 2050 yılında net-sıfır olmayı isteyen şirket, bu hedefin ilk basamağı olarak 2030 yılında tüm üretim alanları ve operasyonlarında Kapsam 1 ve 2 emisyonları sıfırlamayı belirlemiş. Planın ilk safhası ise, dünya çapında sahip olunan 250 fabrikanın 38’inin 2024 yılında tamamen karbon nötr üretime geçmesi. Halihazırdaki rakamın 27 olduğu düşünüldüğünde bunun gerçekçi bir hedef olduğu söylenebilir.

Panasonic’in planını sıradan net-sıfır hedeflerinden ayıran şey ise şirketin üretim stratejisini ve tedarik zincirini sürdürülebilirlik gündeminin gerektirdiği yeni koşullara göre adapte edebilmesi olarak görünüyor. Ayrıca şirket bunu, adaptasyon esnasında oluşan yeni pazarlarda da varlık göstererek ticari hedeflerinden de vazgeçmeden başarmak istiyor. Mesela, Avrupa’nın başlattığı yeşil dönüşümde binaların fosil yakıt tüketiminin kritik bir rol oynadığını fark eden Panasonic yöneticileri, bu dönüşümde kritik bir rol oynayan ısı pompası üretimini Avrupa’ya kaydırmaya karar vermişler. Avrupa’daki ihtiyaca cevap verecek yeni bir ısı pompası modeli üretmekle kalmayıp büyümeyi hızlandırmak adına 100 milyon avro yatırımla Avrupalı bir ısı pompası üreticisini de bünyelerine katmışlar. Böylece, talebi artan bir pazara yakın bir konumda üretim yapmanın avantajını kullanarak ısı pompası satışlarını son üç yılda dört kat arttırmayı başarmışlar. 2030 yılına kadar belirlenen hedef ise satışları on kat artırmak.

Şirket benzer bir yaklaşımı yeşil dönüşümün diğer popüler maddeleri olan geri dönüşüm, döngüsel ekonomi ve hidrojen yakıt teknolojisi gibi konularda da gösteriyor. Avrupa ve Japonya’da toplam 24000 haneye hidrojen yakıt hücresi altyapısı kuran Panasonic, ayrıca Kusatsu şehrinde tamamen fotovoltaik modüller ve hidrojen vasıtasıyla elde edilen yenilenebilir enerjiyle çalışan bir üretim tesisinde bir yılı geçkin süredir hidrojen yakıt hücresi üretimine devam ediyor. Ayrıca firma, geri dönüştürülebilirliğin şirketin ürün tasarımına daha da güçlü bir şekilde entegre edilmesine yardımcı olmak için kendi geri dönüşüm tesislerini de işletmekte. Bu sayede son iki yılda 42000 ton plastik geri dönüştürülerek üretimde hammadde olarak kullanılmış.

Panasonic'in bu kapsamlı ve çok yönlü planı, kaynakların giderek kısıtlandığı günümüzde şirketlerin sürdürülebilirlik ve ticari başarı arasında nasıl bir denge kurması gerektiğine dair bir örnek teşkil edebilir.

Yatırımcılar İngiltere’nin sürdürülebilirlik performansından memnun değil

Görsel: parliament.uk

İngiltere'nin önde gelen yatırımcıları, Başbakan Rishi Sunak'a ülkenin son dönemde sergilediği politikaların küresel sürdürülebilirlik liderliği rolünü tehlikeye attığını bildiren bir uyarı mektubu kaleme aldı (indirme linki). Yaklaşık 1.5 trilyon sterlinlik varlığı temsil eden yatırım grupları mektupta, hükümetin son dönemdeki söylemlerinin net sıfır hedefine olan güveni ve sürdürülebilir finans alanında dünya lideri olma konumunu zayıflatma riski taşıdığını belirtti.

Yatırım firmaları, özellikle net sıfıra ulaşmak için gereken yıllık 50-60 milyar sterlinlik yatırım konusunda gelecekteki hedefler ve mekanizmalar hakkında daha fazla netlik çağrısında bulunurken mektupta şu ifadeler kullanıldı: "Son zamanlarda kamuoyunda yapılan tartışmalar, Birleşik Krallık'ın 2030'da yeni benzinli ve dizel araçların, 2035'te ise boyler kazanlarının kullanımdan kaldırılması hedeflerine şüpheyle yaklaşılmasına neden olurken, Birleşik Krallık'ın karbon piyasalarında yapılan reformlar, özel sektöre yönelik enerji verimliliği standartları ve Kuzey Denizi'nde yeni petrol ve gaz ruhsatları verilmesi planları, hükümetin Birleşik Krallık'ın yakın ve uzun vadeli iklim hedeflerine bağlılığı konusunda belirsizlik yaratmaktadır."

Özellikle Londra şehir merkezine yönelik Düşük Emisyon Bölgesi (ULEZ) planının halktan yoğun tepki görmesi üzerine başlayan net-sıfır tartışmalarının hükümetin politikalarına ne kadar etki ettiğini ilerleyen günlerde göreceğiz.

HİZMETLERİMİZ

Yeşil Büyüme olarak, en sık muhatap olduğumuz soruların başında sunduğumuz hizmetleri ve referanslarımızı öğrenmek geliyor. Bu nedenle, sunduğumuz hizmetler hakkında sizlere zaman zaman bilgi vermek ve deneyimlerimizi paylaşmak istiyoruz.

Günümüz iş dünyasında, firmalar kurumsal sürdürülebilirlik performanslarını artırarak rekabet avantajı sağlamak ve finansal kaynaklara daha kolay erişim sağlamak istiyor. Ancak bu süreç, hangi konuların raporlanacağı ve raporlama için ne tür bir organizasyon yapısı oluşturulması gerektiği gibi bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Yeşil Büyüme, "Uygulamalı GRI Raporlaması Eğitimi" ile bu zorlukları aşmanıza yardımcı oluyor ve analize dayalı sürdürülebilirlik raporlarının hazırlanmasını kolaylaştırıyor.

Bu kapsamda, geçtiğimiz günlerde Ortadoğu Rulman Sanayii A.Ş. (ORS)'nin değerli çalışanlarına Uygulamalı GRI Raporlaması Eğitimimizi sunma fırsatını bulduk. Bu deneyimi, sektörün sürdürülebilirlik alanındaki öncüleriyle birlikte gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduk.

Otomotiv sektörünün sürdürülebilirlik göstergelerini ortaya koyan kriterlerle GRI yaklaşımının bütünleştiği bu eğitimin, sürdürülebilirlik çalışmalarına farklı ve yenilikçi bir bakış açısı getireceğine inanıyoruz.

ORS'nin değerli katılımı ve ilgisi için teşekkür ederiz.

Siz de organizasyonunuz için Uygulamalı GRI Raporlaması Eğitimi ihtiyacı olup olmadığını öğrenmek veya bu eğitimi almak isterseniz lütfen bizimle iletişim sayfamızdan irtibata geçin.

🏢KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

CDP’den kurumsal sürdürülebilirlik konusunda kafa karışıklığı uyarısı

Uluslararası çevresel etki değerlendirme kuruluşu CDP (Carbon Disclosure Project), geçtiğimiz hafta ESG düzenlemelerinin yaratabileceği kafa karışıklıkları konusunda uyarıda bulunan bir makale yayımladı.

Kuruluşun Dış İlişkiler Direktörü Pietro Bertazzi tarafından kaleme alınan makalede yazar ESG konularına ilginin hızla yükseldiğini ve bu alanda yatırımın arttığını belirtiyor. Ancak, farklı ülkeler ve bölgeler tarafından farklı ESG düzenlenmeleri getirilmesinin, ESG derecelendirmelerinin ve veri ürünlerinin küresel olarak nasıl değerlendirileceği konusunda karmaşa yaratabileceğini savunuyor.

Makalede bu sorunun çözümü olarak, düzenleyicilerin bir ortak temel oluşturması gerektiği, böylece ESG derecelendirmeleri ve veri ürünlerinin küresel olarak uyumlu bir şekilde düzenlenebileceği belirtilmiş ve IOSCO'nun (Uluslararası Menkul Kıymetler Düzenleme Kuruluşları Organizasyonu) bu konuda yaptığı çalışmaların, düzenleyicilere rehberlik edebileceğinden bahsedilmiş.

GRI Biyoçeşitlilik Standartı güncelleniyor

Kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasına ilişkin en yaygın raporlama çerçevesi olan GRI raporlama standartlarının Biyoçeşitlilik Standartı güncelleniyor.

Son yıllarda biyolojik çeşitlilikte yaşanan endişe verici azalma, iklim değişikliği üzerindeki zincirleme etkilerin tetiklenmesi de dahil olmak üzere, çevre ve insanlar için olumsuz sonuçlar doğurma potansiyeli barındırıyor. Bu açıdan, hem devletlerin hem de şirketlerin, faaliyetlerini biyoçeşitliliği koruyarak ve sürdürülebilir bir şekilde kullanarak gerçekleştirdiklerini ispatlamaları eskisinden daha önem kazanmış durumda.

Artan bu ihtiyaç üzerine, güncellenme ihtiyacı duyulan ve Aralık 2022'de güncel versiyonunun taslağı hazırlanan Biyoçeşitlilik Standartı'nın metni kamuoyu görüşüne sunulmak üzere yayımlandı. 10 Eylül'de sona erecek olan kamuoyu görüş sürecinin ardından taslağın son halini alması ve 2023 sonunda nihai metnin yayımlanması bekleniyor. Taslak metin ile ilgili görüşlerinizi buradan belirtebilirsiniz.

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

BMW CEO'sundan Yeşil Mutabakat uyarısı

Görsel: bmwgroup.com

Yeşil Mutabakat kapsamında çıkarılan düzenlemeler ve getirilen kısıtlamaların ekonomik faaliyetlere olan etkisi, yasa koyucuların en çok eleştiri aldıkları konuların başında geliyor. Son olarak, BMW CEO'su Oliver Zipse de 2035 yılı sonrasında içten yanmalı motorlu araçların satışının yasaklanması kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çin'in başta batarya sektöründe kurduğu tedarik zinciri yapısı ve yaklaşık 15 yıllık tecrübesiyle elektrikli araç piyasasını domine ettiğini söyleyen Zipse, içten yanmalı araç üretimi kısıtlamasının AB'li otomotiv firmalarını elektrikli araç üretimine zorladığını ancak bu şartlarda Çinli firmalarla rekabet etmenin imkansız olduğunu belirtti. Özellikle alt gelir grubuna yönelik üretim yapan BYD gibi Çinli firmaların, Çin'deki iç rekabetin de etkisiyle Avrupa pazarına yönelmesinin orta vadede birçok Avrupalı üreticinin iflas etmesine sebep olabileceğini savunan BMW CEO'su, çıkış noktası olarak içten yanmalı motor üretimine devam etmeyi öngörüyor.

Apple’dan Tip C USB girişi kullanma kararı

Elektronik cihazlardan kaynaklanan atık miktarının her geçen gün artmasını engelleme adına Avrupa Birliği’nde 2024 yılından itibaren tüm cihazlarda kullanılan kabloların standart olması zorunlu hale getiriliyor. Akıllı telefon, tablet ve kameralarda sadece USB tip C standardı kullanılırken, hızlı şarj teknolojilerinde kullanılacak kablolar da uyumlu hale getiriliyor. Dizüstü bilgisayarlar için bu standartlar 2026 yılından itibaren zorunlu olacak.

Teknoloji devi Apple’ın da önümüzdeki hafta tanıtımını yapacağı iPhone 15’te USB tip C kullanılacağı kesinleşti. Böylece büyük cep telefonu üreticileri içinde tip C USB girişi kullanmayan firma kalmamış olacak. Tüm cihazlar için şarj aletlerinin uyumlu olmasıyla birlikte gereksiz yere şarj kablosunun alınmaması, yıllık 980 ton elektronik atığın engellenmesini sağlayacak.

📗YEŞİL SÖZLÜK

Karbon Dengeleme

Karbon dengelemesi, bir işletme tarafından sebep olunan sera gazı emisyonlarının, başka yerde oluşan sera gazlarını önleyecek veya mevcut sera gazlarının emilimini sağlayacak projelerin desteklenmesi suretiyle sıfırlanmasıdır. Örneğin, bir şirket faaliyetlerinden dolayı belirli bir miktarda karbondioksit salıyorsa, başka bir yerdeki emisyonları azaltan yenilenebilir bir enerji projesine yatırım yaparak bunu dengeleyebilir.

Ağaçlandırma, karbon yakalama ve depolama ve yenilenebilir enerji üretimi gibi farklı türde dengeleme projeleri vardır. Bazı dengeleme projeleri, orijinal emisyonlardan sorumlu olan aynı sektörden kaynaklanan emisyonları azaltmak için tasarlanırken, diğerleri emisyonları atmosferden uzaklaştırmaya odaklanır.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

🔎 GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA

Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik: