Yeşil Büyüme Haftalık Bülten (Newsletter) - 46

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Girdileriniz ve ekosistemin ihtiyaçlarıyla şekillenecek bu bültende hangi konuları görmek istersiniz? Bize yazın. Keyifli okumalar!

NOT: Eğer bültenimiz e-posta sağlayıcınızın "tanıtım" kutusuna düşüyorsa, sorunu gidermek için bülteni "birincil" kutuya sürüklemeniz yeterli olacaktır.

Sevgili Yeşil Bülten okuyucuları,

Ramazan Bayramı'nın ilk gününe ulaşmanın sevinci ve mutluluğu içindeyiz. Sizlerin de aynı heyecanı ve coşkuyu yaşadığınızı umuyoruz.

Bu özel günde, ailemiz ve sevdiklerimizle bir arada olmanın tadını çıkararak, neşe ve huzur dolu bir bayram geçirmeyi diliyoruz. Ayrıca; bu güzel günün bize getirdiği değerleri, paylaşmayı, hoşgörüyü ve dayanışmayı hep birlikte yüreğimize taşıyarak, daha güzel bir dünya için çalışmaya devam etmeliyiz.

Umarız Ramazan Bayramı, tüm yorgunlukların ve sıkıntıların geride kaldığı, yeni umutlarla dolu bir dönemin habercisi olur. Bu vesileyle; sevgi, saygı ve hoşgörü dolu bir bayram geçirmenizi dileriz.

Bayramınız kutlu olsun!

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • Avrupa Yeşil Mutabakatı'nı oluşturan önemli yasalar Avrupa Parlamentosu tarafından onaylandı

  • Avrupa Birliği ülkelerinin orman varlığını korumayı hedefleyen "Ormansızlaştırma Yasası" onaylandı

  • G7 ülkeleri bakanlar toplantısında alınan önemli kararlar

  • İklimle İlgili Finansal Bildirimler Görev Gücü hakkında bilgilendirme

  • Dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm girişimlerine destek

Hazırsanız başlıyoruz:

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

📑Avrupa Parlamentosu, Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın temel yasalarını onayladı.

Avrupa Birliği kurumları arasında yapılan üçlü görüşmeler sonrasında Avrupa Parlamentosu, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde getirilen "Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)'nin Gözden Geçirilmesi", "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKMD)" ve "Sosyal İklim Fonu" ile ilgili düzenlemeler için nihai onayını verdi. Bu düzenlemelerde yer alan temel hususları şu şekilde özetleyebiliriz;

  • 413 oyla onaylanan "Emisyon Ticaret Sistemi'nin Gözden Geçirilmesi" düzenlemesi kapsamında ETS'ye tabi sektörlerde emisyonların, 2030 yılına kadar 2005 yılındaki seviyenin %62'si oranında azaltılması hedefi benimsendi. Ayrıca, ETS'de verilen ücretsiz tahsisatlar da SKMD'nin yürürlüğe gireceği 2026 yılından başlamak üzere 2034 yılına kadar kademeli olarak sonlandırılacak. Ayrıca, binalar ve denizcilikten kaynaklanan emisyonların yönetimi için de yeni bir ETS kuruluyor.

  • 487 oyla kabul edilen "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması" kapsamında AB'ye ithal edilen demir, çelik, çimento, gübre, alüminyum ve gübre için karbon ücreti getiriliyor. SKDM, ETS'de verilen ücretsiz tahsisatların kaldırılmasına paralel olarak 2034 yılına kadar ETS'deki diğer ürünleri kapsayacak şekilde devreye girecek.

  • 521 oyla kabul edilen "Sosyal İklim Fonu" kapsamında ise ETS'den elde edilen gelirlerden elde edilecek 65 milyar avroluk fona ilave olarak milli kaynaklardan kullanılacak finansal kaynaklarla birlikte oluşacak olan toplam 86.7 milyar avro büyüklüğündeki fon, yeşil dönüşümden etkilenecek kırılgan grupların desteklenmesi için kullanılacak.

🛤Avrupa Parlamentosu "Ormansızlaşma Yasası"nı onayladı.

Avrupa Birliği 1990-2020 yılları arasında ormanlarının %10'unu kaybetti. Avrupa Komisyonu tarafından teklif edilen yeni yasa ile ürünlerini Avrupa Birliği'nde satmak isteyen şirketler için ormanların korunmasına yönelik yeni yükümlülükler getiriliyor. Yasa teklifi kapsamında herhangi bir ülke veya ürüne karşı yasaklama getirilmiyor. Ancak, yasa kapsamına giren ürünlerin tedarikçilerinden, 31 Aralık 2020 tarihinden başlamak üzere sattıkları ürünlere yönelik olarak ormanlara herhangi bir zarar verilmediğine dair "özen yükümlülükleri"ni yerine getirdiklerini beyan etmeleri isteniyor.

Yasa teklifi kapsamına giren ürünler ise palmiye yağı, sığır eti, soya fasulyesi, kahve, kakao ve kereste olarak belirlenmiş durumda. Avrupa Parlamentosu ise bu ürünlere ilave olarak kauçuk, ağaç kömürü ve basılı kağıt ürünlerini de listeye ilave etti. Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 18 ay içerisinde Avrupa Komisyonu tarafından ülkelere yönelik risk kategorilendirilmesi yapılacak. Düşük riskli ülkelerden ithal edilecek ürünlere yönelik daha basit özen yükümlülüğü prosedürleri uygulanacak. Oldukça caydırıcı yaptırımlar uygulanmasını öngören yasa teklifi kapsamında asgari cezanın yıllık cironun %4'ünden az olmaması hedefleniyor.

✒G7 ülkeleri bakanlar toplantısında önemli kararlar alındı.

Japonya'da yapılan toplantıda üye ülkelerin ilgili bakanları, 2030 yılına kadar güneş enerji kapasitesini 1 terawatt'a, denizde rüzgar enerji kapasitesini ise 150 gigawatt'a yükseltme konusunda anlaşmaya vardı.

Kanada'nın öncülük ettiği ve kömür kullanımının sonlandırılmasına yönelik bir tarihin belirlenmesi teklifi ile ilgili ise bir uzlaşmaya varılamadı. Bunun yerine, karbon yakalama ve depolama sistemlerinin kullanılmadığı termik santrallerinin faaliyetlerinin sonlandırılması kapsamında güçlü adımların atılması konusunda mutabık kalındı.

KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

🎯İklimle İlgili Finansal Bildirimler Görev Gücü (Task Force on Climate Related Financial Disclosure-TCFD) nedir?

Finansal İstikrar Kurulu tarafından iklimle bağlantılı risklere karşı finansal istikrarı sağlamak için oluşturulan TCFD; risk yönetimi , stratejik planlama ve karar verme süreçlerine yönelik risk ve fırsatların değerlendirilmesi için bir çerçeve sunuyor. Başlangıçta gönüllülük esasına dayanan TCFD tavsiyeleri süreç içerisinde AB, Kuzey Amerika ve Asya'da iklim değişikliği ile mücadele kapsamında getirilen pek çok düzenlemede bir gereksinim haline getirildi. Halihazırda dünya genelinde 3900'den fazla organizasyon TCFD tavsiyelerini kullanıyor. TCFD tavsiyelerinin odaklandığı 4 ana alan bulunuyor;

  • İklimle bağlantılı risk ve fırsatları görüşmek için bir platform oluşturmak

  • İklimle bağlantılı riskler konusunda şeffaflığı sağlarken, piyasalar ve yatırımcılar arasında sürdürülebilirlik pratikleri konusunda uyumu sağlamak

  • Sürdürülebilirlik ve kurumsal raporlamalar gibi gereksinimlere iklimle bağlantılı finansal risklerin entegre edilmesini sağlamak

  • Şirketler için yeterli kaynağın varlığını sağlamak

TCFD çerçevesinde odaklanılan iklim riskleri;

  • Küresel ticarette kaymalara, tedarik zincirlerinin bozulmasına ve fiyatlarda dalgalanmalara neden olabilecek fırtınalar ve deniz seviyelerinin yükselmesi gibi iklimle bağlantılı finansal riskler

  • Şirketlerin tabi olacakları iklim değişikliği ile ilgili yasal düzenlemeler

  • Fosil yakıt kullanımının sonlandırılması konusunda yaşanacak başarısızlıkların sonuçları

TCFD kapsamında bildirim tavsiyeleri;

  • YÖNETİM: Şirketler, yönetim kurullarının iklimle bağlantılı risk ve fırsatları değerlendirmedeki rollerini tanımlamalı.

  • STRATEJİ: Kısa, orta ve uzun vadede tespit edilen iklimle bağlantılı risk ve fırsatların organizasyonun iş, strateji ve finansal planlamaları üzerindeki etkileri belirtilmeli.

  • RİSK YÖNETİMİ: Tespit edilen risklerin nasıl yönetildiği ve bu risklerin organizasyonun genel risk yönetimine nasıl dâhil edildiği açıklanmalı.

🇹🇷 TÜRKİYE'NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

💹 Dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüm faaliyetleri Türkiye Yatırım Teşvik Sistemi'ne dâhil edildi.

20.04.2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı (indirme linki) ile dijital dönüşüm ve yeşil dönüşüme dair faaliyetler de Türkiye Yatırım Teşvik Sistemi kapsamına alındı. Kararda yer alan önemli hususlar;

  • Dijital dönüşüm kapsamında maliyet azaltımı, verimlilik ve kalite artışı, çalışan ve müşteri memnuniyetini gibi sonuçlara odaklanan teknolojik çözümler teşviklerle desteklenecek.

  • Yeşil dönüşüm çerçevesinde ise doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik konularına katkı sunan, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi projeler desteklenecek.

  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşçakalın.