- Yeşil Büyüme Haftalık Bülten
- Posts
- Yeşil Büyüme Haftalık Bülten - 53
Yeşil Büyüme Haftalık Bülten - 53
Merhaba, Yeşil Büyüme'nin Haftalık Bülteni'ne hoş geldiniz. Girdileriniz ve ekosistemin ihtiyaçlarıyla şekillenecek bu bültende hangi konuları görmek istersiniz? Bize yazın. Keyifli okumalar!
NOT: Eğer bültenimiz e-posta sağlayıcınızın "tanıtım" kutusuna düşüyorsa, sorunu gidermek için bülteni "birincil" kutuya sürüklemeniz yeterli olacaktır.
Bu bültende ele aldığımız başlıca konular şu şekilde;
Avrupa Birliği Yeşil Haftası başladı
AB endüstriyel tesislerin çevresel verilerini bir platformda topluyor
Dijital Ürün Pasaportu webinarı
Bonn İklim Konferansı neler getirecek?
Türkiye’nin iklim yolculuğunda yapılması gerekenler
TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu’nun hazırladığı rapor
TÜBİTAK’ın çevre çalışmaları
Yeşil Sözlük: AB Taksonomisi
🗺AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI
♻️AB Yeşil Haftası başladı
Avrupa'nın çevre politikası konusundaki en büyük yıllık etkinliği olan Yeşil Hafta 03 Haziran'da başladı. Yeşil Mutabakat'la ilgili 250'den fazla faaliyetin gerçekleşeceği etkinlik 11 Haziran'da sona erecek.
Etkinliğin açılışında konuşan Avrupa Komisyonu Çevre Komiseri Virginijus Sinkevicius Yeşil Mutabakat'ın geleceği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz haftalarda, başta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Belçika Başbakanı Alexander de Croo olmak üzere bazı politikacılar artan enflasyon baskısını da öne sürerek Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili düzenlemelere 'mola' çağrısında bulunmuşlardı. Sinkevicius konuşmasında, liderlere şöyle cevap verdi:
Yeşil Hafta, Yeşil Mutabakat’ın insanlar, işletmeler ve gelecek nesil Avrupalılar için nasıl hayata geçirileceği ile ilgilidir. Komisyon Yeşil Mutabakat kapsamında biyoçeşitliliğin korunması, döngüsel ekonominin ilerletilmesi ve sıfır kirlilik için çaba gösterilmesi amacıyla çok sayıda yasa teklifi sundu. Şimdi başladığımız işi bitirmenin tam zamanıdır. Bu bir koşu değil, bir maratondur. On kilometre koştuğumuz için madalya kazanamayız ama 42 kilometrenin tamamını koşarsak kazanabiliriz.
💹Avrupa Birliği endüstriyel tesislerin çevresel verilerini bir platformda topluyor
Avrupa Komisyonu, toplam 65 ekonomik faaliyeti kapsayan ve AB ülkelerindeki toplam 35.000 sanayi tesisini ilgilendiren Endüstriyel Emisyon Portalı'nın kurulmasına ilişkin düzenleme için Parlamento ile müzakerelere hazır olduğunu duyurdu.
Buna göre, sanayi tesislerinin emisyon kayıtlarının kaydedildiği halihazırdaki Avrupa Kirletici Salım ve Transfer Kaydı (E-PRTR)'nı geliştirerek yerine Endüstri Emisyon Portalı'nın kurulması öngörülüyor. Bahse konu portalda, döngüsel ve kaynak verimli bir ekonomiye doğru ilerlemenin izlenmesi için ilgili tesisler tarafından kullanılan su, enerji ve hammaddelere ilişkin veriler depolanacak. Böylece halkın endüstriyel tesisler tarafından üretilen temel çevresel emisyonlara ilişkin daha entegre ve tutarlı bir veri setine erişiminin sağlanması hedefleniyor.
💻Dijital Ürün Pasaportu webinarı
AB’nin güncellemeye hazırlandığı Eko-tasarım Yönetmeliği’nde yer alan önemli yeniliklerden biri de Dijital Ürün Pasaportu. Bu düzenleme, tüketicilerin ve işletmelerin ürün satın alırken bilinçli tercihler yapmalarına yardımcı olmayı ve kamu makamlarının kontrol ve denetim sürecini kolaylaştırmayı hedefliyor.
Avrupa Komisyonu tarafından Dijital Ürün Pasaportu sisteminin tasarımına yönelik teknik yaklaşımlar, AB CIRPASS projesine ilişkin güncellemeler ve gelecekteki fonlama seçeneklerinin ele alınacağı çevrimiçi bir seminer düzenlenmesi planlanıyor. 12 Haziran tarihinde gerçekleşecek webinara bu bağlantıdan kayıt olabilirsiniz.
SEKTÖREL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
🟩Bonn İklim Değişikliği Konferansı başladı
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) tarafından düzenlenen Bonn İklim Konferansı'nın bu seneki oturumu 05 Haziran 2023 tarihinde başladı. Toplam on gün sürmesi planlanan oturumlar 15 Haziran 2023 tarihinde sona erecek.
Geçen yıl Mısır'da düzenlenen Taraflar Konferansı (COP 27)'nda ortaya çıkan yetkiler üzerine inşa edilen konferansta küresel envanter oluşturma, adaptasyona ilişkin küresel hedeflerin belirlenmesi, adil geçiş, iklim finansmanı, kayıp ve zarar ve azaltım çalışma programı gibi kritik öneme sahip konulardaki istişarelere devam edilecek. Konferansın bu ve diğer önemli konularda ilerleme kaydetmesi ve Aralık 2023'te BAE'de düzenlenecek COP 28’de kabul edilmek üzere taslak kararlar hazırlaması bekleniyor.
🇹🇷 TÜRKİYE'NİN NET-SIFIR YOLCULUĞU
🧾Türkiye’nin iklim yolculuğunda yapılması gerekenler
İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Ahmet Atıl Aşıcı Türkiye’nin AB Yeşil Mutabakatı karşısında nasıl pozisyon alması gerektiğiyle ilgili bir yazı kaleme aldı. Türkiye’nin AYM’nin ortaya çıkardığı riskleri alternatif bir kalkınma programının doğal sonucu olarak değil de AB’nin yeni bir ticari korumacılık girişimi olarak gördüğünü söyleyen ve AYM Eylem Planı'nı eksik bulan yazar, yenilenip eksiklikleri giderilmiş bir eylem planı ve inandırıcılığı sağlanmış bir iklim yasasıyla 2053 karbon-nötr hedefine odaklanmanın Türkiye’nin çıkarına olacağını savunuyor.
📜TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu’nun hazırladığı rapor
TÜSİAD ve Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu (REF) tarafından hazırlanan “Türkiye Sanayisinin Bugününe Bakış ve Öneriler” raporu kamuoyu ile paylaşıldı. Küresel gelişmeler bağlamında Türkiye’de imalat sanayinin gelişimini irdeleyen raporda sürdürülebilirlik konuları da ciddi şekilde ele alınmış. Raporun tanıtım etkinliğinde konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan şunları söyledi:
Dijital teknolojilerin entegrasyonunu ve sürdürülebilirlik anlayışını, ölçekten bağımsız olarak işletmelerimizde iş modellerimizin “normali” yapmalıyız. Hammaddeye erişim giderek daha zorlu bir alan oluyor. Tüketim profili doğanın kendini yenileme eşiğini zorluyor. Verimliliği rekabetçiliğin kritik unsuru olarak stratejik planlamalarımızda benimsemeliyiz. Üretimde ve tüketimde kaynak ve enerji verimliliğini artıran tedbirleri asli önemde değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun için de yeşil teknoloji üretim kapasitesine odaklanmak şart. Bu teknolojilere olan küresel talep ile yeşil teknoloji üretim hacmi doğru orantılı büyüyor. Örneğin dünyada ısı pompalarının satışı geçtiğimiz yıl %11 arttı. 2021’de güneş panellerinden elektrik üretimi bir önceki yıla göre %22 artış gösterdi. İkiz dönüşümün en önemli gereği diyebileceğimiz pillere olan ihtiyacın 2030’a kadar her yıl %25 artması bekleniyor.
🌍TÜBİTAK’ın çevre çalışmaları
Çevre Haftası nedeniyle çevre kirliliğinin önlenmesi, azaltılması ve bu konuda toplumda farkındalığın artırılması amacıyla TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nden davetli konuşmacıların katılımı ile “TÜBİTAK Çevre Söyleşileri” programı düzenlendi.
Çevrimiçi gerçekleşen söyleşide Doç. Dr. Özgen Ercan, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı’nın öneminden bahsederek Su Yönetimi ve Arıtım Teknolojileri Araştırma Grubu olarak yaptıkları çalışmalardan bahsetti.
Biz burada daha çok ülkemizdeki ihtiyaçları şöyle belirliyoruz; özellikle bir yönetmelik ya da bir tebliğ kapsamında kullanılması zorunlu olan alanlara yöneliyoruz ve burada kurgu üzerine ihtiyaçlara yönelik hareket ediyoruz.
Hava emisyonu, su emisyonu ya da toprağa yaptığımız emisyonlardan bahsediyoruz. Veri toplayıp problemi tespit edip daha sonra iyileştirme için ne yapılabilir noktasında önemli çalışmalar sürdürüyoruz.
Yürürlükte olan “Sürekli Emisyon Ölçüm sistemleri” (SEÖS) Tebliği kapsamında, hava kirliliğin önlenmesi amaçlı sanayi tesisleri bacalarından çıkan kirletici parametrelerinin de sürekli olarak izlenmesi gerekmektedir.
📗YEŞİL SÖZLÜK
AB Taksonomisi
AB Taksonomisi, çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunan ekonomik faaliyetleri tanımlamak ve kategorize etmek için Avrupa Birliği tarafından geliştirilen bir sınıflandırma sistemidir. Yatırımcıların, şirketlerin ve diğer paydaşların çevresel açıdan sürdürülebilir yatırımları ve faaliyetleri belirlemelerine ve değerlendirmelerine yardımcı olmayı ve çevresel etkilerinin nasıl ölçüleceği ve raporlanacağı konusunda yol göstermeyi amaçlamaktadır. Taksonomi, iklim değişikliğinin azaltılması ve adaptasyonu, su ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, biyoçeşitliliğin ve ekosistemlerin korunması ve restorasyonu, kirliliğin önlenmesi ve kontrolü, döngüsel ekonomiye geçiş ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı dahil olmak üzere altı temel ekolojik hedefe dayanmaktadır.
📰 BAŞKA NELER VAR?
Geçtiğimiz hafta gündeme dair basında yer alan ilgi çekici başlıklar:
🔎GÖZÜNÜZDEN KAÇTIYSA
Gündemin yoğunluğuyla birlikte kaçırmış olabileceklerinizi sizin için derledik:
Çevrimiçi katılabileceğiniz ücretsiz sürdürülebilirlik kursları
Bültende yer almasını istediğiniz konuları [email protected] üzerinden paylaşabilirsiniz.
Haftaya yine dolu dolu bir bültende buluşmak üzere. Hoşçakalın.