Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-107

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Sürdürülebilirlik alanında çabalar somutlaşır ve yoğunlaşırken siz de olan biteni yakından takip edin. Keyifli okumalar!

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • Milli ETS'deki Muhtemel Gecikmelerin Olası Etkileri

  • Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartları (IFRS S1 ve S2) Güncel Gelişmeler

  • İsviçre Finans Sektörü Yeşil Yıkama Tedbirlerini Kendi Geliştirecek

  • Avrupa Konseyi Yeşil İddialar Direktifi Hakkındaki Genel Yaklaşımını Belirledi

TÜRKİYE’NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

Milli ETS'deki Muhtemel Gecikmelerin Olası Etkileri

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi eski rektörü ve ekonomist Güven SAK, Avrupa Birliği'nde yapılan seçimler sonrasında oluşan yeni konjonktürde, Türkiye'nin iklim politikalarını gevşetmesinin muhtemel sonuçlarını ekonomim.com için yazdığı makalede ele aldı. Makalede dikkat çeken hususlar şu şekilde:

  • Avrupa Birliği'nde yeşil politikalara yönelik tepkilerin olduğu doğru. Ama bu tepkileri doğru okumak gerekiyor. AB vatandaşları, yeşil politikaların hayata geçirilmesine karşı çıkmıyor. Tepki gösterilen hususlar daha çok bu politikaların getireceği maliyetlere yönelik içerikte.

  • AB'de seçim sonrasında Avrupa Yeşil Mutabakatı düzenlemelerinde bir gevşeme beklemek ve buna istinaden milli ETS'nin hayata geçirilmesini geciktirmek, Türkiye'nin temiz teknolojiler alanında küresel rekabette geri kalmasına yol açabilir.

  • Dekarbonizasyon süreçlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için Türkiye’nin bürokratik yapısında bazı değişikliklerin yapılması gerekiyor. Ayrıca, İklim Kanunu'nun vakit kaybetmeden bir an önce yasalaşması ve sonrasında ise Türkiye'nin 2050 net-sıfır hedefi doğrultusunda milli ETS'nin bir an önce uygulamaya sokulması elzem.

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlaması Standartları (IFRS S1 ve S2) Güncel Gelişmeler

Milli sürdürülebilirlik raporlama çerçevemiz TSRS'ye de kaynaklık eden ve dünya genelinde yaklaşık 20 ülkede kullanılan IFRS S1 ve S2 standartlarının ülkelerin iç hukukuna entegrasyonu için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Standartların uygulanmasına yönelik olarak şu ana kadar yayımlanan rehberler ve konular şunlar:

  • ESRS–ISSB Standartları Uyumluluk Kılavuzu

  • IFRS S2'nin TCFD tavsiyeleri ile karşılaştırılması

  • İklimle ilgili riskler ve fırsatların doğaya ilişkin ve sosyal yönleri

  • GRI Standartları ve ISSB Standartlarını uygularken sera gazı emisyonları için uyumluluk değerlendirmeleri

  • IFRS S1 gereksinimlerini karşılamak için SASB Standartlarının kullanımı

  • Entegre Raporlama Çerçevesinin IFRS S1 ve IFRS S2 ile nasıl uygulanacağı

Geliştirilmekte olan eğitim materyalleri ise şunlar;

  • Mevcut ve beklenen finansal etkiler

  • Önemlilik

  • Orantılılık mekanizmaları

  • Senaryo analizi

Yukarıdaki gelişmelere ek olarak ayrıca ISSB, iki yıllık iş planı içerisine "Biyoçeşitlik, Ekosistemler ve Ekosistem servisleri" ve "İnsan Sermayesi" projelerini dâhil etmeyi onayladı. IFRS S1 ve S2 standartları kapsamında kullanılacak olan SASB standartlarının güncellenmesi de, ISSB'nin gündeme aldığı konular arasında yer alıyor.

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

İsviçre Finans Sektörü Yeşil Yıkama Tedbirlerini Kendi Geliştirecek

Sürdürülebilirlik esaslarının pratik hayatta karşılık bulabilmesinin en kritik unsurlarından biri de finansın yeşillenmesidir. Ancak burada da her sektörde olduğu gibi -hatta belki de daha fazla- önemli bir yeşil yıkama riski tüm sektör oyuncularını ve yatırımcıları tehdit ediyor. Düzenleyici otoriteler de çizdikleri çerçeveler ve çıkardıkları düzenlemelerle tüm tarafların haklarını korumaya gayret ediyorlar. Burada en önemli hususlardan biri de yapılan düzenlemelerin sektörlerin yapısına ve isteklerine uygun olması. Hafta içinde İsviçre’den gelen bir haber bu konuda herkese örnek olabilecek nitelikte.

İsviçre'de yürütme erkinin başında bulunan ve kolektif bir devlet başkanı ve hükûmet olarak görev yapan İsviçre Federal Konseyi geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 2022 yılında gündeme aldığı ve finans sektöründe yeşil yıkamanın önüne geçmeyi amaçlayan düzenlemeyi ertelediğini ve İsviçre finans sektörünün temsilcilerinin kendilerine yönelik hazırladığı öz düzenleme hükümlerinin uygulanmasını kabul ettiğini duyurdu. Buna göre, Konsey sektörün kendi kendisini denetlemesine izin verecek.

Konsey’in Aralık 2022’de yayımladığı belge, sürdürülebilirlik etiketine sahip finansal ürünlerin finansal hedeflerine ek olarak en az bir yatırım hedefini daha takip etmesini, bir veya daha fazla spesifik sürdürülebilirlik hedefiyle uyumlu olmasını veya spesifik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunmasını ve ürün dokümantasyonunda bu özelliklerden hangisinin veya özellik kombinasyonunun uygulandığının belirtilmesini gerektiriyordu. Konseyin önerileri ayrıca, sürdürülebilir yatırım ürünleri sunan finansal hizmet sağlayıcılarının sürdürülebilirlik yaklaşımlarını ve bu yaklaşımların nasıl elde edildiğini ve ölçüldüğünü açıklamalarının yanı sıra, tanımlanan sürdürülebilirlik hedefleri hakkında düzenli raporlama ve bağımsız bir üçüncü tarafça doğrulama yapmalarını gerektiren şeffaflık kurallarını da içeriyordu.

Ancak İsviçre’de finans sektörünü oluşturan İsviçre Varlık Yönetimi Birliği (AMAS), İsviçre Bankacılar Birliği (SBA) ve İsviçre Sigorta Birliği (SIA) karara itiraz ederek böyle bir düzenlemeye gerek olmadığını ve sektörün kendi içinde bir öz düzenleme hazırlayarak gerekli disiplini sağlayabileceğine inandıklarını belirtmişti.

Konsey ise bugüne kadar yapılan çalışmaları inceleyerek sektörün teklifini kabul etti ve öz düzenleme hükümlerinin kabul ederek kendi hazırladığı düzenlemeyi rafa kaldırmış oldu. Konsey, kaydedilen ilerlemeye dayanarak, "şu anda finans sektöründe yeşil yıkama ile mücadele için devlet düzenlemesi getirmekten kaçındığını" belirtirken, AB'nin Sürdürülebilir Finans Bildirim Yönetmeliği'nde (SFDR) olası değişiklikleri yayınladıktan sonra konuyu yeniden değerlendireceğini de bildirdi.

AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

Avrupa Konseyi Yeşil İddialar Direktifi Hakkındaki Genel Yaklaşımını Belirledi

Tüketicilerin tamamen bilinçli kararlar verebilmesi için güvenilir, karşılaştırılabilir ve doğrulanabilir çevresel iddialara ihtiyaç duyuluyor. Görüşmeleri devam eden Yeşil İddialar Direktifi sayesinde, açık çevresel iddiaların doğrulanması ve duyurulması ile ilgili asgari gereksinimler belirlenecek. Teklif, özellikle şirketlerin ne kadar yeşil olduklarını pazarlarken gönüllü olarak kullandıkları açık çevresel iddiaları (yazılı veya sözlü metin) ve çevresel etiketleri hedef alıyor.

Düzenlemeye göre şirketler, iddialarını ve etiketlerini doğrulamak için açık kriterler ve en son bilimsel kanıtları kullanmalı. Ayrıca, genel yaklaşıma göre çevresel iddialar ve etiketler açık ve anlaşılır olmalı ve kapsadıkları çevresel özelliklere (dayanıklılık, geri dönüştürülebilirlik veya biyolojik çeşitlilik gibi) özel bir referans içermeli.

Avrupa Komisyonu’nun teklifi, öngörüldüğü gibi açık çevresel iddiaların ve çevresel etiketlerin ön doğrulamasına ilişkin temel ilkeyi koruyor. Ayrıca, herhangi bir yeşil iddianın yayımlanmadan önce üçüncü taraf bağımsız uzmanlar tarafından doğrulanması gerekiyor.

Aynı zamanda, belirli türdeki açık çevresel iddiaları üçüncü taraf doğrulamasından muaf tutmak için basitleştirilmiş bir prosedürün sunulması planlanıyor. Yeşil iddialar duyurulmadan önce bunların teknik olarak belgelendirilmesi gerekiyor.

Mikro işletmeler de doğrulamaya tabi olacaklar ancak kurallara uymak için diğer işletmelere göre 14 ay daha fazla vakitleri var. KOBİ ve mikro işletmeler de dahil olmak üzere, prosedürlerin uygulanmasının kolaylaştırılması için bir takım mali desteklerin verilmesi ve eğitimlerin planlanması öngörülüyor.

Genel yaklaşıma göre, EN ISO 14024 tip 1 eko-etiketleme sistemlerinin uygulanması Direktifin uygulanmasından muaf tutulmayı sağlayabilir. Ayrıca şirketler net-sıfır hedefleri doğrultusundan dengeleme için ne kadar karbon kredisi kullandıklarını açıklamak zorunda kalacaklar.

YEŞİL BÜYÜME PREMİUM İÇERİKLERİ

Yeşil Büyüme’nin kurumsal sürdürülebilirlik alanında profesyonellere yönelik olarak ürettiği rapor, analiz ve rehberleri aşağıdaki linklerden satın alabilirsiniz ya da ücretli abonemiz olarak tüm içeriklere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.⬇️

  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşça kalın!