Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-111

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Sürdürülebilirlik alanında çabalar somutlaşır ve yoğunlaşırken siz de olan biteni yakından takip edin. Keyifli okumalar!

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • TNFD Açıklamaları ve ESRS Ne Kadar Uyumlu?

  • SBTi'ya Yönelik Karbon Kredisi Eleştirileri

  • UNEP FI'den Bankalara Döngüsel Ekonomi Rehberleri

  • AB Sürdürülebilir, Güvenli ve Akıllı Ulaşım Altyapısına Rekor 7 Milyar Euro Yatırım Yapıyor

  • BM’den Avrupa Yeşil Mutabakatı'na Yönelik Tavsiyeler

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

TNFD Açıklamaları ve ESRS Ne Kadar Uyumlu?

Doğa ile İlgili Finansal Açıklamalar Görev Gücü (TNFD) ve Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları'nı (ESRS) hazırlayan EFRAG, iki kurum arasındaki çerçevelerin uyum seviyesini gösteren bir harita dokümanı yayımladı.

Bu ortak noktalar haritaları, dünya genelindeki şirketlerden doğa ve biyoçeşitlilikle ilgili bilgileri açıklamalarının beklendiği günümüz koşullarında, TNFD tarafından önerilen ve ESRS kapsamında gerekli olan açıklamaların temel ölçütlerini ve ortak noktalarını şirketlere anlatmayı amaçlıyor.

Belgeye göre, ESRS çevre standartları (E2-E5) ile TNFD tavsiyeleri ve temel ölçütler arasındaki uyum şu ana başlıklar altında toplanabilir:

  • Kavramlar ve Tanımlar: Hem TNFD hem de ESRS, doğaya bağımlılıklar da dahil olmak üzere, doğa ile ilgili etkilerin, risklerin ve fırsatların açıklanmasını tavsiye ediyor.

  • Önemlilik Yaklaşımı: ESRS, açıklamaların çifte önemlilik ilkesine dayanmasını gerektirirken, TNFD yaklaşımı, ESRS'nin gerektirdiği bu çifte önemlilik yaklaşımı da dahil olmak üzere farklı önemlilik yaklaşımlarına olanak sağlıyor.

  • LEAP Yaklaşımı: TNFD, piyasa katılımcılarının doğa ile ilgili sorunlarını tanımlamaları ve değerlendirmeleri için LEAP yaklaşımını geliştirmiştir. ESRS ise, şirketlerin LEAP yaklaşımını kullanarak kirlilik, su, biyoçeşitlilik ve ekosistemler ile döngüsel ekonomi gibi sürdürülebilirlik konularında önceliklendirme yapabileceklerini belirtmektedir.

  • Raporlama Yapısı: Hem TNFD'nin önerdiği açıklamalar hem de ESRS raporlama alanları, İklimle İlgili Finansal Açıklamalar Görev Gücü'nün (TCFD) dört açıklama sütunu (Yönetişim, Strateji, Risk Yönetimi ve Ölçütler ve Hedefler) baz alınarak oluşturuldu.

İki kurum arasındaki uyumun ayrıntılı şekilde anlattığı dokümanı buradan indirebilirsiniz.

SBTi'ya Yönelik Karbon Kredisi Eleştirileri

Şirketlerin iklim eylemlerini nasıl belirleyecekleri ve raporlayacaklarını belirlemede rehberlik sağlayan ve ülkemizden de birçok şirketin kullanıcısı olduğu Bilimsel Tabanlı Hedefler inisiyatifi, emisyon azaltımında karbon kredilerinin kullanımına ilişkin yaklaşımı nedeniyle çeşitli eleştirilere uğruyor.

Kurum, emisyon azaltımı taahhütlerini belirlediği şirketler için hazırladığı yol haritalarında karbon kredilerinin kullanımına soğuk bakmasıyla biliniyor. Kuruluşun ana dokümanı olan Kurumsal Net-Sıfır Standardı da bu yaklaşımı yansıtan kriterler barındırmakta.

SBTi'a yöneltilen eleştiriler, bu yaklaşımın fazla "mükemmeliyetçilik takıntısı" barındırdığı ve iklim koşullarının gittikçe ağırlaştığı ve 1.5C hedefini tutturmanın iyice zorlaştığı günümüz koşullarında, çeşitli karbon kredilerinin kullanımının da önünün açılması gerektiği noktasında yoğunlaşıyor. Zira, iklim taahhütlerini SBTi'ya doğrulatmak durumunda olan şirketler, kurumun yeşil ışık yakmaması dolayısıyla karbon kredisi kullanımına soğuk bakıyorlar.

Her ne kadar SBTi, bu yılın üçüncü çeyreğinde karbon denkleştirmeleri hakkında bir görüş yayımlamayı planladığını duyurmuş olsa da, karbon kredisi kullanımına onay veren bir Kurumsal Net-Sıfır Standardı revizyonunun 2025 sonundan önce söz konusu olamayacağını açıklamıştı. Karbon kredisi kullanımının SBTi süreçlerine dahil edilmesini savunanlar ise bu işlemin 2024 sonuna kadar sonlandırılmasını talep ediyor.

SEKTÖREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

UNEP FI'den Bankalara Döngüsel Ekonomi Rehberleri

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI), bankaların döngüsel ekonomi ile iklim değişikliği ve kirlilik arasındaki bağlantıları daha iyi anlayarak iş yapış biçimlerinde hayata geçirmelerine yardımcı olacak yeni bir kaynak serisinin ilk raporlarını yayınladı. Bankacılık sektörü için tasarlanan bu kaynaklar, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için kullanıcılara pratik rehberlik sunmayı hedefliyor.

Raporlarda bankalar, sürdürülebilirlik hedefleri belirlendikten sonra, portföylerindeki döngüsel çözümleri ve fırsatları belirleyip uygulama aşamasında ilerlemek için döngüsel ekonomiden yararlanmaya teşvik ediliyor. Örneğin, bankalar döngüsel ekonomi ilkelerine bağlı işletmeler için özel olarak tasarlanmış yeşil kredi ürünleri sunabilir, ürünlerin satılmak yerine kiralandığı Hizmet Olarak Ürün modellerini benimseyen şirketleri destekleyebilir, geri dönüştürülmüş malzemeleri üretim süreçlerine dahil eden projeler için kredi sağlayabilir veya malzemelerin sürekli olarak yeniden kullanıldığı ve geri dönüştürüldüğü, işlenmemiş kaynaklara olan ihtiyacı en aza indiren kapalı döngü tedarik zincirlerini uygulayan işletmeler için finansmana öncelik verebilir.

"Döngüsellik ve Sürdürülebilirlik Etkisi Arasındaki Bağlantıdan Yararlanmak" isimli açılış raporunda döngüsel ekonominin, döngüsellik ile çevresel ve sosyal etki arasında bağlantı kurarak sorumlu bankacılığı nasıl mümkün kılabileceği anlatılırken "İklim Hedeflerine Ulaşmak İçin Döngüsel Çözümler" isimli ikinci rapor, bankalara döngüsel çözümler ve fırsatlar için finansmanı artırarak ve döngüselliği geliştirmek için politika yapıcılarla ortaklıklar kurarak döngüselliği iklim geçiş planlarına entegre etmeleri için pratik bilgiler sunuyor.

Ayrıca bu iki rapora ek olarak, en yüksek döngüsellik potansiyeline sahip iki sektör olan inşaat ve tekstil ile ilgili iki ayrı sektörel tavsiye raporu da yayımlandı. Diğer sektörlere ilişkin raporlar da ilerleyen zaman içerisinde yayımlanacak.

AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

AB, Sürdürülebilir, Güvenli ve Akıllı Ulaşım Altyapısına Rekor 7 Milyar Euro Yatırım Yapıyor

AB, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilir ve Akıllı Mobilite Stratejisi hedeflerini desteklemek amacıyla 134 projeye 7 milyar Euro'dan fazla kaynak ayırdı. Sürdürülebilir, akıllı, çevre dostu ve dayanıklı bir ulaşım altyapısı ağı oluşturulmasına katkıda bulunması amacıyla tasarlanan projeler, 2023 Connecting Europe Facility (CEF) çağrısı kapsamında seçildi.

Yeni projeler, demiryolları, iç su yolları, karayolları ve kısa deniz taşımacılığı rotalarını geliştirecek veya yenileyecek. Ayrıca, projeler iç veya deniz limanları, havalimanları ve çok modlu terminallere de bağlantı sağlayacak.

Öne çıkan bazı projeleri özetleyecek olursak:

  • TEN-T çekirdek ağı boyunca büyük sınır ötesi demiryolu bağlantılarının iyileştirilmesi

  • Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi (ERTMS)'nin uygulama alanının genişletilmesi

  • Yaklaşık 20 limanın, kıyı elektriği sağlama ve açık deniz yenilenebilir enerjiyi taşıma kapasitelerinin artırılması

  • Fransa ve Belçika arasındaki Seine-Scheldt havzası ve Romanya ile Bulgaristan arasındaki Tuna Nehri üzerindeki iç su yolu bağlantılarının geliştirilmesi

  • Karayolu taşımacılığında, Akıllı Ulaşım Sistemleri ve Hizmetleri (ITS) vasıtasıyla güvenli ve emniyetli park alanlarının inşası

134 projenin listesi AB Üye Devletleri tarafından onaylandıktan sonra, Avrupa Komisyonu finansman kararını resmi olarak kabul edecek ve CINEA, hibe anlaşmalarının hazırlığına başlayacak.

BM’den Avrupa Yeşil Mutabakatı'na Yönelik Tavsiyeler

Birleşmiş Milletler Afet Riski Azaltma Ofisi, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın desteklenmesine yönelik olarak şu tavsiyelerde bulundu:

  • Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki politikalar, iklim tehlikelerini hedefleyen risk azaltma önlemlerini içermeli.

  • AB İklim Değişikliği Uyum Stratejisi, afet riskinin azaltılması ve dayanıklılık gündemlerinin pratiğe dökülmesine yönelik ana çerçeve olarak ulusal ve yerel uyum planlarını desteklemeye çalışmalı.

  • Avrupa Yeşil Mutabakatı, iklimle ilgili felaketlere karşı altyapının dayanıklılığını sağlamak için düzenlemeleri güçlendirerek, Kamu-Özel Ortaklıklarını (PPP) teşvik ederek ve risk değerlendirmelerini uygulayarak altyapı direncini sağlamalı.

  • Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın iddiasını koruyabilmesi için, risk bilgilendirmesi yapılmış sürdürülebilir bir finans stratejisinin temeli atılmalı.

YEŞİL BÜYÜME FAALİYETLERİ

Yeni Yayın: Sürdürülebilirlik Raporlamalarında Geçiş Planı

Şirketler, iklimle ilgili taahhütleri kapsamında atacakları adımları geçiş planları vasıtasıyla ayrıntılandırıyorlar. Bu planların sürdürülebilirlik bildirimleri kapsamında raporlanması ihtiyacı da günden güne artmakta. Son çalışmamızda, bir geçiş planının nasıl oluşturulması gerektiğini TPT Raporlama Çerçevesi'ni esas alarak sizler için detaylandırdık.

İçeriğimizde Neler Bulacaksınız?

  • Geçiş planı oluşturma sürecinin temelleri

  • TPT Raporlama Çerçevesi'nin detayları

  • Geçiş planlarının raporlaması nasıl yapılmalı?

Kimler İçin Uygun?

  • Sürdürülebilirlik yöneticileri

  • Çevre ve iklim politikalarıyla ilgilenen profesyoneller

  • Stratejik planlama ve kurumsal sosyal sorumluluk departmanları

  • İklim değişikliği ile mücadele etmek isteyen tüm şirketler

Bu detaylı rehbere ücretsiz erişmek ve diğer premium içeriklerimize düzenli olarak ulaşmak için Superpeer sayfamıza abone olabilirsiniz. Ayrıca abone olmadan da içeriği satın almanız mümkün!

Abone olmak için➡️ https://superpeer.com/yesilbuyume

Kurumsal abonelik fırsatları için bizimle [email protected] adresinden irtibata geçebilirsiniz.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected]üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşça kalın!