Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-110

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Sürdürülebilirlik alanında çabalar somutlaşır ve yoğunlaşırken siz de olan biteni yakından takip edin. Keyifli okumalar!

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • SHURA, Elektrikli Araç Ekosistemi İle İlgili Bir Rapor Yayımladı

  • Birleşmiş Milletler'den Yeni Senaryo Analizi Çalışması

  • Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD)'nde Yer Alan Kritik Geçiş Hükümleri 

  • GRI-ESRS Uyumu İçin Çalışmalar Devam Ediyor

  • Yeşil Varlık Oranı (GAR): Bankalar İçin Yeni Bir Anahtar Sürdürülebilirlik Ölçütü

  • SBTi Yeni Finans Standartı'nın Testleri İçin Gönüllüler Arıyor

TÜRKİYE’NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

SHURA, Elektrikli Araç Ekosistemi İle İlgili Bir Rapor Yayımladı

Avrupa İklim Vakfı (ECF), Agora Energiewende ve İstanbul Politikalar Merkezi (IPC) tarafından Sabancı Üniversitesi’nde kurulan SHURA Enerji Dönüşümü Merkezi, Türkiye’nin net-sıfır hedeflerine nasıl ulaşabileceğine ilişkin çalışmalarına devam ediyor. Kuruluş son olarak elektrikli araçların önümüzdeki dönemde gerektireceği altyapı hususlarını irdelediği “Türkiye Ulaştırma Sektörü Dönüşümü: Elektrikli Araçların Türkiye Dağıtım Şebekesine Etkileri” (indirme linki) isimli çalışmasını yayımladı. 

Enerji ve ulaştırma sektörürünün paydaşlarının da katkılar sunduğu çalışmanın aktardığı ana mesajlar ise şu şekilde:

  • 2035 yılında Türkiye’de hafif hizmet araçları da dahil olmak üzere 11 milyon elektrikli aracın dağıtım şebekesine entegre edilmesi, elektrik araçlar hariç beklenen yük artışını karşılamak için gereken yatırım tutarlarına ilave olarak %12’lik bir yatırım gerektirecektir. Bu entegrasyonun sağlanması durumunda, binek araçlardan kaynaklanan emisyonlarda %41’lik bir düşüş sağlanarak, toplam 20 milyon tonluk (Mt) karbondioksit (CO2) emisyonu salımının önüne geçilecektir.

  • Türkiye’de elektrikli araç ekosisteminin gelişimi için e-mobilite odaklı dağıtım şebekesi yatırım stratejilerinin geliştirilmesi önemli olacaktır. Elektrikli araçların dağıtım şebekelerine entegrasyonunda sistem güvenilirliği ve e-mobilite yükleri için dağıtım sistemi operatörlerine (DSO) sermaye tahsis edilmesi arasında bir denge sağlanması, e-mobilite yükleri için özel trafo kapasitesi tahsis edilmesi ve diğer yük türleri için yeni kapasitelerin planlanması geçişin önünü etkili bir şekilde açabilir.

  • Akıllı (ve kontrollü) şarj, elektrikli araç şarjı için yenilenebilir enerjinin kullanılmasına olanak tanıyarak yenilenebilir enerji kesintilerini (curtailment) önler ve yenilenebilir enerjinin şebekeye daha fazla entegrasyonunu mümkün kılar. Kontrollü ve akıllı şarjı mümkün kılan esneklik mekanizmalarının uygulanması durumunda, elektrikli araç şarjının dağıtım sistemleri üzerindeki etkisi hafifletilebilmekte, potansiyel olarak şebeke yatırımları ertelenebilmekte ya da azaltılabilmektedir. 

  • Akıllı şarj stratejilerinin uygulanması, özellikle düşük şebeke yükünün olduğu ya da yenilenebilir enerji üretiminin yüksek olduğu dönemlerde uygun maliyetli ve şebeke dostu şarjı teşvik etmektedir. Gerçek elektrik üretim ve dağıtım maliyetleriyle uyumlu, zamanla değişen tarifeler/ fiyatlandırmalar, yoğun olmayan saatlerde şarj faaliyetlerini teşvik ederek hem elektrikli araç sahiplerine hem de genel şebeke istikrarına fayda sağlayabilir. Elektrikli araç kullanıcılarına çok zamanlı (ToU) tarifelerin/fiyatlandırmaların uygulamaya konulması, elektrikli araç şarjının doğasında var olan esneklikten faydalanılmasını sağlayabilir. 

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Birleşmiş Milletler'den Yeni Senaryo Analizi Çalışması 

Senaryo analizleri, kuruluşların iklimle ilgili taahhütlerini belirleme ve raporlamalarında oldukça önemli bir safhayı oluşturuyor. Özellikle yatırımcıların ve finansman sağlayan kuruluşların, işletmelerin hangi senaryoda ne gibi bir davranış geliştirmeyi planladıklarını açıkça bilmeleri sürdürülebilirliğin finanse edilmesinde çok önemli bir kriter olarak görülüyor. 

Bununla birlikte, halihazırda mevcut olan iklim senaryolarının çoğu, iklim risklerini araştırmak için uzun vadeli perspektiflere odaklanırken, yalnızca sınırlı sayıda senaryo kısa vadeyi dikkate almakta. Oysa, senaryo analizi için kısa vadeli senaryolara duyulan ihtiyaç, finans kuruluşlarının iklim taahhütlerini kısa vadeli planlama stratejilerine entegre etme ve yakın vadede iklim risklerini ele alma eğilimiyle birlikte son yıllarda hızla artmış durumdaydı.

İşte, Birleşmiş Milletler’e bağlı Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) bu ihtiyacı gidermek adına kısa vadeli bir iklim senaryosu aracı ve bu araca eşlik eden bir rapor hazırladığını duyurdu. Rapor, finans kuruluşlarının bazı kısa vadeli şokların olası etkilerini ve itici güçlerini anlamaları için rehberlik ederken, Excel tabanlı görselleştirme aracı ise kullanıcıların makroekonomik, geçiş ve fiziksel risk şoklarınının çeşitli kombinasyonlarını içeren yeni senaryoları içeriyor.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD)'nde Yer Alan Kritik Geçiş Hükümleri

CSRD kapsamında ilk raporlamaların 2025 yılından itibaren yapılması planlanıyor. Vakit daraldıkça kapsama giren şirketler raporlama ile ilgili çalışmalarını hızlandırmaya başladı. CSRD raporlaması çerçevesinde yapılacak raporlamalarda yaşanacak en büyük güçlük değer zincirinden veri toplanması ile ilgili. Avrupa Birliği bu alanda şirketlerin elini biraz daha rahatlatmak için ilk üç yıl için sadece şirket bünyesinde olan veya kamuya açık toplanacak bilgilerin kullanılmasına izin veriyor. Aksi durumda ise veri toplaması konusunda yeterli olgunluğa sahip olmayan değer zincirindeki verilerden bilgi edilmesi CSRD raporlamalarını yükünü önemli ölçüde artıracaktır.

Diğer bir önemli esneklik ise 750'den az çalışanı olan şirketlere tanınıyor. Bu şirketler, ESRS E4 ve ESRS S1-S4 kapsamındaki bilgilerin raporlanmasını erteleyebilir. Bununla birlikte bu bilgilerin önemlilik değerlendirmesi süreçlerinde dikkate alınması isteniyor. CSRD raporlamalarının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için şirketlerin değer zincirlerindeki aktörlerle yaptıkları sözleşmeleri gözden geçirmeleri ve verilerin sistematik bir şekilde toplanabilmesi için teknolojik çözümlerden yararlanmasına ihtiyaç duyuluyor.

GRI-ESRS Uyumu İçin Çalışmalar Devam Ediyor

GRI Yönetim Binası globalreporting.org

GRI raporlaması, halihazırda sürdürülebilirlik raporlamasında bulunan işletmeler ve kuruluşlar tarafından en çok tercih edilen raporlama çerçevesi konumunda bulunuyor. Ancak hem farklılaşan ihtiyaçlar, hem de yeni yasal sorumluluklar, farklı yargı bölgelerinde bulunan işletmeleri Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartları (ESRS) ya da Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları gibi farklı raporlama çerçevelerine uygun raporlamalar yapmalarını da gerektirmekte. Düzenleyici kuruluşlar bu durumun yaratacağı aşırı yükün önüne geçmek amacıyla raporlama çerçevelerinin birbirleriyle azami uyumunu sağlamak ve işletmelerin üzerindeki raporlama yükünü hafifletmek için çalışmalarına devam ediyorlar.

GRI, geçtiğimiz hafta, bu alanda yaptığı çalışmaları özetleyen bir açıklamada bulundu. Girişim, yayımladığı soru-cevap dokümanında (indirme linki) AB'de geçerli olan ESRS ile GRI raporlamasının birlikte çalışma esaslarına ilişkin en çok merak edilen hususlara değindi.

Bu kapsamda cevaplanan soruların bazıları şu şekilde:

  • Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) kapsamında Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları'nın (ESRS) GRI Standartları için önemi nedir?

  • ESRS ve GRI Standartları arasındaki uyum nasıl sağlandı?

  • Kuruluşların mevcut GRI raporlamasını kullanarak yeni ESRS gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olacak hangi kaynaklar mevcuttur?

  • Geliştirilmekte olan ve yakında beklenen ek destekler nelerdir?

  • GRI Standartları ve ESRS arasındaki uyum nasıl sürdürülecek?

  • Çifte raporlama ve aşırı raporlama yükü hakkındaki algılar nasıl ele alınıyor?

  • GRI Standartları ile ESRS arasındaki başlıca farklar nelerdir?

  • ESRS, GRI Standartları ve ISSB standartlarında kullanılan farklı önemlilik değerlendirme yaklaşımları nasıl bir araya gelir?

  • Kuruluşum AB'de bulunmuyor. CSRD beni etkiliyor mu ve eğer öyleyse GRI Standartları ile raporlama nasıl yardımcı olacak?

Ayrıca, raporlama yapan kuruluşlara GRI sürdürülebilirlik raporunu ESRS ile nasıl uyumlu hale getirecekleri konusunda geri bildirim sunmak amacıyla tasarlanan  GRI-ESRS Bağlantı Hizmeti bu ay itibarıyla kullanıma açıldı.

Son olarak, aynı konuda ayrıntılı bilgiler sunacak olan GRI Akademi Eğitim Serisi de yıl içerisinde yayımlanacak.

Yeşil Varlık Oranı (GAR): Bankalar İçin Yeni Bir Anahtar Sürdürülebilirlik Ölçütü

Avrupa Birliği'ndeki finansal kuruluşlar 1 Ocak 2024'ten itibaren AB Taksonomi Düzenlemesi uyarınca Yeşil Varlık Oranlarını (GAR) raporlamak zorunda kalacaklar. GAR, AB Taksonomisi tarafından tanımlanan çevresel olarak sürdürülebilir varlıkların bir bankanın toplam varlıkları içindeki oranını ölçen önemli bir ölçüt olarak kullanılıyor. GAR sayesinde, şeffaflığın artırılması ve finansal kurumların yeşil dönüşüme nasıl katkıda bulunduklarının anlaşılması hedefleniyor

GAR, paydaşların bankaların sürdürülebilir faaliyetleri finanse etme derecesini anlamalarına yardımcı olacak ve sürdürülebilirlik raporlaması ile CSRD'ye uyum bağlamında önemli bir rol oynayacaktır. Finansal kurumların, AB Taksonomi Düzenlemesi tarafından belirlenen ayrıntılı kriterlere uygun olarak GAR'larını doğru bir şekilde hesaplamak ve raporlamak için gerekli sistem ve süreçlere sahip olmaları gerekiyor.

SEKTÖREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

SBTi Yeni Finans Standartı'nın Testleri İçin Gönüllüler Arıyor

Kuruluşları için bilimsel temelli net-sıfır hedefleri belirleyen Science Based Targets initiative (SBTi), finans sektörü için geliştirmekte olduğu Finansal Kurumlar Net-Sıfır Standardı'nın pilot testleri için gönüllü katılımcı arıyor.

Bahse konu taslak standardın uygulanmasına ilişkin geri bildirim toplamak amacıyla yürütülen geliştirme sürecinde çeşitli anketler, soru-cevap oturumları ve pilot testler gerçekleştirilecek.

19 Ağustos'ta başlayacak ve toplam altı hafta sürecek olan testler için son başvuru tarihi ise 9 Ağustos. Başvuruda bulunmak isteyen kuruluşlar için kayıt linki burada.

YEŞİL BÜYÜME FAALİYETLERİ

Sürdürülebilirlik Raporlamalarında Önemlilik Değerlendirmesi Eğitimi

Yeşil Büyüme olarak 16 Temmuz'da Superpeer üzerinden "Sürdürülebilirlik Raporlamalarında Önemlilik Değerlendirmesi" konulu bir çevrimiçi eğitim düzenliyoruz. Eğitimimiz, GRI, ESRS ve TSRS raporlamalarında ESG risk ve fırsatlarının belirlenmesi ve önceliklendirilmesi süreçlerinin yönetilmesinde ESG profesyonellerine yardımcı olacak şekilde tasarlandı.

Neden Katılmalısınız?

Önemlilik değerlendirmesi, etkili bir ESG stratejisi oluşturmanın temel taşlarından biri olmanın yanı sıra sürdürülebilirlik raporlamalarının da kalbini oluşturur. ESG risklerini anlamak, potansiyel itibar, operasyonel ve finansal etkiler hakkında önemli bilgiler sunar, bu da uzun vadeli başarı için stratejik kararlar almanıza olanak tanır.

Eğitim İçeriği

Yaklaşık üç saat sürecek olan eğitim, teorik bilgilerin yanı sıra ve dünya genelinden seçilmiş en iyi raporlardan alınan örneklerle de zenginleştirildi.

Kurs kapsamında ele alınacak başlıca konular:

  • Önemlilik Değerlendirmesinin Tanımı

  • Etki önemliliği, finansal önemlilik ve çifte önemlilik

  • Şirketler neden önemlilik değerlendirmesi yapmalı?

  • Önemlilik Değerlendirme Süreçleri

  • Paydaş analizi nasıl yapılır?

  • Raporlanacak konular nasıl belirlenmeli?

  • Önemlilik matrisi nasıl hazırlanmalı?

  • Konulara göre raporlama nasıl yapılmalı?

  • Paydaşlarla iletişim nasıl kurulmalı?

Kimler Katılmalı?

  • ESG yolculuğuna yeni başlayan şirketler

  • ESG risk yönetimini geliştirmek isteyen şirketler

  • ESG ve sürdürülebilirlik raporlaması alanında varlık göstermek isteyen danışmanlar

Eğitimi kurumunuza özelleştirilmiş biçimde, yüz yüze veya çevrimiçi olarak almak isterseniz koşullar ve rezervasyon için [email protected] adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Yeni Yayın: Sürdürülebilirlik Raporlaması Hazırlama Rehberi

İşletmelerin sürdürülebilirlik ile ilgili raporlama yapma zorunluluğunun giderek arttığı günümüz koşullarında Yeşil Büyüme olarak bu durumu bir nebze kolaylaştırabilmek adına sürdürülebilirlik raporunu oluşturan safhaları bir döngü halinde açıkladığımız bir hazırlama rehberi oluşturduk.

Superpeer abonelerimize özel içerik serimizin bu son çalışmasında neler bulacaksınız?

  • Sorumlulukların dağıtılması

  • Raporlama ortamının kurulması

  • Önemli konuların belirlenmesi

  • Veri gereksinimlerinin belirlenmesi

  • Verilerin toplanması

  • Toplanan verilerin raporlanması

  • Raporlamanın hayata geçirilmesi

  • Doğrulama ve sürekli iyileştirme

Bu detaylı rehbere ücretsiz erişmek ve diğer premium içeriklerimize düzenli olarak ulaşmak için Superpeer sayfamıza abone olabilirsiniz. Ayrıca abone olmadan da içeriği satın almanız mümkün!

Satın almak için➡️ https://lnkd.in/dpywW6Fn

Abone olmak için➡️ https://lnkd.in/dv8WWU-H

Kurumsal abonelik fırsatları için bizimle [email protected] adresinden irtibata geçebilirsiniz.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşça kalın!