- Yeşil Büyüme Haftalık Bülten
- Posts
- Yeşil Büyüme Haftalık Bülten (Newsletter) - 27
Yeşil Büyüme Haftalık Bülten (Newsletter) - 27
Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Özellikle sizin girdilerinizle ve ekosistemin ihtiyaçlarıyla şekillenecek bu bültende hangi konuları görmek istersiniz? Bize yazın. Keyifli okumalar!
Bu bültende Uluslararası Standartlar Organizasyonu (International Standards for Organizations (ISO)) tarafından hazırlanan "Net-Sıfır Rehberi" ile ilgili genişletilmiş özeti bulacaksınız.
🚀Hazırsanız başlıyoruz.
İklim değişikliği, dünyamızın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden birisi. Hükümetler Arası İklim Paneli (IPCC) raporuna göre iklim değişikliğinin tahripkar etkisinden sakınmak için halihazırda 1.1 dereceye ulaşan küresel ısınmayı sanayi devrimi öncesine göre 1.5 derece ile sınırlı tutmak ve 2050 yılına kadar karbondioksit emisyonları açısından net-sıfır hedefini yakalamak gerekiyor. "Net-Sıfır Rehberi", organizasyonların (şirketler, yerel yönetimler vb.) 2050 net-sıfır hedefine ulaşabilmeleri için genel bir yol haritası olarak hazırlandı. Rehber, değer zinciri boyunca tüm doğrudan ve dolaylı emisyonları kapsayacak şekilde hazırlandı.
🏞 Net-Sıfır Rehberi'nin kapsamı
Bütün organizasyonlar için net-sıfır rehber prensipleri belirlemek
Strateji ve politikalara net-sıfır hedefinin dâhil edilmesini sağlamak
Farklı seviyeler ve organizasyonlar için net-sıfırın tanımını yapmak
Ara ve uzun dönemli hedeflerin hakkaniyet, güncel bilimsel veriler, kanıtlar, araştırmalar ve üzerinde uzlaşmaya varılan iyi uygulamalara dayandırılması
Bu hedeflere ulaşılabilmesi için eylemlerin belirlenmesi
Değer zincirindeki sera gazı emisyonlarının azaltılması
Doğanını korunması ve restorasyonu
Değer zincirinin ötesinde kaçınılan emisyonlar ve diğer iklim katkıları
Gidericiler
Dengeleyiciler
Krediler
İzleme ve ölçme uygun/tutarlı göstergelerin kullanılması
Şeffaf raporlama ve etkili iletişim
🏞 Terminoloji
Net-sıfır: İnsan kaynaklı sera gazı emisyonlarının belirli bir periyot ve sınırda yine insan kaynaklı gidericiler tarafından dengelenmesi durumu
Sera gazları: Doğal ve insan kaynaklı olarak atmosfere yayılarak güneşten gelen belirli dalga boyundaki güneş ışınlarını emen ve yayan gazlar olarak tarif ediliyor.
Sera gazı kaynakları;
Doğal kaynaklar (bitkilerin çürümesi vb.)
Fosil yakıtların yakılması
Kayıp kaçaklar
Kapsam-1 Emisyonları: Bir organizasyonun sahibi olduğu veya doğrudan kontrolü altındaki kaynaklardan meydana gelen sera emisyonları.
Not-1: Rehberde, hisse payı (equity share) ve kontrol konseptleri (topraksal, finansal ve operasyonel), Kapsam-1 sorumluluklarının belirlenmesinde kullanılıyor.
Not-2: Organizasyon tarafından yönetilmemesine rağmen sahip olunan veya kontrol edilen doğal kaynaklardan meydana gelen emisyonlar Kapsam-1’de değerlendirilmez.
Kapsam-2 Emisyonları: Satın alınan enerjiden (elektrik, ısı, soğutma ve buhar ) kaynaklı emisyonlar
Kapsam-3 Emisyonları: Organizasyonun sahip olmadığı veya kontrolü altında olmayan kaynaklardan meydana gelen emisyonlar. Değer zincirlerinde meydana gelen ve Kapsam-1 ve Kapsam-2’ye girmeyen tüm emisyonlar Kapsam-3 olarak değerlendirilir.
Kaçınılan Emisyonlar (avoided emissions): Ürünlerinin kullanımından kaynaklanan ve organizasyonun sınırlarının dışında gerçekleşen Kapsam-1 ve Kapsam-2’ye girmeyen emisyonlar.
Kaynak: Sera gazı emisyonuna neden olan insan kaynaklı aktiviteler ve süreçler
Sera gazı envanteri: Belirli bir periyotta ve alanda bulunan kaynaklar ve yutaklar ile bunların sera gazı emisyon salım ve giderme kapasiteleri
Kalan emisyonlar: Bütün emisyon azaltım tedbirlerine rağmen kalan sera gazı emisyonları
Emisyon azaltımı: Belirlenen iki nokta arasında veya referans noktasına göre sera gazı emisyonlarının düşürülmesi
Giderme: Kasıtlı insan faaliyetlerinin sonucu olarak atmosferden sera gazlarının temizlenmesi
Ağaçlandırma
İnşaatta biyokütle kullanımı
Doğrudan havadan karbon yakalama ve depolama (direct air carbon capture and storage)
Habitatın restorasyonu
Toprak karbon yakalama
Karbon yakalama ve depolama ile biyoenerji
Baz hattı: Net-sıfır hedefi doğrultusunda değerlendirmenin yapılabilmesi için gerçekleşen sera gazı emisyonlarının belirli bir zaman dilimi referans baz alınarak ölçülmesi
Kredi: Azaltılan sera gazı emisyonlarının miktarını gösteren ticareti yapılabilir sertifikalar
Yutak: Atmosferden sera gazını temizleyen işlemleri sağlar.
Değer zinciri: Bir organizasyonun faaliyetleri ile ilgili kaynak yönlü ve aşağı yönlü bütün faaliyetleri. Tüm emisyonları kapsar. Değer zinciri tedarikçiler, perakendeciler, servis sağlayıcılar ve tüketiciler gibi son kullanıcıları kapsar.
🏞 Net-sıfır politikaları nasıl oluşturulmalı?
Paris İklim Anlaşması çerçevesinde küresel ısınmanın 2 derece tercihen 1.5 derece içerisinde sınırlı tutulabilmesi için sera gazı emisyonlarına yol açan tüm aktörlerin değişken hedefler içeren taahhütlerde bulunması gerekiyor. İdealde organizasyonların 2050 yılında net-sıfır hedefine ulaşması ve bu rotada ilerlerken 2030 yılı için belirleyecekleri ara hedefleri yakalamaları bekleniyor. Ülkelerin ve organizasyonların küresel ısınmadaki tarihsel sorumlulukları aynı değil. Bu nedenle geçmişte en fazla sera gazı emisyonuna yol açan organizasyon ve ülkelerin daha iddiali emisyon azaltım hedefi belirlemesi hakkaniyet açısından önem arz ediyor.
Net-sıfır hedeflerinin tüm değer zincirini dikkate alacak şekilde dizayn edilmesi bir zaruret. Ayrıca, ara ve uzun dönem hedefler dikkate alınarak emisyon azaltımı ile ilgili önceliklendirme yapılmalı. Net-sıfır hedefler mevcut bilimsel veriler ışığında rasyonel olarak belirlenmeli. Organizasyonların faaliyet yürüttükleri alanlar, emisyonlarda tarihsel sorumlulukları, finansal kapasiteleri gibi farklılıkları nedeni ile her bir organizasyona özgü politika ve stratejiler geliştirilmeli.
İklim değişikliği azaltımı ile ilgili riskler değerlendirilmeli ve kontrol altında tutulmalı. Risk-tabanlı yaklaşım belirsizlikleri, potansiyel negatif etkileri, istenmeyen sonuçları ve diğer öngörülebilir riskleri dikkate alır. Azaltım eylemi ile ilgili riskler, eylemsizliğin beraberinde getireceği riskler ile kıyaslanır. Azaltım ile ilgili eylemlerin sürekli izlenmesi ve gerekli görülmesi halinde acil düzeltici tedbirlerin alınması ihtiyatlı bir yaklaşım olacaktır. İstenmeyen sonuçlar kapsamına girebilecek durumlar;
Daimi olmayan depolamalarda kaçaklar veya emisyonlarda sızıntılar
Organizasyon sınırları dışında emisyon azaltım, giderilme ve dengeleme yatırımlarının hesaplamalarının çift olarak gösterilmesi
Karbon depolama performansı, depolanan karbonun geri dönüş riskleri ile yakından ilgili. Depolanan karbondioksiti en az 100 yıl tutan veya karbon dengelenme süresince karbondioksiti geri bırakmayan karbon depoları düşük riskli olarak değerlendirilir.
Uluslararası standartlara göre uygun olarak ölçümü ve doğrulanması yapılan karbon emisyonları güvenilir olarak nitelendiriliyor. Bu kapsamda sera gazı emisyonları ölçümünde ve doğrulanmasında kullanılan standartlar;
ISO 14064-1
ISO 14064-2
ISO 15064-3
ISO 14065
🏞Net-sıfır için seviyelerin ve sınırların belirlenmesi
Organizasyonlar net-sıfır hedeflerinin belirlenmesi, izlenmesi ve değerlendirmesi için sınırlarını belirlemeli. Organizasyon tarafından belirlenen sınırlar içerisindeki Kapsam-1, Kapsam-2 ve Kapsam-3 emisyonları hesaplamalara dahil edilmeli.
Farklı sınırlar için seviyeler şu şekilde belirlenebilir;
karasal seviye: ülke, bölge, şehir, kasaba ve diğer idari birimler
sektörel seviye: ticari veya endüstriyel sektör (perakende, çelik vb.)
organizasyonel seviye: şirket veya sivil toplum kuruluşu gibi hukuksal olarak tanımlanan organizasyonlar
portföy seviyesi: finansal aktivite (örneğin banka tarafından yapılan yatırımlar, emeklilik fonları vb.)
varlık seviyesi: binalar gibi fiziksel olarak yaşam döngüsü boyunca ortaya çıkan emisyonlar
Organizasyonun sınırları belirlenirken tüm emisyon kapsamlarının dahil edilmesine dikkat edilmeli. Ayrıca, hiçbir organizasyon tarafından tamamen kontrol edilmeyen satın alınan ürün veya hizmetlerin kullanımından kaynaklanan sera gazlarına yönelik sorumluluk ve eylemlerin belirlenebilmesi için diğer organizasyonlar ile işbirliği yapılmalı.
🏞 Liderlik
Organizasyonun en üst kademesi tarafından ara ve uzun dönemli emisyon azaltım hedefleri ile ilgili açık ve anlaşılır taahhütler yapılmalı. Taahhütler kapsamında karbondioksitin yanında metan ve aerosol gibi diğer sera gazları da ele alınmalı. Organizasyon bünyesinde emisyonların azaltımı ile ilgili faaliyetlere öncelikli olarak en fazla emisyona neden olan en büyük tesis ve sektörlerden başlanmalı.
Emisyon raporlamasının doğrulanması, mutlak emisyon azaltım hedefleri ve buna yönelik planlar & zaman akışı gibi net-sıfır yol haritası oluşturma ile ilgili gereksinimler belirlenmeli. Ana organizasyon; bünyesinde veya değer zincirinde bulunan küçük organizasyonların denetim ve doğrulama açısından kapasitelerinin sınırlı olduğunu göz önünde bulundurmalı.
Net-sıfır hedefi doğrultusunda hazırlanacak olan politika, düzenlemeler, rehberler, standartlar veya gönüllü inisiyatifler kapsamında aşağıda belirtilen kriterleri dikkate almalı;
Organizasyon, bilimsel tabanlı veriler ve sektörün spesifik ihtiyaçları ışığında bünyesinde emisyon azaltım hedeflerini önceliklendirmeli
Ürünlerin, binaların ve diğer varlıkların yaşam döngüsü dikkate alınarak yüksek emisyonlu süreçlerin, materyallerin ve servislerin yerine alternatifleri değerlendirilmeli
Doğanın korunması ve güçlendirilmesi ile ilgili öncelikler belirlenmeli
Yüksek kalitede karbon gidericileri (carbon removal) vasıtasıyla kalan emisyonların dengelenmeli
Sektörün ihtiyaçları ve özelliklerine göre bilimsel tabanlı metotlar ve karbonsuzlaştırma politikaları oluşturulmalı
Roller ve sorumluluklar
Organizasyonun lider kadrosu aşağıdaki husuları sağlamaktan doğrudan sorumludur;
Aktiviteler, konum, ürünler ve servisler dikkate alınarak açık bir şekilde organizasyonun sınırlarının belirlenmesi
Kapsam 1,2 ve 3 emisyonları da içerecek şekilde tedarik zincirindeki sınırların kapsanması
2050 yılını geçmeyecek şekilde mümkün olan en kısa süre için net sıfır hedeflerinin belirlenmesi
Adil geçiş ile ilgili faktörler dikkate alınacak şekilde 2030 yılı için 2018 yılını referans alarak ara hedeflerin belirlenmesi
Kredi kullanma ve dengeleme öncesinde emisyonları azaltma imkanlarının değerlendirilmesi
Emisyon azaltma ile ilgili eylemlerin (enerji verimliliği işlemleri ve enerji yönetim sistemleri vb.) belirlenmesi
Gidericiler için eylemlerin belirlenmesi
Emisyonların azaltımı ve gidericiler için uygun göstergeler ve bilgi kaynaklarının belirlenmesi
Gidericiler, krediler ve dengeleme için kalite kriterlerinin belirlenmesi
Tedarik zincirlerinizdeki paydaşlarınızla iletişime geçilmesi ve değer zincirinizi karbondan arındırmak için adımlar atılması
Sosyal ve çevresel zararları en aza indirecek en iyi emisyon azaltma tekniklerinin uygulanması
Sektörler arası ortaklıklar geliştirmek ve daha geniş katılımı desteklemek için diğer kuruluşlarla yeni net-sıfır iş modelleri, ürünleri ve çözümleri konusunda bilgi ve deneyimlerin paylaşılması
Organizasyonunuzun net-sıfır hedeflerini desteklemek için yatırım yapılması
Değer zincirini boyunca ormansızlaşmanın önlenmesi, biyoçeşitliliğin korunması ve toprağın restorasyonu için taahhütlerde bulunulması
Net-sıfır prensipleri doğrultusunda hakkaniyet ve güçlendirmenin (empowerment) desteklenmesi ve sağlanması için eyleme geçilmesi
Olumsuz etkilerin giderilmesi
Ölçme, izleme ve raporlama mekanizmalarının kurulması
Başlangıçta belirlenen planlardan sapma olması durumunda düzeltici eylem süreci için planlamaların oluşturulması
🏞 Eylemler için planlama
Tarihsel sorumluluklar ve ekonomik kapasite farklılıkları dikkate alınarak kısa dönemde önceliklendirilmiş hedefler belirlenmeli ve bu hedefler organizasyonu net-sıfır hedefine doğru götürmeli. Hedeflerin belirlenmesi kapsamında organizasyonların atmaları gereken adımlar;
Emisyon azaltım hedeflerinin takip edilebilmesi için bir baz hattı belirlenmeli ve bu hattın neden seçildiği açıklanmalı
Sera gazı envanterine göre organizasyonun mevcut emisyon durumu hesaplanmalı
Envanterdeki sera gazı kaynaklarının bilimsel tabanlı emisyon azaltım yollarına uygunluğu belirlenmeli
Bilimsel tabanlı yöntemlere yönelik gerekli güncellemelerin yapılması ve bu güncellemelerde sektörel ihtiyaçların dikkate alınması sağlanmalı
Emisyon azaltımı ve giderimi için ayrı ayrı hedeflerin belirlenmeli
Tahmini kalan emisyonların belirlenmesi bunların giderilmesine yönelik eylemler belirlenmeli
Eylemlere yönelik ara ve uzun dönemli hedefleri dikkate alan takvim belirlenmeli
Uygulama, ölçme, izleme ve değerlendirme ile ilgili politikalar oluşturulmalı
Verilerin doğruluğuna yönelik kontrol mekanizması oluşturulmalı
Çalışanlar ve diğer paydaşlar ile hedeflerin koordine edilmeli
Hedefler dahili ve harici olarak raporlanmalı
Organizasyonun, toprak kullanımı ve toprak kullanımının değişmesinden kaynaklı emisyonları da hesaba katması gerekiyor. Ayrıca organizasyonun belirlediği baz hattından önceki tarihsel sorumluluklarını da göz önünde bulundurması önemli. Bununla beraber tarihsel emisyonlar, mevcut emisyon hesaplarına dahil edilmeyerek ayrıca değerlendirilmesi gerekiyor.
Not-1: Baz hattının belirlenmesi ile ilgili bilgiler ISO 14064-2’de bulunabilir.
🏞 Hedef Belirleme
Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonların tamamı dikkate alınmalı. Kapsam-1 emisyonların çok sınırlı olması halinde, Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlar birleştirilebilir.
Karasal olarak emisyon sınırlaması belirlenirken o sınırlar içerisinde tüketilen ürün ve servisler de düşünülmeli. Bu emisyonlara yönelik gidericiler ve dengeleyiciler hesaba katılmalı.
Uygun maliyetli yenilikçi teknolojilerin de değerlendirilmesi gerekiyor.
Sektörel emisyon azaltma için - https://iea.blob.core.windows.net/assets/deebef5d-0c34-4539-9d0c-10b13d840027/NetZeroby2050-ARoadmapfortheGlobalEnergySector_CORR.pdf
🏞 Kapsam - 1 emisyonları
Fiziksel ve kimyasal işlemler
Organizasyonun sahip olduğu veya kontrolü altındaki fosil yakıt yakan araçların ulaşımda kullanılması (materyal, ürün, atık, insanlar)
Kasıtlı veya kasıtsız sızıntılar (bağlantı noktalarında yaşanan sızıntılar, kömür madenlerinden yaşanan metan sızıntısı, buzodaları ve soğutuculardan yayılan hidroflorokarbon gazları, doğalgazın taşınması esnasında ortaya çıkan metan sızıntıları vb.)
Elektrik, ısı ve buhar üretmek için sabit kaynaklardan yakılan yakıtlar (kazan, fırın, türbin vb.)
🏞 Kapsam-2 emisyonlar için hedefler
Organizasyon, Kapsam-2 ile ilgili hedeflerini belirlerken bu kategorideki emisyonların nasıl hesaplanacağını belirlemeli
Kapsam-2 emisyonları azaltmanın en etkili yolu enerji tüketimini azaltacak şekilde enerji verimliliğinin yükseltilmesi ve fosil yakıtlardan çıkılarak yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması.
Organizasyon yenilenebilir enerjiye nasıl ulaşacağına dair yöntemleri belirlemeli
Organizasyon sınırlarının dışında ve özellikle ürünlerin kullanımından kaynaklanan emisyonların dikkate alınması
Kapsam-2 emisyonları hesaplanırken, tesisin kurulu olduğu yerdeki şebekeden kaynaklı ortalama emisyon miktarı kullanılmalı. Organizasyon ayrıca satın aldığı elektrik için piyasa tabanlı yaklaşımı da kullanabilir. Eğer mümkünse organizasyon her iki değeri de hesaplayarak, enerji verimliliğini artırmak için yüksek olan değeri kullanabilir.
Organizasyon enerji tüketimini önemli ölçüde azaltacak şekilde hedefler belirlemeli ve düşük karbonlu teknolojilere, üretime veya tedariğe geçmeli (2030 yılı için enerji tüketimini %80 azaltma vb.)
Organizasyonlar, %100 düşük karbonlu yenilenebilir enerjiye geçici hedeflemeli.
Fosil yakıtları da içeren enerji kaynakların içeren kaynağın sertifikalandırılmasına bağımlı olmaktan kaçınılmalı.
Toptan temiz enerji dönüşümü için her saatte yenilenebilir enerji kullanımına özen gösterilmeli
🏞 Kapsam-3 emisyonlar için hedefler
Tedarik zincirindeki diğer paydaşlar ile birlikte organizasyon Kapsam-3’e giren tüm emisyonları ara ve uzun dönemli hedeflerine dahil etmeli.
Kapsam-1 ve Kapsam-2 emisyonları için aynı baz hattının kullanılması sayesinde Kapsam-3 emisyonların hesaplanması diğerleri ile uyumlu olmalı
Kapsam-3 emisyonları, ürün ve servislerin kullanımından kaynaklanan ve su-tabanlı ve toprak-tabanlı emisyonlara (ormansızlaştırma, doğal kaynakların iskan için veya endüstriyel amaçlarla dönüştürülmesi vb.) yol açan faaliyetleri (finanse edilen, kolaylaştırılan ve sigortalanan) içeriyor.
Organizasyon tedarik zincirindeki emisyonları da, döngüsel ekonomiye uygun üretim yapan veya “daha az inşa et” felsefesi ile üretim yapan tedarikçilere yönelerek azaltabilir.
Organizasyon Kapsam-3’e giren emisyonları hesaplamalara neden dahil etmediğini açıklamalı
Organizasyon en az 2025’e kadar tedarik zincirinde ormansızlaşmaya neden olan tedarikçilerini çıkarmalı
Değer zincirinin emisyonlardan arınması için ciddi teknolojik güçlükler varsa, organizasyon rasyonel bir hedef belirlemeli ve yanıltıcı hedef beyanından kaçınmalı
👉 Kapsam - 3'e giren emisyon kaynakları:
Satın alınan ürün ve hizmetler
Sermaye varlıkları
Kapsam 1 ve Kapsam 2’ye girmeyen yakıt ve enerji ile ilgili emisyonlar
Kaynak yönlü ulaşım ve dağıtım
Operasyonlarda üretilen atıklar
İş seyahatleri (müşteri ve ziyaretçi seyahatleri dahil)
Çalışanların işe gelip gitmesi
Kaynak yönlü kiralanan varlıklar
Aşağı yönlü ulaşım ve dağıtım
Satılan ürünlerin işlenmesi
Satılan ürünlerin kullanılması
Satılan ürünlerin kullanım sonu işlemleri
Aşağı yönlü kiralanan varlıkları
Bayilikler
Yatırımlar
🏞 Ara hedefler
Organizasyon net-sıfır hedefi doğrultusunda her 2-5 yıl arasında ara emisyon azaltım hedefleri belirlemeli
Ara hedefler organizasyonun baz hattına göre belirlenmeli
Ara hedeflerde yer alması tavsiye edilen hususlar:
Her 10 yılda bir bütün emisyonların yarıya indirilmesi (eğer mümkünse daha yavaş azaltımın nedenleri açıklanmalı) ve 2050 yılından geç olmayacak şekilde net-sıfır hedefine nasıl ulaşılacağına dair plan
2030 yılında ulaşılacak sektörel hedefler ve varsa uluslararası taahütlerin dahil edilmesi
2030 yılına kadar metan emisyonlarının %30 oranında azaltılması (eğer metan emisyonuna yol açılıyorsa) (fosil yakıtlardan kaynaklı metanın azaltılması, tarımdan kaynaklı emisyonların azaltılmasına göre daha fazla potansiyeli sahip)
Metan emisyonlarının sınırlandırılması net-sıfır hedefine ulaşıldıktan sonra da önemli.
Emisyonların dengelenmesi alternatifin olmadığı durumlarda tercih edilmeli. Yüksek kaliteli ve uzun dönemli gidericilere yatırım yapılmalı.
🏞 İklim hafifletme planının içeriği
Ara ve uzun dönemli hedefler
Organizasyonun yatırımları ve varlık yönetimi ile ilgili planların net-sıfır hedefi ile uyumlu hale getirilmesi
Yöneticiler ve yönetim kurulu üyelerinin alacakları tazminatların kısa ve uzun dönemli hedefler ile uyumlu hale getirilmesi
Net-sıfır hedefi doğrultusunda karbon fiyatlaması gibi politika ve gereksinimlerin uygulanması
İklim politika ve yasalarının desteklenmesi
Net-sıfır hedefinin gerçekleştirilmesi için yeterli finansal, insan, teknik ve diğer kaynakların ayrılması
İklim eylemleri ve sürdürülebilirlik ile ilgili çözümlerin geliştirilmesine katkı sunulması
Düşük karbonlu ve yenilenebilir enerji çözümlerinin uygulanması
Biyoçeşitliliğin korunması ve ekosistemin güçlendirilmesi için eylemlerin uygulanması
Net-sıfır hedefi doğrultusunda rollerin belirlenmesi (örnek: tedarik zincirinden kaynaklı emisyonlar için kişi veya takımın görevlendirilmesi)
Kapasite inşa edilmesi ve iş gücüne yukarı yönlü yetenek kazandırılması
Başka organizasyonların üzerine gereksiz yük yüklemeden kendi Kapsam-1, Kapsam-2 ve Kapsam-3 emisyonlarıyla ilgili tüm sorumlulukların üstlenilmesi
Değer zincirinde bulunan paydaşların net-sıfır hedefine giden yolda güçlendirilmesi
Net-sıfır hedefine ulaştıktan sonra dengeleme seçeneğini kullanmaktan kaçınılması
Temel olarak kalan emisyonları azaltmak için gidericilerden yararlanılması
Kullandığınız gidericilerin yeterince uzun süre sera gazlarını depoladığından emin olunması
Kullanılan gidericilerin, dengeleyicilerin ve yatırımların başkaları tarafından da kullanılarak iki kez hesaplamalara dahil edilmediğinden emin olunması
Tedarikçiler, müşteriler ve ilgili paydaşlar ile iletişime geçilerek Kapsam-3 emisyonlarını azaltacak şekilde yol haritasının belirlenmesi
Kullandığınız emisyonların başka bölgelerde karbon kaçağına yol açarak emisyonları artırmadığından emin olunması
Daha düşük emisyona yol açan alternatiflerin kullanması (döngüsel ürünler vb.)
Ana emisyon kaynaklarının azaltılması (hava kompresörleri yerine elektrik güç aletleri, şirket araçları yerine toplu taşıma veya elektrikli bisiklet)
İnsanların beslenmesi, sağlığı ve barınması ile ilgili ihtiyaçlara yönelik düşük emisyonlu yenilikçi çözümlerin bulunması
🏞 Hafifletme çabalarının önceliklendirilmesi
Organizasyon ara ve uzun dönemde hafifletme ile ilgili alınması gereken acil tedbirler konusunda gecikmemeli
Öncelikli olarak direkt kontrolü altında olan veya tedarik zincirlerinden kaynaklanan emisyonlara odaklanmalı
Organizasyon bütün seçenekleri değerlendirmeli ve sadece bir seçeneğe odaklanmaktan kaçınmalı
Organizasyon topluma fayda sağlama açısından tüketicilerin ve değer zincirindeki diğer paydaşlarının emisyonlarının azaltılması konusunda katkı sunmalı. Fakat bu emisyon azaltımlarının kendi kısa va uzun dönem hesaplamalarına dahil etmemeli
🏞 Kapsam-1 ve Kapsam-2 emisyonlarını azaltmak için eylemler
Organizasyon bünyesinde yenilenebilir enerji kurulumunu hızlandırmak ve düşük karbonlu veya karbonsuz enerji kullanımı ile ilgili hedefler belirlemek
Tüketimde enerji verimliliğini sağlamak için enerji yönetim sistemi kurmak
Güç alım anlaşmaları ile düşük karbonlu veya yenilenebilir enerji satın almak
Atık biyokütleden ısı üretme gibi düşük emisyonlu enerji üretme seçeneklerini değerlendirmek
Enerji tüketimini yenilenebilir enerji tedarikine göre ayarlamak, şebekeden yüksek emisyonlu elektrik çekildiği durumlarda enerji tüketimini azaltmak
Fosil yakıtların kullanımının sonlandırılmasına yönelik hedefler belirlemek, uygulamak ve finansal politikalar oluşturmak
Binalarda enerji tüketimini optimum hale getirmek (farklı amaçlar için kullanım, dijital otomasyon, ısı pompası kullanımı vb.)
Düşük karbonlu soğutma, ısıtma, havalandırma ve dondurma alternatiflerini kullanmak
Evden çalışma imkanlarını kolaylaştırmak
Yerel ofis merkezleri kurarak ulaşımdan kaynaklanan emisyonları azaltmaya çalışmak
Online toplantı seçeneklerini değerlendirerek gereksiz ulaşımı engellemek
İddialı net-sıfır hedefleri taahhüt eden teknoloji ve servisleri tercih etmek
Mümkün olduğunca düşük emisyonlu ulaşım seçeneklerini tercih etmek
Çok düşük sera gazı emisyonlarına yol açan araçları organizasyon bünyesinde kullanmak
Yeni tesis ve operasyonların düşük emisyonlu olacak şekilde dizayn edilmesini sağlamak
Binalar, ekipmanlar, makineler ve araçların düzenli bakımlarını yaptırmak
Enerji verimliliğini artırma ve döngüsel ekonomi çözümleri sunma adına dizayn aşamasında iklim kriterlerinin dikkate alınmasını sağlamak
Düşük karbona yol açan yiyecekler tüketmek
Toprakta karbon depolama gibi doğal karbon çözümlerini destekle
Bütün operasyonlarda sistematik olarak enerji, kaynak ve materyal atıklarını azaltmak
🏞 Kapsam-3 emisyonları azaltmak için;
Organizasyon Kapsam-3 emisyonlarını azaltmak için ürün ve servislerinin iklim etkilerinin iyileştirmelisi
Alternatif değer zincirinin oluşmasını sağlayacak şekilde ürün ve servislerin geliştirilmesi
Yaşam boyu emisyonlarını azaltacak şekilde ürünlerin geliştirilmesi ve yeniden dizayn edilmesi
Ürünlerde döngüselliğin artırılması
Tedarikçilerin net-sıfır hedefine bağlı olmalarının zorunlu tutulması
İklim stratejileri, geçmiş performansları ve emisyon verileri konularında gösterdikleri şeffaflığa göre tedarikçilerin önceliklendirilmesi
Tedarik ve satın alım gereksinimlerini güçlendirmek için diğer organizasyonlar, sektörler ve endüstriyel partnerler ile işbirliği yapılması
Yenilenebilir enerji sistemlerinin yaygınlaştırılması için diğer organizasyonlar ile işbirliği yapılması
Sera gazı azaltma ve giderme projelerine yatırım yapılması
Varlık ve emeklilik fonları gibi yatırım araçlarının iklim stratejileri ve net-sıfır taahhütleri ile uyumlu olmasının sağlanması
Şehir planlamaları sayesinde ulaşımdan kaynaklanan emisyonları azaltılması
🏞 Kalan emisyonların dengelenmesi
Kalan emisyonların dengelenmesi için yüksek kalitede gidericiler seçeneğinin değerlendirilmesi gerekiyor.
Organizasyon ara hedeflerine ulaşmak için dengeleme yöntemini tercih etmemeli
Kalan emisyonların dengelenmesi kapsamında kullanılan gidericilerin (dengeleyiciler ve yatırım kredilerinin) sahip olması gereken nitelikler:
Güvenilir hesaplama standartlarına dayanması
Üçüncü taraflarca izlenebilir, raporlanabilir ve doğrulanabilir olması
Çifte hesaplamanın engellenmesi
Başka yerde sera gazı emisyonlarını artırmaması
Gidericilerin uzun dönemli olarak sera gazlarını depolayabilmesi
Sosyal ve çevresel zararlarının olmaması
Yerel halk ve ekosistemin ihtiyaçları ile çelişmemesi
🏞 Sosyal ve çevresel bütünlüğün sağlanması için alınması gereken tedbirler
Uzmanlar ve yerel halkın görüşlerine müracaat edilmeli (özellikle yaşlılar ve engelliler gibi kırılgan gruplar)
Tarım için toprağın kullanılma ihtiyacı ile karbonun giderilme ihtiyacı arasında denge kurulmalı
Esnek bir karar alma mekanizması oluşturularak belirsizliklerin giderilmesi için çalışılmalı
Biyoçeşitliliği bozacak şekilde tek tür ağacın dikilmesi gibi ekosisteme zarar veren uygulamalardan kaçınılması
Eylem sonucunda biyoçeşitlilik artmalı
Toprağın dejenerasyonu önlenmeli
Eğer organizasyon ağaç dikme yöntemi ile emisyonlarını dengelemeye karar verdiyse, ağaçların karbon yakalama kapasitesine ulaşması, toprak kullanımı gibi faktörler dikkate alınmalı
🏞 Karbon kredileri
Organizasyonun kredi kullanırken dikkate edeceği hususlar;
Hangi tür kredinin kullanılacağı ve kredinin nerede tutulacağı
Kredi ile kapsanacak emisyon türleri ve sahaları
Dengelenen emisyonlar ile kullanılan kredinin emisyon kapasitesi açısından uyumlu olması
Kredinin gönüllü dengeleme için mi yoksa kalan emisyonların giderilmesi için mi kullanılacağı
Eğer organizasyon gönüllü karbon marketinden kredi kullanıyorsa, kredinin satışından elde edilen gelirin bir kısmının gelişmekte olan ülkelerdeki iklim uyum projelerinin desteklenmesi için UNCFF’nin “Uyum Fonu”na gitmeli
🏞 Ölçme ve izleme
Organizasyon baz hattını izlemek ve hesaplamak için göstergeler ve araçlar belirlemeli Organizasyon sınırları içerisinde olan (Kapsam-1 ve Kapsam-2) ve daha geniş sınırlardaki emisyonların (Kapsam-3) ayrı ayrı ölçülmeli
Organizasyon aşağıdaki hususları ayrı ayrı ölçmeli ve izlemeli:
Sınırlar içerisinde sera gazı artışı
Değer zincirinde sera gazı artışı
Sınırlar içerisinde emisyon azaltımı
Değer zincirinde emisyon azaltımı
Sınırlar içerisinde gidericiler
Değer zincirinde gidericiler
Değer zinciri dışındaki gidericiler
Değer zinciri dışındaki dengeleyiciler ve gidericiler
Organizasyon belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve doğru sonuçlara ulaşmak için ölçülebilir göstergeler seçmeli
👉 Organizasyon gösterge ve araçları seçerken şunlara dikkat etmeli:
Emisyon ve giderici ölçümlerinin doğruluğu
Uygulamanın sınırları
Belirsizlikler
Araçların sınırları ve kabul edilebilirliği
Araçların kaynağı ve tanınma seviyeleri
Niyet edilen kullanım ile tutarlılık
Sürecin ölçülmesi ve emisyon azaltımın tahmin edilebilmesi için toplanan verilerin kalitesi ve bütünselliği belirli bir plan dahilinde kontrol edilmeli. Bu kapsamda;
Veri açığının azaltılması için planların geliştirilmesi ve rapor edilmesi
Başlıca emisyon kaynaklarından ana verilerin toplanması
Ana verilerin toplanmasının mümkün olmadığı durumlarda farklı metotların kullanılması
Baz hattı ile ilgili değişiklik hesaplamalarının nasıl planlanacağının raporlanması
Aktivitelerdeki değişikliklerin raporlanması ile ilgili planlamalar
Sera gazı emisyon tahminleri için güvenilir veri kaynaklarını kullanılması (Uluslarararası Enerji Ajansı vb.)
Değer zincirindeki Kapsam-3 emisyonlarının ölçülmesi için yaşam döngüsü analizi gibi yöntemlerin kullanılması
🏞 Geniş etki, hakkaniyet ve güçlendirme
Organizasyon, net-sıfır stratejisinin BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına uyumunu dikkate almalı. Bu kapsamda göz önünde bulundurulması gereken faktörler;
İklim adaleti ve hakkaniyet
İşgücü
Yerel halk ve kırılgan gruplar
Toplum ve kültür
Yoksulluğun giderilmesi
Biyoçeşitlilik
🏞 İletişim, raporlama ve şeffaflık
Organizasyon net-sıfır hedefi doğrultusundaki faaliyetlerini ilgili paydaşlar ile şeffaf bir şekilde paylaşmak için raporlama süreçlerini belirlemeli
Raporlamada şunlara yer verilmeli;
Raporun kapsamı
Raporlama periyodu gibi raporlama gereksinimlerinin yayımlanması
Baz hattı
Raporlama yılı
Raporlama sınırları
Emisyon seviyelerinde değişim
Veri toplama ve hesaplama metotları
Güven aralığı dahil veri sınırlamaları
Bir önceki raporlama dönemine göre iyileşmeler ve çözümler
Planlanan inisiyatifler ve eylemler
Belirlenen eylemlerin kısa mı yoksa uzun dönemde mi etkili olacağı
Raporun yazarı (organizasyon içinden mi yoksa dışından mı)
Önceki raporların detayları ve bu raporlara nasıl erişilebileceği
🏞 Raporlamanını kapsamı;
Organizasyon şunları raporlamalı:
Sınırları içerisindeki iklim riskleri ve fırsatları
Belirlenen eylemlerin etkileri de dahil olmak üzere ara ve uzun dönem hedefleri açısından ilerleme
Uzun dönemli hedeflerini gerçekleştirmek için geçiş dönemi planı (kısa dönemdeki hedefler dikkate alınmalı)
Personel ve kaynak tahsisi
Organizasyon sınırları dışındaki spesifik gidericiler ve dengeleyiciler
Kapsam1, Kapsam-2 ve Kapsam-3 emisyonlarının detayları (Kapsam-1 emisyonlarının dökümü, Kapsam-3 emisyonları ile ilgili ayrı ayrı veriler, Kapsam-3’e dahil edilmeyen emisyonların gerekçeleri)
Karbon depolama ile ilgili yaşanabilecek problemler ile ilgili sorumluluklar
Eğer bir arkadaşınızın yönlendirmesiyle buraya geldiyseniz, bültene abone olabilirsiniz. Her cuma dolu dolu bir bülten ile posta kutunuzdayız.
Bültende yer almasını istediğiniz konuları iletiş[email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.
Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşçakalın.