Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-102

iş birliğiyle

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Sürdürülebilirlik alanında çabalar somutlaşır ve yoğunlaşırken siz de olan biteni yakından takip edin. Keyifli okumalar!

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • Borsa İstanbul’dan Dört Yeni Sürdürülebilirlik Endeksi

  • CDP Bildirim Portalı Yeni Özellikleriyle Kullanıcılara Açıldı

  • GRI’dan Kapsamlı CSRD Rehberi

  • ISSB Taksonomi Webinarı

  • ESRS Sektör Standartları Güncelleniyor

  • Merkez Bankalarının Sürdürülebilir Finanstaki Rolleri Ne Olmalı?

  • SBTi Net-Sıfır Standart'ı Revize Edecek

HAFTANIN SPONSORU

Azalt: ESG Yazılımı ile AB-SKDM Riskinizi Ücretsiz Öğrenin!

Azalt: ESG Yazılımı’na azalt.erguvan.co adresinden ücretsiz üyelik oluşturabilirsiniz.

AB-Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) geçiş dönemi 1 Ekim 2023 tarihinde başlamış olup, düzenleme kapsamında 2026 yılından itibaren kapsama giren ürünlerin vergilendirilmesine başlanacaktır.

Erguvan'ın Azalt: ESG Yazılımı ile AB-Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması düzenlemelerine kolaylıkla uyum sağlayabilirsiniz.

Azalt’ın Türkiye'de ilk kez sunulan ücretsiz planı ile ihraç edilen ürünlerinizin vergilendirme kapsamında olup olmadığını öğrenebilir, bu ürünlerin gömülü emisyonlarına bağlı vergi risklerini değerlendirebilir, maliyetleri ve tedarik zincirinize etkilerini analiz etmeye başlayabilirsiniz. Planınızı yükselterek geçiş döneminden başlayarak ileriye dönük olarak AB-SKDM uyumlu raporlamalar yapmaya başlayabilirsiniz.

Azalt: ESG Yazılımı'na ücretsiz üye olmak için azalt.erguvan.co adresine gidebilir, Erguvan’ın karbon ayak izi ve ESG yönetimi ihtiyaçlarınıza yanıt veren en yenilikçi çözümlerini şirketin sosyal medya hesaplarından takip edebilirsiniz.

TÜRKİYE’NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

Borsa İstanbul’dan Dört Yeni Sürdürülebilirlik Endeksi

Borsa İstanbul, sürdürülebilirlik temalı borçlanma araçları için 4 yeni endeks hesaplamaya başladı.

Kurum yaptığı açıklamada, "hem sürece katkıda bulunmak amacıyla sürdürülebilirlik temalı borçlanma aracı ihraçlarını ve bunların gruplar halinde getirilerini daha görünür kılmak hem de yatırımcıların dayanak varlık ve karşılaştırma ölçütü ihtiyaçlarını karşılamak" amacıyla böyle bir karar alındığını ifade etti. Kural setine göre, hesaplanacak 4 endeks şöyle:

✔️ BIST YEŞİL ÖSBA EUROBOND ENDEKSİ (USD): Türk şirketleri tarafından yurtdışında USD cinsinden ihraç edilen ve SPK onayı ile “Yeşil Borçlanma Aracı” niteliğine sahip olan eurobond’ların USD cinsi getirilerini yansıtır.

✔️ BIST YEŞİL ÖSBA EUROBOND ENDEKSİ (TL): Türk şirketleri tarafından yurtdışında USD cinsinden ihraç edilen ve SPK onayı ile “Yeşil Borçlanma Aracı” niteliğine sahip olan eurobond’ların TL cinsi getirilerini yansıtır.

✔️ BIST SÜRDÜRÜLEBİLİR ÖSBA EUROBOND ENDEKSLERİ (USD): Türk şirketleri tarafından yurtdışında USD cinsinden ihraç edilen ve SPK onayı ile “Sürdürülebilir Borçlanma Aracı” niteliğine sahip olan eurobond’ların USD cinsi getirilerini yansıtır.

✔️ BIST SÜRDÜRÜLEBİLİR ÖSBA EUROBOND ENDEKSLERİ (USD): Türk şirketleri tarafından yurtdışında USD cinsinden ihraç edilen ve SPK onayı ile “Sürdürülebilir Borçlanma Aracı” niteliğine sahip olan eurobond’ların TL cinsi getirilerini yansıtır.

Endekslerin hesaplanmasına 13 Mayıs tarihi itibarıyla başlandı.

Not: Gelişmeyi dün LinkedIn hesabımızdan duyurmuştuk, önemine binaen burada da bahsetmeyi uygun gördük.

CDP Bildirim Portalı Yeni Özellikleriyle Kullanıcılara Açıldı

Senede yaklaşık 23 bin şirket ve binin üzerinde şehrin bildirimde bulunduğu Carbon Disclosure Project (CDP), 2024 Raporlama Döngüsü'nde kullanılacak olan portalını kullanıma açtı. Kuruluş portala yeni dönemde hem veri talep edenler hem de bildirimde bulunan kullanıcılar için bazı yeni özellikler eklemiş. Kuruluşlardan veri talep etmeyi kolaylaştırmak ve veri akışını tek bir yerde toplamayı hedefleyen bu özelliklerden bazıları şöyle:

  • Raporlama döngüsü sırasında bildirimde bulunan kullanıcıları listelere ekleme ve listelerden çıkarabilme eklentileri

  • CDP sistemleri ile kullanıcının kendi sistemi arasında kimlik numaraları vasıtasıyla çapraz referanslama yapabilme

  • Listeye alınan kuruluşların ilerlemesini takip edebilme

  • Bireysel kuruluşların ilerlemesini takip edebilme

  • Tüm çevresel temalar için tek bir entegre anket

  • KOBİ'ler için özel anket

  • ISSB S2 İklim Standartları ile tam uyum

CDP’nin raporlama dönemi 4 Haziran’da başlayacak. Daha fazla bilgiye ve CDP anketlerine buradan erişebilirsiniz.

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

GRI’dan Kapsamlı CSRD Rehberi

Günümüzde gelinen noktada; şirketlerin sürdürülebilirlik raporlamalarını hazırlarken, kendi raporlarını hangi standarta göre hazırladıkları fark etmeksizin, diğer standartların gerekliliklerini gözetmesi gerekiyor. Çünkü ticari hayatın karmaşıklığı ve gittikçe globalleşen tedarik zinciri yapıları şirketlerin aynı anda farklı yetki alanlarına uygun raporlama yapmalarını gerektirebiliyor. Örneğin bir şirket hem TSRS hem de CSRD kapsamında raporlama yapmak zorunda olabilir. Aynı zamanda bu şirket yıllardır GRI raporlaması yapagelmekte de olabilir. Bu durumda, şirket profesyonellerinin biriktirdiği tecrübe boşa giderek sürdürülebilirlik departmanları daha az bildikleri bir alana adapte olmak ve yüksek efor sarf etmek zorunda kalacaklardır.

Net-sıfıra geçiş sürecinin temel kurallarından biri de orantısız yük altına girmemek. Bu durumun farkında olan yasa koyucular da farklı raporlama çerçevelerinin birbirleriyle uyumlu çalışabilmesi adına çalışmalarını yürütmeye devam ediyorlar.

Bu kapsamda değerli ve kapsamlı bir çaba da Küresel Raporlama İnisiyatifi (GRI)’nden geldi. Halihazırda en çok tercih edilen çerçeve olan GRI, AB’de faaliyet gösteren şirketlerin sürdürülebilirlik raporlaması yayımlamasını zorunlu kılan Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) hakkında rehber niteliğinde bir doküman hazırladı. Düzenlemeyi her yönüyle öğrenebileceğini çalışmayı buradan indirebilirsiniz.

ISSB Taksonomi Webinarı

Yeşil Büyüme olarak bizim de haber verdiğimiz üzere, Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB), 30 Nisan 2024 tarihinde IFRS Sürdürülebilirlik Raporlaması Taksonomisi'ni yayınlamıştı.

Bu yeni Taksonomi, yatırımcıların sürdürülebilirlik bilgilerini daha kolay araştırmasına, çıkarım yapmasına ve karşılaştırmasına olanak sağlamayı hedefliyor. Böylece şirketlerin IFRS standartlara göre hazırladıkları bilgileri sınıflandırmaları kolaylaşmış olacak.

Ülkemizde geçerli olan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS)’nın da IFRS’leri temel aldığı göz önüne alındığında bahse konu Taksonomi’nin şirketlerimiz için de önemli olduğu anlaşılacaktır.

Bu kapsamda ISSB geçtiğimiz hafta Taksonomi’yi girş seviyesinde tanıtan bir çevrimiçi yayın düzenledi. ISSB Başkan Yardımcısı Sue Lloyd ve ISSB Teknik Personeli Tim Kasim’in düzenlemeyi tanıttığı bu kısa yayını TSRS kapsamına giren şirket yöneticilerimizin ve konuyla ilgilenen sürdürülebilirlik profesyonellerinin izlemesi faydalı olacaktır.

SEKTÖREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

ESRS Sektör Standartları Güncelleniyor

Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları'nı kaleme alan kurum olan EFRAG, bahse konu standartlara ilişkin sektör sınıflandırmalarını güncelleme çalışmalarına devam ediyor. Geçtiğimiz hafta yayımladığı bir çalışma kağıdı (indirme linki) vasıtasıyla son durum hakkında bilgi veren kuruluşun şu ana kadar kesinleştirdiği değişiklikler şöyle:

  • Sektör sayısı 39'dan 35'e düşerken, sektör grup sayısı ise 14'ten 15'e çıktı.

  • Tütün sektörü "Tarım, Balıkçılık ve İçecek" sektörlerine dahil edildi.

  • Oyun sektörü "Eğlence ve Dinlence" sektörüne dahil edildi.

  • Pazarlama sektörü "Profesyonel Hizmetler" sektörüne entegre edildi.

  • Kağıt ve Ahşap Ürünleri, "Ormancılık" ile birleştirilerek "Ormancılık ve Ahşap Ürünleri" olarak yeniden düzenlendi.

  • Ayrıca, "Spor Ekipmanları" ve "İnşaat ve Mobilya" sektörleri "Ev Gereçleri" başlığı altında olarak birleştirildi ve bu yeni sektör, "Dayanıklı Malzemeler" sektör grubuna atandı.

Bu noktada, bahse konu sınıflandırma akıllara AB Taksonomisi'ni getirebilir ancak belgede de açıklandığı üzere iki sınıflandırma hedefleri açısından farklılaşıyor. ESRS Sektör sınıflandırması, belirli sektörler ve bu sektörlerde faaliyet gösteren teşebbüslerle bağlantılı raporlama gerekliliklerini desteklemeyi amaçlarken AB Taksonomisi ise yatırımların sürdürülebilir faaliyetlere akmasını hedefler.

AB Taksonomisi ile ilgili ayrıntılı okuma yapmak isteyen profesyoneller için hazırladığımız "AB Taksonomisi Uyum Rehberi" ve "Yeşil Varlık Oranı ve Taksonomi Düzenlemeleri" isimli çalışmalarımıza Superpeer sayfamız üzerinden ulaşabilirsiniz.

ESRS yetkilileri de bu kadar eğleniyor mudur? (Tablo: Kazaklar/İlya Repin)

SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANS

Merkez Bankalarının Sürdürülebilir Finanstaki Rolleri Ne Olmalı?

Bizler kendi adımıza, finansın sürdürülebilirlik pratiklerini hayata geçirmedeki önemini gün geçtikçe daha da iyi anlıyoruz. Yeni gelişmeler de bizi bu konuda destekliyor. Gün geçmiyor ki sürdürülebilir finansa dair çerçeveyi netleştirme adına yeni bir çalışma daha yapılmasın.

Bu kapsamda son olarak; yeşil finansın yaygınlaşmasını hızlandırmayı ve merkez bankalarının iklim değişikliğindeki rolü için öneriler geliştirmeyi amaçlayan Finansal Sistemi Yeşillendirme Ağı, merkez bankalarının sürdürülebilirlik hususlarını portföy yönetimlerine nasıl daha iyi entegre edebileceklerine ilişkin önerilerini, yayımladığı raporunda sundu. 114 merkez bankası ve mali denetçiden oluşan kuruluş kısaca şunları öneriyor:

  • Sürdürülebilirlik Faktörlerini Entegre Etme: Yatırım portföylerine sürdürülebilirlik faktörlerini, yasal zorunlulukları gözeterek entegre etmeyi amaçlamak.

  • Açık SRI Politikası Belirleme: Şeffaflığı artırmak ve Sürdürülebilir ve Sorumlu Yatırım (SRI)'a olan bağlılığı göstermek için yüksek seviye hedeflerle açık ve resmi bir SRI politikası oluşturmak.

  • Yatırım Sürecine Sürdürülebilirlik Faktörlerini Entegre Etme: Sürdürülebilirlik faktörlerini stratejik varlık tahsisi, portföy yapım süreci ve risk yönetimi işlevlerine dahil etmek.

  • Yüksek Düzey Hedefleri Belirli Sürdürülebilirlik Amaçlarına Çevirme: Yüksek düzey hedefleri, geleneksel hedeflerle potansiyel etkileşimlerini değerlendirerek belirli sürdürülebilirlik hedeflerine dönüştürmek.

  • Küresel Standartlara Uygun Açıklama Uygulamaları Benimseme: Sürdürülebilirlikle ilgili dış raporlama yaparak şeffaflığı artırmak ve mevcut piyasa uygulamalarıyla uyum sağlamak.

Merkez bankalarının finansı hareketlendirmedeki rollerini düşündüğümüzde, bir merkez bankasının yayımladığı sürdürülebilirlik raporlamasını okumak piyasaya verilecek sinyaller açısından çok önemli veriler sunabilir.

🗺İKLİM BİLDİRİMLERİ

SBTi Net-Sıfır Standart'ı Revize Edecek

George P. Ennis/Industrial Scene

Birçok şirket ve kurumun net-sıfır hedefi belirlemesine yardımcı olan Bilim Temelli Hedefler İnisiyatifi (SBTi), hedef belirlemede ana doküman görevi gören Net-Sıfır Standart'ını güncelleyecek.

Girişim, 2024 yılı içerisinde sonlanması beklenen güncelleme ile şunları elde etmeyi hedefliyor:

  • IPCC ve BM Genel Sekreteri'nin net sıfır emisyon taahhütleri konusundaki Yüksek Düzey Uzman Grubu (HLEG) gibi en son bilimsel düşünce ve en iyi uygulamalarla uyum sağlamak,

  • Kapsam 3 hedefi belirleme ile ilgili zorlukları ele almak,

  • Sürekli iyileştirme ve hedef teslimini entegre etmek,

  • Yapıyı geliştirmek ve diğer standartlarla birlikte çalışabilirliği artırmak.

Çalışmalar sonlanana kadar ise, halihazırda kullanılan Kurumsal Net-Sıfır Standartı V1.2, şirketlerin net sıfır uyumlu bilimsel hedefler belirlemesi için en güncel ve geçerli kaynak olmaya devam edecek.

Siz de güncelleme sürecine katkıda bulunmak isterseniz Proje Geri Bildirim Formu’na buradan erişebilirsiniz.

KAPANIŞ

Kurumsal Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Raporlama (ISO-14064) Eğitimi

“Kurumsal Karbon Ayak İzi Hesaplama ve Raporlama (ISO 14064-1)” eğitimi, katılımcıları uluslararası standartlara göre kurumsal karbon ayak izlerini ölçme ve raporlama konusunda yetkin hale getirmek üzere tasarlanmıştır. Yeşil Büyüme ev sahipliğinde ve Enexion Group eğitmenleri tarafından verilecektir. Ayrıntılar için⬇️

Eğitimi kurumunuza özelleştirilmiş biçimde, yüz yüze veya çevrimiçi olarak almak isterseniz koşullar ve rezervasyon için [email protected] adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

Hazır olduğunuzda Yeşil Büyüme'den aşağıdaki hizmetleri alabilirsiniz.

Login or Subscribe to participate in polls.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

🔎 GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA

Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik: