Yeşil Büyüme Haftalık Bülten (Newsletter) - 41

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Girdileriniz ve ekosistemin ihtiyaçlarıyla şekillenecek bu bültende hangi konuları görmek istersiniz? Bize yazın. Keyifli okumalar! 

NOT: Eğer bültenimiz e-posta sağlayıcınızın "tanıtım" kutusuna düşüyorsa, sorunu gidermek için bülteni "birincil" kutuya sürüklemeniz yeterli olacaktır.

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • AB Enerji Verimliliği Direktifi üzerinde geçici uzlaşmaya varıldı

  • "Binaların Enerji Performansı Direktifi" üzerinde politik uzlaşma

  • Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Yeşil Mutakabat hakkındaki açıklamaları

  • AB Elektrik Piyasa Dizaynı'nın gözden geçirilme teklifi

  • Takım oyunu haline gelen kurumsal sürdürülebilirlik

  • Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi'nin küresel ölçekte etkileri

  • Enflasyon Azaltım Yasası'nın temiz teknoloji sektörüne muhtemel etkileri

  • Türk otomotiv sektörüne yönelik "Sürdürülebilirlik Eylem Planı"

Hazırsanız başlıyoruz:

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI  

⚡AB Enerji Verimliliği Direktifi üzerinde geçici uzlaşmaya varıldı. 

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında görüşmeleri devam eden "Enerji Verimliliği Direktifi" ile ilgili yasama sürecinin sonuna yaklaşılıyor. AB'de ilk defa politika, plan ve yatırım kararlarında "ilk önce enerji verimliliği" prensibi yasal olarak güçlü bir şekilde ifade ediliyor. Anlaşmaya göre 2030 yılına kadar ulaşılması planlanan enerji verimliliği hedefi %11.7 olarak belirlendi. Enerji Verimliliği Direktifi'nde yer alan önemli hususlar şu şekilde;

  • Üye ülkelerin daha önce taahhüt ettikleri enerji verimliliği hedefleri yaklaşık iki katına çıkarılıyor.

  • 2024-2030 yılları arasında nihai enerji tüketiminde yıllık %1.49 enerji tasarrufu hedefleniyor. Bu hedefin 2030 sonrasında yıllık %1.9'a yükseltilmesi planlanıyor.

  • Kamu kurumları, tedarik edecekleri ürün, servis, bina ve işgücünde enerji verimliliği ile ilgili hususlara öncelik verecek.

  • AB üyesi ülkeler kamu binalarının %3'lük kısmını enerji verimliliği açısından her yıl yenileyecek.

  • Enerji tüketimi fazla olan şirketler için enerji yönetim sistemlerinin kurulumu zorunlu hale geliyor. Yıllık olarak 85 TJ'den fazla enerji tüketen -KOBİ'ler dâhil- tüm işletmeler enerji yönetim sistemlerine geçiş yapacak.

  • 45.000'den fazla nüfusu olan şehirlerde yerel ısınma ve soğutma planları gözden geçirilecek.  

  • Üye ülkeler, enerji verimi yüksek ürünlere yönelik yenilikçi finansal çözümler üretecekler. Ayrıca yatırımlarının ne kadarını enerji verimliliği kapsamında değerlendirdiklerini rapor edecekler.

  • Enerjiye ulaşım konusunda sıkıntı yaşayan bölgelerin sorunlarının çözülebilmesi için idari süreçler kolaylaştırılacak.

Y🌎RUM: Türkiye'de de binalarda ve endüstrilerde enerji verimliliğinden kaynaklı eksikliklerden dolayı her yıl milyonlarca dolar kaynak boşa harcanıyor. Avrupa Birliği'nde olduğu gibi Türkiye'de de enerji verimliliğini hayatın tüm alanlarında yaygınlaştıracak yasal düzenlemelere ve finansal teşviklere ihtiyaç duyuluyor. 

🏗Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi, "Binaların Enerji Performansı Direktifi" ile ilgili politik uzlaşmaya vardı. 

Uzlaşmaya göre Avrupa Birliği'ndeki binalardan kaynaklı nihai enerji tüketiminin 2030 yılına kadar %11.7 oranında azaltılması hedefleniyor. Bağlayıcı olacak bu hedef doğrultusunda üye ülkelerin ulusal enerji ve iklim planlarını revize etme zorunlulukları bulunuyor. 2024 yılından itibaren artırılacak olan enerji tasarruf oranlarının 2030 yılına kadar yıllık ortalama %1.5 olması planlanıyor. Kamu binalarında enerji tasarruf oranı ise %1.9 olacak ve bu binaların her yıl %3'ü enerji verimliliği kapsamında yenilenecek. Uzlaşılan metnin Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından resmi olarak onaylanması sonrasında Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

🏭Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Yeşil Mutabakat Endüstri Planı ile ilgili konuştu. 

ABD ziyareti sonrasında Avrupa Parlamentosu'nda konuşan von der Leyen'in konuşmasında öne çıkan hususlar;

  • ABD'nin Enflasyon Azaltım Yasası ile Avrupa Yeşil Mutabakatı arasında yatırım ve büyüme stratejileri açısından büyük bir benzerlik var. Avrupa Birliği'nden farklı olarak karbon ücretleri konusu ABD'de daha sınırlı bir şekilde uygulanıyor.

  • ABD Başkanı Biden ile yapılan görüşmeler sonrasında, Avrupalı otomotiv üreticilerin vergilerden olumsuz etkilenmeyecek şekilde ABD pazarında yer alması ve AB'de çıkarılan veya işlenen kritik hammaddelerinin ABD piyasalarındakiler ile aynı kategoride değerlendirilmesi konularında uzlaşmaya varıldı. Bu sayede batarya tedarik zincirinin güvence altına alınması hedefleniyor.

  • ABD ve AB, temiz teknolojilerin geliştirilmesi konusunda şeffaf bir şekilde diyaloğu sürdürme konusunda anlaştı.

  • Avrupa Birliği'nin, temiz teknolojiler konusunda rekabet gücünü artırabilmesi için idari prosedürleri sadeleştirmesi ve finansal kaynaklara erişimi kolaylaştırması gerekiyor.

  • 2022 yılında temiz teknolojilere yapılan yatırımlar bir önceki yıla göre %30 artarak 1 trilyon doları aştı.

  • Avrupa Birliği, temiz teknolojiler konusunda rekabet gücünü artırmak için "Net-Sıfır Endüstri Yasası" ve "Kritik Hammadde Yasası" tekliflerini hazırlıyor. Kritik Hammadde Yasa teklifindeki düzenlemeler, elektrikli araçlar, çipler, bataryalar, rüzgar türbinleri ve güneş panelleri gibi temiz teknolojilerde yoğun olarak kullanılan maddelerin tedarikini ilgilendiriyor.

⚡AB Elektrik Piyasa Dizaynı'nın Gözden Geçirilmesi teklifi 

14 Mart 2022'de Avrupa Komisyonu tarafından sunulan teklif, yenilenebilir enerji üretimini artırmayı, tüketicileri artan elektrik fiyatlarından korumayı ve endüstrilerin rekabet gücünü iyileştirmeyi hedefliyor. Teklifin detayları şu şekilde özetlenebilir;

  • Uzun dönemli sözleşmeler ile yenilenebilir enerjiye dayalı elektriğe daha uygun fiyatlarda ulaşılması hedefleniyor.

  • Hükümetler, şirketler ve vatandaşların destekleyeceği uzun dönemli fiyatlama anlaşmaları ile yenilenebilir enerji yatırımlarının hızlandırılması amaçlanıyor.

  • Sabit fiyatlı sözleşmeler, birden fazla sözleşme hakkı, yenilenebilir enerjinin komşular ile paylaşılabilmesi, anlaşma öncesi detaylı bilgilendirme, kriz anlarında fiyatların düzenlenmesi, kırılgan gruplarının korunması, piyasaların daha dikkatli bir şekilde izlenmesi ve enerji depolama imkanlarının geliştirilmesi teklif ile birlikte gelen yenilikler arasında.

  • Elektrik üreticileri ve tüketicileri arasında imzalanacak uzun dönemli "Güç Alım Anlaşmaları" ile tüketicilerin korunması hedefleniyor.

💼KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

📢 Kurumsal sürdürülebilirlik bir takım oyunu haline geldi. 

Şireketlerin Sürdürülebilirlikten Sorumlu Genel Müdür/Başkan Yardımcısı (Chief Sustainability Officer (CSO)) pozisyonunun işgal eden yöneticiler, genellikle organizasyonların karbon ayak izini azaltmaya odaklanan teknik uzmanlardan oluşuyor. Alman teknoloji devi Siemens'in CSO'su Judith Wiese'ye göre, CSO'lar şirketlerde sürdürülebilirlik faaliyetlerini yürüten orkestra şefleridir. Waste Management şirketinin CSO'su Tara Hemmer ise CSO'lara tüm paydaşlar ile iletişim halinde kalarak sürdürülebilirlik ile ilgili uygulamaların hayata geçmesinde önemli roller düştüğü görüşünde. ESG ile ilgili raporlama standartlarında meydana gelen hızlı değişiklikler de CSO'ların işlerini zorlaştıran faktörler arasında yer alıyor. Güncel gelişmelerin takip edilerek sürdürülebilirlikle ilgili hazırlanan raporlamalara yansıtılması gerekiyor. Lojistik gayrimenkul sektörünün lider firması Prologis'in sürdürülebilirlik uzmanı Susan Uthayakumar'a göre sürdürülebilirlikle ilgili faaliyetler takım çalışmasını gerektiriyor. Bu düşünceden hareketle Uthayakumar; şebeke, enerji üretimi, yeşil binalar, ESG raporlaması, Kapsam 3 emisyonlarının ölçülmesi ve tedarik zincirinin iyileştirilmesi konularında uzmanlardan oluşan bir takım kurduğunu ifade ediyor. 

🖇Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi, küresel ölçekte etki oluşturacak. 

Avrupa Birliği'nde 05 Ocak 2023 yılında onaylanan Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)), yatırımcı ve diğer paydaşları yeşil yıkamanın olumsuz etkilerinden korumayı hedefliyor. Avrupa dışındaki şirketlerin 2025 yılı sonrasında uyması gereken CSRD kapsamında raporlanması istenen hususlar;

  • ESG konuları kapsamında şirketin iş modeli, stratejisi ve politikalarının değerlendirilmesi

  • ESG risk ve fırsatlarının analizi

  • ESG hedefleri ve yıllık ilerleme durumu

  • Yönetim kurulunun sürdürülebilirlik ile ilgili rolleri (yetenekler ve teşvikler vb.)

  • Şirketin paydaşlarının çıkarlarının dikkate alıp alınmadığı

  • Fiili ve potansiyel etkilerin tespitine yönelik şirketin özen yükümlülüğünü yerine getirmek için aldığı tedbirler

Direktif'e göre, Avrupa Birliği'ndeki belirli şirketlerin ve Avrupa Birliği'nde 150 milyon €'dan fazla ciroya sahip yabancı şirketlerin kendi değer zincirlerini kapsayacak şekilde CSRD'ye uygun sürdürülebilirlik raporu hazırlama zorunluluğu bulunuyor. Bu şirketlerin kendi sürdürülebilirlik performanslarını artırabilmeleri için değer zincirlerinde daha sürdürülebilir olan işletmeleri tercih etmeleri bekleniyor. Diğer bir ifade ile, değer zincirlerinde sürdürülebilirlik performansı düşük olan işletmelerin AB'deki şirketlerle iş yapma olanaklarının zorlaşacağı tahmin ediliyor. 

SEKTÖREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

🏎Enflasyon Azaltım Yasası, küresel ölçekte temiz teknolojiler konusunda rekabeti etkileyecek

ABD tarihinin en büyük iklim destek paketi olan IRA (Inflation Reduction Act), temiz teknolojiler ve yerli elektrik araç üretimini destekleyecek 393.7 milyar dolar yatırım planlamalarını içeriyor. Yatırımların dağılımı şu şekilde;

  • Temiz teknolojiler: 250.6 milyar dolar

  • Üretim: 47.7 milyar dolar

  • Çevre: 46.4 milyar dolar

  • Ulaşım ve elektrikli araçlar: 23.4 milyar dolar

  • Tarım: 20.9 milyar dolar

  • Su: 4.7 milyar dolar

IRA'nın finansal destekleri hibe, vergi teşvikleri ve kredi garantilerini içeriyor. 216 milyar dolar ile kurumsal vergi kredileri, finansal desteklerin en büyük bölümünü oluşturuyor. 2025 yılından önce başlayacak olan güneş enerjisi, rüzgar türbini, jeotermal ve hidroelektrik santral projeleri için üretim vergi kredileri ve yatırım vergi kredilerinin sağlanması ön görülüyor. Bu kredilerden yararlanmak isteyen üreticilerin projelerinde belirli oranda yerli üretim hedeflerini yakalaması bekleniyor. Güç üretim tesislerinde kullanılan demir ve çelik gibi bazı ürünlerin belirli oranda olduğunu gösteren sertifikalar isteniyor. 2025 öncesinde başlayan projeler için yerlilik oranının en az %40, 2026 sonrasında ise %55 olması gerekiyor. 

Elektrikli araçlar için verilmesi planlanan 7.500$'lık destek için, bu araçlarda kullanılan kritik metallerin belirli bir oranının ABD'de çıkarılması şartı getiriliyor.  

🇹🇷 TÜRKİYE'NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

🚗Türkiye otomotiv sektörü ile ilgili Sürdürülebilirlik Eylem Planı yayımlandı.

Eylem planında yer alan eylemler;

  • Farkındalık (Ocak 2023 - Aralık 2024)

  • Mevcut Durum Tespiti (Mart 2023 - Aralık 2023)

  • Yeşil Dönüşüm için Finansmana Erişim ve İşbirlikleri (Temmuz 2023 - Haziran 2023)

  • Çevresel Etkilerin Azaltılması ve Döngüsel Ekonomiye Geçiş (Temmuz 2023 - Haziran 2025)

  • Çevreci Araçlar için Yeni Teknolojilere Geçiş (Ocak 2023 - Aralık 2025)

  • Sosyal Sürdürülebilirlik (Ocak 2023 - Aralık 2027)

Otomotiv sektörünün Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uyum sağlayabilmesi için ortaya konulan hedefler;

1.1 Paydaş ve üyelerin katılımı ve anketler ile mevcut farkındalık seviyesinin ve eğitim ihtiyacının belirlenmesi 1.2 Ortak akıl toplantılarının planlanması

1.3 Çalışma grupları, çalıştay, eğitim ve seminer gibi organizasyonlar ile farkındalık ve eğitim düzeyinin yönetici, mavi yaka ve beyaz yaka düzeyinde artırılması

1.4 Üye firmaların AYM kapsamında yapılan ulusal ve uluslararası konferans ve etkinliklere katılımının sağlanması ve faaliyet raporlarının üyelerle paylaşılması

2.1 Kurumsal karbon ayak izi hesaplamalarının yaygınlaştırılması

2.2 Ürün yaşam döngüsü değerlendirmelerinin yaygınlaştırılması

2.3 Enerji kullanım ve su tüketim oranlarının ve kaynağının belirlenmesi

2.4 Proseslerde atık oluşumunun belirlenmesi

3.1 Yeşil dönüşüm yatırımlarına yönelik finansmana erişim için diplomatik ve teknik çalışmaların yapılması ve bu alana özgü finans kaynağı yaratılması

3.2 Uluslararası standardizasyon ve sertifikasyon uygulamalarının takip edilmesi ve uygulanması

3.3 Üye firmaların kullanımına yönelik olarak GES veya RES gibi büyük projelerin planlanması, mevzuat oluşumunda sektörel katkıda bulunulması ve projelerin hayata geçirilmesinde öncü olunması

3.4 Finansmana erişim ve işletmeden işletmeye (B2B) iletişimin sağlanması adına finans platformu oluşturulması

4.1 Üretimde enerji verimliliğinin artırılması ile Kapsam-1 ve Kapsam-2 emisyonlarının azaltılması

4.2 Üretimde yeşil enerji kullanım oranın artırılması ile Kapsam-2 emisyonlarının azaltılması

4.3 Sıfır atık prensibi ile üretim atıklarının kaynağında azaltılması ve geri dönüşüm oranın artırılması

4.4 Geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir hammadde kullanım oranın artırılması

4.5 Üretimde mevcut en iyi tekniklerin (MET) benimsenmesi ve uygulama örneklerinin artırılması

5.1 Ülkemizde alternatif yakıtlı ve yenilikçi araç geliştirilmesi için, yatırım ortamının iyileştirilmesine ilişkin kamu yönetiminin yönlendirilmesi

5.2 Elektrikli ve otonom araçlara özgü yeni parça, sistem ve teknolojilere hazırlık için üye firmaların gelişimine katkı verilmesi ve dönüşümüne destek olunması

5.3 Tedarik sanayisinde elektrikli araçlara özgü parçaların üretiminin ve ihracat hacminin artırılması

5.4 Hedeflenen ihracat pazarları ve küresel Orijinal Ekipman Üretici'leri (OEM) yönelik özel tanıtım çalışmalarının yapılması

5.5 Araçların kullanım aşamasında oluşturduğu sera gazı emisyonlarının azaltılması ve AB’nin motorlu kara taşıtları için emisyon standartlarına uyum sağlanması

6.1 Genç yeteneklere yatırım yapılması ve mevcut iş gücünün dönüşümünün sağlanması

6.2 Ayrımcılığa taviz verilmemesi

6.3 İş güvenliği kurallarına uyum ve sıfır iş kazasına ulaşılması

6.4 Yolsuzluk, zorbalık ve rüşvetçiliğe müsamaha edilmemesi

6.5 Kadın istihdam oranının artırılması

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği
  • Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.

  • Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşçakalın.