Yeşil Büyüme Haftalık Bülten - 55

Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Girdileriniz ve ekosistemin ihtiyaçlarıyla şekillenecek bu bültende hangi konuları görmek istersiniz? Bize yazın. Keyifli okumalar!

NOT: Eğer bültenimiz e-posta sağlayıcınızın "tanıtım" kutusuna düşüyorsa, sorunu gidermek için bülteni "birincil" kutuya sürüklemeniz yeterli olacaktır.

Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;

  • AB Doğa Restorasyon Yasası’ndaki son gelişmeler

  • Yeşil Mutabakat Barometresi yayımlandı

  • Alman otomotiv devleri Alman Tedarik Zinciri Yasası’nı ihlal etmekle suçlanıyor

  • BM Sürdürülebilir Kalkınma Raporu yayımlandı

  • ISSB standartları önümüzdeki hafta açıklanıyor

  • Türkiye’de yeşil büyümenin finansmanı

  • TÜSİAD Yeşil Mutabakat semineri düzenledi

Bültenimizi nasıl buluyorsunuz?

Login or Subscribe to participate in polls.

🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI

AB Doğa Restorasyon Yasası’ndaki gelişmeler

AB Konseyi Doğa Restorasyon Yasası’na ilişkin genel yaklaşımını belirlediğini ve müzakerelere hazır olduğunu açıkladı.

Haziran 2022’de AB gündemine gelen teklif, doğayı sadece korumakla kalmayıp aynı zamanda restore etmeye yönelik tedbirler almayı öngörüyor. Karada ve denizde geniş bir ekosistem yelpazesinde bağlayıcı hedefler ve yükümlülükler belirleyerek doğanın durumunu iyileştirmeyi amaçlayan teklife göre üye devletler, ekosisteme özgü hedeflere ulaşmak için etkili ve alan bazlı restorasyon tedbirlerini uygulamaya koymak zorunda olacaklar.

AB Konseyi’nin teklife getirdiği yaklaşımlarda dikkat çekici olanları şöyle özetleyebiliriz:

  • Yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimine yönelik tesislerin planlanması, inşası ve işletilmesi sürecinde üye devletler bu tesislerin öncelikli kamu yararına sahip olduğunu varsayabilecekler. Buna göre, bu projelerin izin sürecinde daha az zarar verici alternatif çözümlerin mevcut olduğunu gösterme yükümlülüğünden muaf tutulabilmeleri mümkün hale gelmiş oluyor.

  • Aynı şekilde, savunma projeleri de öncelikli kamu yararı taşıması sebebiyle bazı muafiyetlerden faydalanabilecek. Ancak, üye devletlerin bu muafiyeti uyguladıkları habitat türleri üzerindeki etkileri hafifletmek için önlemler alma yükümlülükleri bulunuyor.

Yeşil Mutabakat Barometresi yayımlandı

Avrupa Çevre Politikaları Enstitüsü (IEEP) tarafından yıllık olarak hazırlanan ‘Yeşil Mutabakat Barometresi’nin üçüncüsü geçtiğimiz hafta yayımlandı (indirme linki). Önde gelen sürdürülebilirlik uzmanlarının Yeşil Mutabakat’a dair anket yoluyla belirlenen görüş ve tavsiyelerini içeren raporun bu seneki sürümünde 2024 yılındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinin yasama sürecine getireceği zorluklar ve Yeşil Mutabakat’ın üçüncü ülkelerle olan hedeflerinin muhtemel etkileri incelenmiş.

Rapora göre, uzmanların birçoğu üye ülkelerin taahhütlerini yetersiz bulmakla birlikte Yeşil Mutabakat’ın siyasi çalkantılardan olabildiğince az etkileneceğini ve planlanan yasaların başarılı bir şekilde yürürlüğe konulacağını öngörüyor. Ayrıca uzmanlar, karbon nötrlüğe geçiş süreci için ayrılan uzun vadeli bütçenin artırılması gerektiğini de düşünüyorlar.

📑KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

BM bu senenin Sürdürülebilir Kalkınma Raporu’nu yayımladı

BM’ye bağlı Sürdürülebi̇li̇r Kalkınma Çözümleri̇ Ağı (Sustainable Development Solutions Network-SDSN) tarafından her sene hazırlanan raporun bu seneki versiyonunda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın küresel bazda ilerleme durumları incelenmiş. Durum ise maalesef umut vermekten uzak.

Dünya, toplam 17 amacın hepsinde de 2030 için belirlenmiş amaçların çok uzağında yer alıyor. Özellikle pandeminin etkili olduğu 2020 yılından itibaren SKA ilerlemesi küresel olarak neredeyse durdu. Özellikle düşük ve alt-orta gelirli ülkelerde ağırlaşan mali durumla birlikte bazı SKA’larda geriye gidiş dahi gözleniyor. Rapora göre, ilerlemelerin tekrar ivme kazanması için 2025’e kadar bu konudaki finansmanın yıllık en az 500 milyar dolar artırılması gerekiyor.

Raporda ayrıca, ülkelerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmadaki son durumlarına göre hazırlanan bir sıralama da paylaşılmış. Toplam 166 ülkenin yer aldığı listede Türkiye 70.78 puanla 72. sırada yer alıyor.

Alman otomotiv devleri Alman Tedarik Zinciri Yasası’nı ihlal etmekle suçlanıyor

Alman otomotiv devleri VW, BMW ve Mercedes-Benz hakkında, Çin'in Sincan bölgesinde Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıkları zorla çalıştırarak üretim yapan tedarikçilerle işbirliği yaptıkları gerekçesiyle Alman otoritelerine şikayette bulunuldu. Şirketler, şikayete konu olan durumdan haberdar olmadıklarını ancak konuyu incelemeye başladıklarını bildirdiler.

Bu sene başında yürürlüğe giren Alman Tedarik Zinciri Yasası, belli büyüklükteki şirketlere küresel tedarik zincirlerinde insan hakları ve çevre ihlallerini önlemek için yıllık risk analizi de dahil olmak üzere çeşitli özen yükümlülükleri getirmekte. Yasa, olası bir ihlal durumunda şirketlerin küresel cirolarının %2'sine varan para cezaları öngörüyor.

Diğer yandan Alman otomotiv firmalarının yaşadığı bu problem, Alman Tedarik Yasası kapsamında yaşanan ilk olası ihlal de değil. Nisan ayında, aralarında Amazon ve IKEA'nın da bulunduğu bir takım şirketler hakkında, Bangladeş'teki işçilerin iş güvenliğini yeterince gözetmedikleri gerekçesiyle şikayette bulunulmuştu.

Hasanzade & Kantarcı Partners’ın bahse konu yasanın ayrıntılı incelemesini yaptığı araştırmasına göre, Alman firmalarının tedarik zincirinde yer alan şirketlerimizin de benzer suçlamalara muhatap olmamaları için dikkatli olmaları gerekiyor. Yine aynı çalışmada, AB tarafından çıkarılacak olan ve Alman Tedarik Zinciri Yasası’ndan daha katı hükümler içermesi beklenen Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi’nin, sorumlulukları belirlerken sadece tedarik zincirini değil ‘değer zinciri’ni de göz önüne alması sebebiyle ileride benzer ihlal iddialarının artmasına sebep olabileceği uyarısı da yapılmış.

ISSB standartları önümüzdeki hafta açıklanıyor

Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB), standartların bir bölümünü 26- 27 Haziran 2023 tarihinde düzenlenmesi planlı konferansta açıklayacağını duyurdu. "S1'e Giriş: Genel Gereklilikler" ve "S2'ye Giriş: İklimle İlgili Açıklamalar" isimli bu standartlar, 2024 yılının başında yürürlüğe girmesi beklenen ISSB standartlarının ilk iki bölümünü oluşturuyor.

ISSB ile ilgili ayrıntılı okuma için: ISSB standartları yürürlüğe giriyor

🇹🇷 TÜRKİYE'NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU

Türkiye’de yeşil büyümenin finansmanı

Entegre Raporlama Derneği Türkiye tarafından 22 Haziran 2023 tarihinde “Sanayide Yeşil Dönüşüm ve Yeşil Büyümenin Dinamikleri” isimli bir çevrimiçi seminer gerçekleştirildi. Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve ERTA Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Güler ARAS’ın moderatörlüğünde icra edilen seminerde, yeşil büyümenin finansmanı ve bağlantılı konular tartışıldı. Dünya Bankası tarafından Türkiye’nin yeşil dönüşümü kapsamında sağlanan 450 milyon dolarlık finansmanın nerelere tahsis edileceğine dair ayrıntılar da seminere konuşmacı olarak katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB yetkilileri tarafından katılımcılarla paylaşıldı.

Seminerde dikkat çeken açıklamalardan bazıları şöyle:

  • Dünya Bankası’ndan elde edilen finansmanın 250 milyon doları KOSGEB’E, 175 milyon dolarlık kısmı TÜBİTAK’a, 25 milyon dolarlık kısmı ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na tahsis edilmiş durumda.

  • KOSGEB Başkan Yrd. Bilal KENDİRCİ: KOBİ’lerimizin verdiğimiz desteklere ilişkin farkındalığı maalesef çok düşük seviyede. Mesela yaptığımız bir ankete katılan 500 firmadan sadece %3’ü dijital dönüşüm kapsamındaki teşviklerimize başvurduklarını ifade etti.

  • T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdür Yardımcısı Ali Murat SÜREKLİ: Ekim ayında yürürlüğe girecek olan SKDM’nin kapsamına giren demir çelik, alüminyum, elektrik ve çimento sektörleri ile ilgili yol haritamızı tamamlamış durumdayız, önümüzdeki ay yayımlamayı planlıyoruz. Gübre sektörünün yol haritası ile ilgili çalışmalar da bu senenin sonuna yetişecektir.

TÜSİAD tarafından düzenlenen 360° Yeşil Mutabakat seminerlerinin dördüncüsü gerçekleştirildi

Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın farklı bileşenleri hakkında bilgiye erişim kanallarını artırmayı ve fikir alışverişine olanak sağlamayı amaçlayan 360° Yeşil Mutabakat Eğitim Seminerleri serisinin dördüncü etkinliğinde, Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması başta olmak üzere Yeşil Mutabakat'ın Türkiye'nin ticaret ve yatırımları üzerindeki etkileri ele alındı.

16 Haziran'da düzenlenen etkinliğin açılışını TÜSİAD Çevre ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Başkanı ve Yeşil Mutabakat Görev Gücü Başkanı Fatih Özkadı yaparken, Belçika merkezli danışmanlık şirketi FIPRA’dan Peter Tulkens de ana konuşmacı olarak yer aldı.

📗YEŞİL SÖZLÜK

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

SKA'ler veya Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, dünyanın en acil sorunlarını ele almak ve her yerdeki insanların yaşamlarını iyileştirmek için 2015 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 17 küresel amaçtan oluşan bir bütündür. Bu amaçlar, yoksulluk, eşitsizlik, iklim değişikliği, barış ve adalet gibi çeşitli konuları kapsamakta ve herkes için daha sürdürülebilir, eşitlikçi ve kapsayıcı bir dünya yaratmayı hedeflemektedir. SKA'ların evrensel olması hedeflenmiştir, yani bu amaçlar gelişmişlik düzeyine bakılmaksızın tüm ülkeler için geçerlidir. Aynı zamanda bu amaçlar bütüncül bir yapıya sahiptir, yani birbirleriyle bağlantılıdırlar ve gerçekleştirilmeleri için birden fazla alanda eylem gerektirirler.

📰 BAŞKA NELER VAR?

Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:

🔎GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA

Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik: