Yeşil Büyüme Haftalık Bülten-100

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Bu hafta 100. bültenimizi çıkartmanın sevinci içerisindeyiz. İçeriklerimize yoğun ilgi göstererek bizleri daha iyisini yapmaya motive eden tüm değerli abonelerimize teşekkür ediyoruz.

Yeşil Büyüme olarak içeriklerimizin yanı sıra kurumsal sürdürülebilirlik alanındaki eğitimlerimize de devam ediyoruz. Geçtiğimiz hafta düzenlediğimiz ücretsiz AB Taksonomisi webinarına yoğun bir katılım oldu, umarız tüm katılımcılarımız istifade etmiştir.

Yeşil Büyüme Aylık Eğitim Takvimi

Sürdürülebilirlik alanında bir adım öne çıkmanızı sağlayacak eğitimlerimize katılın, öğrenin, bilginizi eyleme dönüştürerek fark yaratın.

AB Taksonomisi Eğitimi

Sürdürülebilir finansın anahtarı niteliğinde olan Taksonomiye dair derinlemesine bakış sunacağımız eğitimimizde Taksonomi uygunluk, uyumluluk, Yeşil Varlık Oranı gibi konuları işleyeceğiz.

Karbon Piyasaları Eğitimi

Milli ETS’ye dair çalışmalar sürerken Emisyon Ticaret Sistemi, gönüllü karbon piyasaları, karbon dengeleme projeleri, Paris Anlaşması 6. madde vb. hususlarını öğrenin.

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) ve Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (ESRS) Eğitimi

Özellikle ihracat yapan ve AB şirketlerinin tedarik zincirlerinde yer alan şirketleri etkileyecek olan CSRD ile ilgili stratejik bakış edinin, tedbirinizi alın.

Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) Eğitimi

Birçok şirketimizi kapsama alan TSRS raporlamasına dair teorik ve pratik bilgiler edinin, TSRS raporlaması yapmayı öğrenin.

Yukarıdaki eğitimleri kurumunuza özelleştirilmiş biçimde, yüz yüze veya çevrimiçi olarak almak isterseniz koşullar ve rezervasyon için [email protected] adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

TÜRKİYE’NİN YEŞİL YOLCULUĞU

Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesi Resmen Başladı

Bilindiği üzere Türkiye kendi milli ETS’sini kurmak üzere hazırlıklarına devam ediyor. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta Dünya Bankası’nın inisiyatifinde yürütülen Piyasa Uygulama Ortaklığı (PMI) programında yer alan Türkiye Karbon Piyasası Geliştirme Projesi’nin uygulama süreci başlatıldı.

Açılış törenine T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez de katıldı.

Program beş ana bölümden oluşuyor:

  • Pilot aşamadan itibaren resmi uygulamaya kadar milli ETS tasarımıyla ilgili kararların şekillendirilmesi

  • ETS katılımcılarına esneklik sağlayacak yerel bir kredilendirme sistemi geliştirilmesi

  • Uluslararası karbon piyasalarına katılım için bir strateji oluşturulması

  • Karbon fiyatlandırma ile ilgili iletişim stratejileri geliştirilmesi

  • Karbon fiyatlandırması için gerekli alt yapının kurulması

Türkiye'nin pilot ETS uygulamasının başlamasına kısa bir süre kala, program ETS'nin resmi olarak hayata geçirilmesi sürecinde emisyon azaltma hedeflerinin ne düzeyde olacağı ve bu hedeflerin zaman içinde nasıl artırılacağı üzerine yoğun çalışmalara başlayacak. Ayrıca, emisyon izinlerinin nasıl dağıtılacağı, ne kadarının açık artırmayla satılacağı ve emisyon yoğunluğu referans değerlerinin nasıl belirleneceği gibi konular da programın önemli odak noktaları arasında yer alıyor. Ayrıca, ETS için potansiyel fiyat yönetim yöntemleri de değerlendirilecek; bu yöntemler, uygulayıcıların fiyat dalgalanmalarını yönetmesine yardımcı olmayı ve sistemin dış etkilere karşı daha dirençli hale gelmesini sağlayarak çevresel sonuçların elde edilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu İşbirliklerini Genişletiyor

Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), sürdürülebilirlik ve çevresel risklerle mücadele amacıyla Earth Academy ve CDP Türkiye ile yeni işbirlikleri imzaladı. Kurum bu işbirlikleri ile, Türkiye’de iklim değişikliği, su yönetimi ve ormansızlaşma konularında bilgi ve tecrübe paylaşımını teşvik edecek stratejiler geliştirmeyi hedeflemekte.

Görsel: kgk.gov.tr

Dünya genelinde sürdürülebilirlik alanında eğitim faaliyetleri yürüten Earth Academy ile 29 Nisan 2024 tarihinde imzalanan protokolde KGK Başkanı Dr. Hasan Özçelik ve Earth Academy CEO’su Shivani Raipal yer aldı. Protokol; taraflar arasında iklim değişikliği, su ve ormansızlaşma risklerine ilişkin stratejiler geliştirilmesi ve sürdürülebilirlik raporlaması konularında karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımına olanak tanıyacak.

Görsel: kgk.gov.tr

CDP Türkiye ile yapılan işbirliği ise, ulusal düzeyde çevresel farkındalığı artırma ve karşılıklı deneyim paylaşımını hızlandırma hedefini taşıyor. Protokol, 24 Nisan Çarşamba günü KGK hizmet binasında düzenlenen bir törenle resmiyete kavuştu. Anlaşmanın önemi, CDP’nin ISSB Standartları’nı platformuna entegre etme kararı aldığı göz önüne alındığında daha iyi anlaşılacaktır. Bilindiği üzere, ülkemizde geçerli olan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS), ISSB Standartları’nın Türkçeye çevrilmesiyle kaleme alınmıştı. Bu da, TSRS’lerin de CDP ile entegre olacağı anlamına gelmekte. TSRS’leri yayımlayan kurum olan KGK’nın imza attığı bu iş birliği bu açıdan dikkate değer.

KGK ve işbirliği yaptığı kuruluşlar, gelecek dönemde de eğitimler, seminerler ve çeşitli etkinlikler düzenleyerek bilgi ve deneyim aktarımını sürdürecekler. Bu işbirlikleri umarız, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynar.

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

IFRS Vakfı ve EFRAG, Uyumluluk Kılavuzunu Yayınladı

Sürdürülebilirlik raporlamasında karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, raporlama çerçevelerinin çeşitliliği ve her çerçevenin farklı önemlilik prensibiyle hareket etmesi sebebiyle hangi standarda nasıl uyum sağlanacağı konusunun son derece karmaşık olmasıdır.

Standartları düzenleyen kurumlar aslında uzun bir süredir standartların ‘birbirleriyle konuşabilmesi’ için çalışmalarını sürdürüyorlar. Bu sayede şirketlerin farklı standart gruplarına uygun raporlama yapabilmelerinin kolaylaştırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda son olarak, ISSB Standartları ile ESRS’lerin birbirleriyle uyumuna ilişkin temel nitelikte bir çalışmanın tamamlandığı duyuruldu. Bahse konu iki standardın sahibi konumunda olan IFRS Vakfı ve Avrupa Finansal Raporlama Danışma Grubu (EFRAG), standartların birlikte nasıl kullanılabileceğini açıklayan bir kılavuz yayınladı (indirme linki).

Kılavuz, şirketlerin her iki standart grubunu nasıl uygulayabileceği üzerine detaylı analizler sunuyor ve özellikle iklimle ilgili açıklamalarda uyumun detaylarını içeriyor. ISSB Standartları ve ESRS'nin geliştirilmesi sürecinde başlayan bu çalışmalar, bu yeni rehberle birlikte şirketlerin her iki standart grubuna da verimli bir şekilde uyum sağlamalarına dair pratik destek sağlayacak.

SEKTÖREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Uluslararası Ticaret Odası'ndan AB'ye SKDM Uyarısı

AB'nin net-sıfır politikalarını uygularken ticari ve politik dengeleri nasıl muhafaza edeceği Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın en büyük belirsizliklerinden birini oluşturuyor. Birliğin bu alanda karşılaştığı en önemli somut problemlerden biri de SKDM konusu.  SKDM uygulamaları uluslararası ticaret mecralarında başından beri tartışma konusu oldu ve olmaya da devam ediyor. Nisan ayı içerisinde bu konuda yeni bir gelişme daha yaşandı. Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Başkanı John W.H. Denton, Avrupa Komisyonu Vergi ve Gümrük Birliği Direktörü Gerassimos Thomas'a gönderdiği mektupta, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM)’nin ilk raporlama döneminde şirketlerin karşılaştığı uyum zorluklarını ve bu mekanizmanın küresel ticaret üzerinde yaratabileceği engelleri dile getirdi.

Denton’ın uyarıda bulunduğu zorlukları özetlemek gerekirse;

  • Erişim ve Teknik Sorunlar: SKDM raporlama platformuna erişim sürecinin üye devletlere göre farklılık göstermesi ve teknik sorunlar, şirketlerin raporlama yapmasını güçleştirmekte. Platforma erişildiğinde ise, doğrudan emisyonlar için kullanılan varsayılan değerlerde mal kodlarıyla ilgili doğrulama hataları yaşanmış.

  • Yüksek İdari Yük: SKDM, düşük miktarlarda ticareti yapılan ürünleri dahi kapsayarak, özellikle küçük işletmeler için orantısız uyum maliyetlerine neden olmakta. Denton, düşük değer/ağırlıkta gönderiler için yıllık veya çeyreklik eşiklerin veya basitleştirilmiş raporlama prosedürlerinin değerlendirilmesini öneriyor.

  • Veri Toplama ve Emisyon Hesaplama Zorlukları: Küresel tedarik zincirleri boyunca karmaşık veri toplama süreçleri ve gömülü emisyonların hesaplanmasında kullanıcı dostu metodolojilerin eksikliği, şirketler için önemli bir engel teşkil ediyor.

  • Tedarik Zinciri Verilerinin Korunması: Denton, özellikle AB dışındaki tedarikçilerin kritik bilgileri raporlamak konusunda tereddüt ettiğini ve bu durumun yerel veri koruma yasalarını ihlal etme riski taşıdığını belirtiyor.

Ayrıca ICC Başkanı mektubunun sonunda, SKDM’nin uzun vadeli olarak AB'nin tek pazar bütünlüğünü uzun vadede tehdit edebileceği ve AB işletmelerinin rekabet gücünü azaltabileceği konusunda da uyarıda bulunarak konuyla ilgili küresel bir iş birliği çağrısında bulunmuş. 

Avrupa Komisyonu Havacılık Sektöründe Yeşil Yıkama İddialarına Yönelik Harekete Geçti

Havacılık sektörüne yönelik yeşil yıkama iddiaları bu aralar fazlasıyla gündemde. Geçtiğimiz günlerde bir Hollanda yerel mahkemesi Hollanda Kraliyet Havayolları (KLM)’nın tüketicileri yeşil iddialarla yanılttığı yönünde bir karara hükmetmişti. Geçtiğimiz hafta ise AB Komisyonu ve tüketici koruma otoriteleri diğer 20 havayolu firması ile ilgili benzer yeşil yıkama iddialarına yönelik olarak harekete geçti.

Bu iddialar yolcuların bazı ilave ücretler ödeyerek havayolunun belirli projelere yatırım yapacak olması, sürdürülebilir yakıtların kullanılacak olması gibi yöntemlerle uçuşta ortaya çıkan CO2 emisyonunun denkleştirilebileceğine yönelik ifadeleri içeriyor. AB Komisyonu ve yerel otoriteler, anılan şirketlere 30 günlük cevap süresi tanıdı ve bu iddiaların doğrulanabilir olup olmadığı; “yeşil”, “sürdürülebilir havacılık yakıtı”, “sürdürülebilir” gibi ifadeleri hangi kriterlere dayanarak kullandıklarına dair bilgi istedi. Bunun akabinde Komisyon, yerel otoriteler ve havayolu şirketleri arasında görüşmeler gerçekleştirilecek ve doğrulanamayan yeşil iddiaların kullanılmasının durdurulması talep edilecek. Aksi halde yaptırımlar gündeme alınacak.

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

ESRS Sektör Standartları ve AB Dışındaki Şirketlere Yönelik Kullanılacak Standartlar Ertelendi

Avrupa Konseyi, 30 Nisan'da Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi'nin (CSRD) uygulanmasının iki yıl ertelenmesine onay verdi. Bu kararla birlikte, sektörler ve Avrupa Birliği (AB) dışındaki şirketlere yönelik olarak hazırlanması planlanan Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (ESRS) da ertelenmiş oldu. Bu standartların Avrupa Mali Raporlama Danışma Grubu (EFRAG) tarafından hızlı bir şekilde hazırlanması öngörülmüştü; ancak sürecin karmaşıklığı nedeniyle hazırlık çalışmalarının daha uzun bir süreye yayılmasına karar verildi. Avrupa Birliği'nde yapılacak seçimlerin sonuçları, sürdürülebilirlik raporlama çerçeveleri ile ilgili devam eden yasal süreçlerin de kaderini belirleyecek.

Hazır olduğunuzda Yeşil Büyüme'den aşağıdaki hizmetleri alabilirsiniz.

Login or Subscribe to participate in polls.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

🔎 GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA

Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik: